Τράπεζες: Χωρίς ελπίδα διάσωσης τα τρία στα δέκα κόκκινα δάνεια

Πώς να γλιτώσετε φόρο για ανείσπρακτα ενοίκια
16 Ιουνίου, 2017
Ταμείο Μικροπιστώσεων για επιχειρήσεις: Δάνεια έως 25.000 ευρώ με ευνοϊκό επιτόκιο
16 Ιουνίου, 2017
Δείτε τα όλα

Τράπεζες: Χωρίς ελπίδα διάσωσης τα τρία στα δέκα κόκκινα δάνεια

[:el]16/06/2017

Χωρίς ελπίδα διάσωσης  βρίσκονται τα τρία στα δέκα κόκκινα δάνεια και σύμφωνα με τη χαρτογράφηση που έχουν πραγματοποιήσει οι τράπεζες στους δανειολήπτες τους, από τους υπόλοιπους κόκκινους πελάτες ένα ποσοστό 20% με 25% είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές και άμεσα θα υποστούν ισχυρή πίεση. Για το 45% του συνόλου πού βρίσκονται σε μια γκρίζα ζώνη, υπάρχουν διαβαθμίσεις και το ενδιαφέρον εντοπίζεται στην επαναφορά σε εξυπηρέτηση όσο το δυνατόν περισσότερων δανείων. Ένα ποσοστό της τάξης του 30% είναι φτωχοποιημένο και βρίσκεται σε πλήρη οικονομική αδυναμία.

Όπως επισημαίνει στη «Ν» υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος, τα analytics κάθε τράπεζας είναι κρίσιμα, αφού θα πρέπει να ξέρει πώς να χειριστεί αποτελεσματικά τους επιμέρους δανειολήπτες.

Ο κλάδος βρίσκεται εν μέσω πολλαπλών πιέσεων, και μάλιστα αντίρροπων, αφού SSM, Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά και επενδυτές ζητούν επιτακτικά την υλοποίηση των στόχων, ενώ – από την άλλη πλευρά – η μέχρι τώρα προστασία που απολάμβαναν εκ των πραγμάτων οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, το ελληνικό Δημόσιο, που στραγγίζει με κάθε τρόπο τους πόρους του συστήματος, και η ύφεση εμποδίζουν τις αποτελεσματικές κινήσεις.

Ο αγώνας κατά των κόκκινων δανείων είναι «μαραθώνιος και σπριντ μαζί» όπως σημειώνει το ίδιο στέλεχος και τονίζει ότι ο σχεδιασμός της τριετίας μπορεί να επιτευχθεί και καταβάλλεται προσπάθεια να μην αλλάξει σημαντικά το μίγμα που σήμερα στηρίζεται κατά κύριο λόγο στις ρυθμίσεις και δευτερευόντως σε πωλήσεις και διαγραφές. Ειδικά οι διαγραφές, θα αυξηθούν πάντως και ήδη έσωσαν σε έναν βαθμό τις επιδόσεις του πρώτου τριμήνου.

Η χαρτογράφηση με ακρίβεια της εικόνας των δανειοληπτών θεωρείται καίρια για την αποτελεσματική αντιμετώπιση κάθε περίπτωσης. Έτσι, σύμφωνα με την αποτίμηση των τραπεζών, από το σύνολο των δανειοληπτών υπάρχει ένα ποσοστό που φθάνει το 25% που χαρακτηρίζονται αποδεδειγμένα ως στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Αυτή η κατηγορία θα υποστεί άμεσα ισχυρή πίεση από τις τράπεζες με την πραγματοποίηση πλειστηριασμού να μην είναι πλέον απειλή αλλά κύρωση που θα επιβληθεί αφού ξεκινούν τα e-auctions.

Στο πλαίσιο αυτό, ανάκτηση για την τράπεζα μπορεί να προέλθει είτε από τη «συμμόρφωση» ορισμένων δανειοληπτών είτε από την εκπλειστηρίαση, ή ακόμη και από ρευστοποίηση με συναίνεση του δανειολήπτη.

Ποσοστό της τάξης του 45% βρίσκεται σε μια γκρίζα ζώνη και παρουσιάζει διαβαθμίσεις αναφορικά με τη δυνατότητα του δανείου -και του δανειολήπτη- να «σωθεί».

Μέρος αυτών έχει ρυθμίσει και εξυπηρετεί σε έναν βαθμό μόνο, άλλοι χρειάζονται νέα ρύθμιση και άλλοι σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο να βρεθούν σε οριστική αθέτηση. Αυτή η κατηγορία βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και καθώς το οπλοστάσιο των τραπεζών έχει επιτέλους ενισχυθεί, αναμένεται βελτίωση της αποτελεσματικότητας.

Το 30% περίπου των κόκκινων δανειοληπτών είναι «χαμένες περιπτώσεις» για τις τράπεζες, καθώς έχουν φτωχοποιηθεί από την κρίση και η οικονομική αδυναμία στην οποία έχουν βρεθεί είναι πλήρης και μη αναστρέψιμη.

Η παράμετρος της ανάκαμψης, εν προκειμένω της ύφεσης, είναι κρίσιμη στην εξίσωση των προβληματικών δανείων, ενώ και ο ανταγωνισμός του Δημοσίου παραμένει έντονος, αφού οι αυξημένες υποχρεώσεις των πολιτών εξοβελίζουν την ανάγκη εξυπηρέτησης των υποχρεώσεών τους προς τις τράπεζες.

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τις επιδόσεις του πρώτου τριμήνου σε σχέση με τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί με ΤτΕ και SSM δείχνουν τις επιπτώσεις της αβεβαιότητας στην οικονομία.

Με τη βοήθεια των διαγραφών, ο κλάδος ισορρόπησε τη ροή των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και πέτυχε τον στόχο αυτό, «χάνοντας» όμως τον στόχο των μη εξυπηρετούμενων δανείων υπό την πίεση κυρίως νέων κόκκινων στεγαστικών δανείων. Τα NPEs διαμορφώθηκαν στο τέλος Μαρτίου στα 103,9 δισ. ευρώ, κατά 1,4 δισ. ευρώ χαμηλότερα από τον στόχο και τα ΝΡLς στα 75,2 δισ. ευρώ, κατά 500 εκατ. ευρώ υψηλότερα από τον στόχο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία πρώτου τριμήνου, ο δείκτης ΝΡΕ βρίσκεται στο 50,6%, ακριβώς στον στόχο, ενώ ο δείκτης NPL στο 36,7% έναντι 36% που ήταν ο στόχος τριμήνου. Η αρνητική απόκλιση καταγράφεται στα στεγαστικά δάνεια, όπου τα υπόλοιπα των NPEs διαμορφώθηκαν στα 27,7δισ. ευρώ από 27,3 δισ. ευρώ του στόχου με τον δείκτη να έχει ανέλθει στο 42,2% από 41,4% που ήταν ο στόχος. Όσον αφορά τα στεγαστικά με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών, ανήλθαν στα 21 δισ. ευρώ, κατά 400 εκατ. ευρώ υψηλότερα από τον στόχο.

Ειδικά στο πρώτο δίμηνο καταγράφηκε ισχυρή ροή νέων NPEs αλλά επιτεύχθηκε τελικώς μείωση με χρήση του εργαλείου των διαγραφών δανείων, που ανήλθαν σε 1,3 δισ. ευρώ για το πρώτο τρίμηνο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η ΤτΕ, ο τριμηνιαίος δείκτης αθέτησης (default rate) παρουσίασε περαιτέρω επιβράδυνση, παραμένοντας όμως σε επίπεδα άνω του 2% και είναι υψηλότερος από τον ρυθμό αποκατάστασης της τακτικής εξυπηρέτησης δανείων (cure rate). Η διαφορά ανάμεσα στον ρυθμό αθέτησης και στον ρυθμό αποκατάστασης είναι υψηλότερη στο επιχειρηματικό και το καταναλωτικό χαρτοφυλάκιο.

Καταναλωτικά δάνεια ονομαστικής αξίας 1,5 δισ. ευρώ που βρίσκονται σε βαθύ κόκκινο και έχουν πλήρη κάλυψη από προβλέψεις πωλεί η Eurobank. Η τράπεζα ξεκίνησε τη διαδικασία και αναμένεται η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών στις αρχές Αυγούστου με σύμβουλο την BlackRock. Οι συνολικές απαιτήσεις της Eurobank φθάνουν τα 2,8 δισ. ευρώ και προκύπτουν από δάνεια καταναλωτικά, κάρτες και υπερανάληψη.

Πηγή: Ναυτεμπορική[:]