Τίτλοι τέλους για το ΣΔΟΕ και έναρξη φοροελέγχων

Draghi: Αποκλείεται το bail-in των καταθετών
13 Νοεμβρίου, 2015
ΕΣΠΑ 2014-2020: Πώς να καλύψουμε την ίδια συμμετοχή
13 Νοεμβρίου, 2015
Draghi: Αποκλείεται το bail-in των καταθετών
13 Νοεμβρίου, 2015
ΕΣΠΑ 2014-2020: Πώς να καλύψουμε την ίδια συμμετοχή
13 Νοεμβρίου, 2015
Δείτε τα όλα

Τίτλοι τέλους για το ΣΔΟΕ και έναρξη φοροελέγχων

[:el]13/11/2015

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης υποχώρησε στις απαιτήσεις της τρόικας και από την περασμένη Τρίτη περίπου 4.000 επιλεγμένες υποθέσεις αρμοδιότητας του ΣΔΟΕ πέρασαν στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

 

Μετά από 18 χρόνια δράσης το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος υποβαθμίζεται σε όργανο χωρίς καμία αρμοδιότητα για φορολογικούς και τελωνειακούς ελέγχους παρά μόνο για υποθέσεις όπλων, ναρκωτικών και ελέγχους εφαρμογής της κοινοτικής νομοθεσίας. Ωστόσο ξεμένει με χιλιάδες φακέλους, χωρίς υπαλλήλους να τους ελέγξουν!

Τώρα, με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, κατ’ εφαρμογή των δεσμεύσεων του Μνημονίου, «μεταφέρουμε από την Ειδική Γραμματεία του ΣΔΟΕ στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων 2.751 επιλεγμένες υποθέσεις και 1.196 υποθέσεις που προτάθηκαν από τον Οικονομικό Εισαγγελέα».

Μεταξύ αυτών, και η λίστα Λαγκάρντ, για την οποία ο κ. Αλεξιάδης είχε αναφέρει ότι θα μεταφερθεί ολόκληρη. Αν πράγματι μεταφέρθηκε ολόκληρη, τότε οι υπόλοιπες υποθέσεις είναι λιγότερες από 2.000.

Τα κριτήρια επιλογής των υποθέσεων που μεταφέρθηκαν, καθορίστηκαν με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη. Η απόφαση αυτή προέβλεπε ότι οι υποθέσεις οι οποίες θα επιλεγούν από ειδική επιτροπή που είχε συσταθεί νωρίτερα με άλλη απόφασή του θα πρέπει να:

  1. αφορούν χρήσεις ετών 2010 και νεότερες
    2. είναι αυστηρά φορολογικού ενδιαφέροντος
    3. μην έχουν εκδοθεί σχετικές παραγγελίες από εισαγγελική αρχή ή Αρχή για το ξέπλυμα (η ίδια απόφαση προέβλεπε ούτως ή άλλως και τη μεταφορά 1.196 υποθέσεων που προτάθηκαν από τον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος)
    4. αφορούν μόνο ένα ερευνόμενο πρόσωπο (φυσικό ή νομικό).

Τι θα γίνει όμως με τις υπόλοιπες υποθέσεις οι οποίες έμειναν σε ένα ΣΔΟΕ χωρίς υπαλλήλους (μεταφέρονται 500 στη ΓΓΔΕ) και κυρίως χωρίς αρμοδιότητες ελέγχου τελωνειακών και φορολογικών υποθέσεων.

Μπαίνουν στο αρχείο;

«Θα αντιμετωπιστούν σε επόμενο στάδιο, καμία υπόθεση δεν κλείνει, είναι θέμα διαπραγμάτευσης με τους δανειστές ο χρόνος ελέγχου όλων αυτών των υποθέσεων. Ούτως ή άλλως, καμία από αυτές τις υποθέσεις δεν παραγράφεται πριν το τέλος του 2016 και οι δυνατότητες άμεσου ελέγχου τους ήταν δεδομένα περιορισμένες εξαιτίας της έλλειψης ελεγκτικού προσωπικού. Στο ράφι θα έμεναν για μεγάλο χρονικό διάστημα ούτως ή άλλως», σημειώνει κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα αρχεία του ΣΔΟΕ (τα οποία δεν ήταν καν ηλεκτρονικά για το σύνολο των ερευνώμενων υποθέσεων) περιλαμβάνονται περίπου 60.000 (σύμφωνα με άλλες πηγές μπορεί να φτάνουν τις 80.000) υποθέσεις.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Αλεξιάδης ήρθε σε αντιπαράθεση με την τρόικα, ζητώντας να μεταφερθεί το σύνολο των υποθέσεων.

Η μεταφορά των αρμοδιοτήτων ελέγχου υποθέσεων φορολογικού και τελωνειακού ενδιαφέροντος από το ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ συμπίπτει χρονικά με την έναρξη ενός κύκλου επαναφοράς στο προσκήνιο υποθέσεων οι οποίες θα «απασχολήσουν».

Σε αυτό το σκηνικό, η κυβέρνηση επιχειρεί να δώσει σαφές στίγμα για ένα ανελέητο κυνήγι μεγαλο-φοροφυγάδων. Ο Τρύφων Αλεξιάδης έχει δηλώσει από το βήμα της Βουλής πως έχει δώσει εντολή να τρέξουν υποθέσεις οι οποίες αφορούν σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και πολιτικά πρόσωπα, για τα οποία είχε εκδοθεί στο παρελθόν εισαγγελική παραγγελία ή εντολή ελέγχου και έμειναν στο ράφι ή απλώς καθυστέρησαν.[:]