ΕΣΠΑ 2014-2020: Πώς να καλύψουμε την ίδια συμμετοχή

Τίτλοι τέλους για το ΣΔΟΕ και έναρξη φοροελέγχων
13 Νοεμβρίου, 2015
Η τελική συμφωνία για τα «κόκκινα» δάνεια
17 Νοεμβρίου, 2015
Δείτε τα όλα

ΕΣΠΑ 2014-2020: Πώς να καλύψουμε την ίδια συμμετοχή

[:el]13/11/2015

Ένα μεγάλο ποσοστό επενδύσεων συγχρηματοδοτούμενων από το εκάστοτε ΕΣΠΑ δεν ολοκληρώνεται ποτέ. Οι λόγοι μπορεί να ποικίλλουν. Ωστόσο σημαντικό παράγοντα στη μη ολοκλήρωση των έργων διαδραματίζει η δυσκολία – έως αποτυχία – να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα ιδία κεφάλαια.

Σε αυτό το σημείο θα ήταν σωστό να διαχωρίσουμε τους όρους «ιδιωτική συμμετοχή» και «ίδια συμμετοχή».

«Ιδιωτική συμμετοχή» είναι το ποσό που καταβάλλει ο Δικαιούχος συνολικά για την υλοποίηση ενός υποέργου και υπολογίζεται ως το άθροισμα ίδιας συμμετοχής και δανεισμού

«Ίδια συμμετοχή» στον αντίποδα είναι το ποσό που καταβάλλει εξ ιδίων (χωρίς δανεισμό) πόρων ένας Δικαιούχος για την υλοποίηση του έργου

Κι ας έρθουμε στο προκείμενο: ποιοι τρόποι υπάρχουν να συγκεντρώσει κάποιος τα απαραίτητα κεφάλαια της ίδιας συμμετοχής;

Πριν απαντήσουμε στην παραπάνω ερώτηση πρέπει να τονίσουμε ότι μία επιχείρηση, προτού προχωρήσει να καταθέσει φάκελλο για το ΕΣΠΑ, θα πρέπει να είναι βέβαιη και αποφασισμένη να υλοποιήσει την επένδυση και να δει το ΕΣΠΑ ως ένα επιπλέον βοήθημα. Δεν πρέπει η επιδότηση να αποτελέσει επ’ ουδενί λόγω αυτοσκοπό.

Ο πιο απλός και εύκολος τρόπος είναι να προνοήσει και σταδιακά να συγκεντρώσει τα ιδία κεφάλαια από τη λειτουργία της. Αλλά στις παρούσες καταστάσεις και με την έλλειψη ρευστότητας που παρατηρείται αυτή τη στιγμή στην αγορά, αυτό φαντάζει από δύσκολο έως αδύνατο.

Ένας άλλος τρόπος είναι να απευθυνθεί στο Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ). Μέσω του ΕΤΕΑΝ  κάθε επιχείρηση μπορεί να λάβει επιστρεπτέα χρηματοδότηση από 50 έως 500 χιλ ευρώ, με επιτόκιο ίσο με το ήμισυ ενός τυπικού επιχειρηματικού δανείου και αποπληρωμή σε 5 έως 10 έτη (60 – 120 μήνες), το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να χρηματοδοτήσει ακόμη και την ιδία συμμετοχή της εταιρείας στο ΕΣΠΑ.

Ο τρίτος τρόπος, ο οποίος φαίνεται να κερδίζει συνεχώς έδαφος, είναι η άντληση των κεφαλαίων μέσω ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων (Fund). Η χρηματοδότηση από εταιρίες ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών (private equity) βρίσκονται σε αρκετά ώριμο στάδιο ανάπτυξης στην Ελλάδα και διευκολύνουν τους επενδυτές να πραγματοποιήσουν τα σχέδιά τους.

Η κάθε εναλλακτική δεν είναι αναγκαίο και απαραίτητο να εφαρμοσθεί από μόνη της. Ένας συνδυασμός των παραπάνω, μαζί με ένα ενδεχόμενο τραπεζικό δανεισμό φαντάζει ως η καλύτερη λύση. Φυσικά πρωταρχικό ρόλο στη διαμόρφωση του τελικού σχεδίου επιδότησης και χρηματοδότησης της επιχείρησης έχει η ίδια η επιχείρηση και τα χαρακτηριστικά της. Από τη νομική μορφή που έχει μέχρι την εν γένει λειτουργία της. Για κάθε επιχείρηση το σχέδιο που θα ακολουθηθεί είναι «μοναδικό» και χρειάζεται εξατομίκευση, για να έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Ας περιμένουμε όμως να δούμε πρώτα τις προκηρύξεις των διαφόρων δράσεων του ΕΣΠΑ 2014-2020, που έχουν ηδη καθυστερήσει, γιατί οι προδημοσιεύσεις περιέχουν ομολογουμένως γενικότητες και ασάφειες. Δίνουν τη μεγάλη εικόνα, αλλά δεν αναφέρονται σε ουσιώδεις λεπτομέρειες και κατευθύνσεις, οι οποίες θα βοηθήσουν και θα «οδηγήσουν» την κάθε επιχείρηση να κάνει το σχεδιασμό της για την επιτυχημένη ολοκλήρωση της επένδυσής της.

 

Χαράλαμπος Αγγελετόπουλος
Χρηματοοικονομικός Σύμβουλος
Boxmind[:]