Η τελική συμφωνία για τα «κόκκινα» δάνεια

ΕΣΠΑ 2014-2020: Πώς να καλύψουμε την ίδια συμμετοχή
13 Νοεμβρίου, 2015
«Χαράτσι» σε 30.000 επιχειρήσεις
20 Νοεμβρίου, 2015
Δείτε τα όλα

Η τελική συμφωνία για τα «κόκκινα» δάνεια

[:el]17/11/2015

Σε συμφωνία κατέληξαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα η ελληνική κυβέρνηση με τους εκπροσώπους των δανειστών όσον αφορά στις προϋποθέσεις εξαίρεσης της κύριας κατοικίας από τον πλειστηριασμό.

Η τελική μορφή της ρύθμισης,

Ουσιαστικά, η συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών υπό αυστηρές προϋποθέσεις καλύπτει μόνο το 60% των δανειοληπτών. Στο σύνολο των 400.000 κόκκινων δανείων, το 40% θα παραμένει τελείως ακάλυπτο! Μόλις το 35% θα προστατεύεται κι αυτό υπό προϋποθέσεις. Ότι θα μπορεί να πληρώνει δόση που θα καθορίζεται μέσα από μια εξωδικαστική διαδικασία (στην οποία αυξημένο ρόλο θα παίζει και η πιστώτρια τράπεζα), ενώ για το 25% των φτωχότερων δανειοληπτών θα προβλεφθεί και ένα στεγαστικό επίδομα, με την προϋπόθεση ότι το σπίτι στο όνομά τους είναι αντικειμενικής αξίας 170.000 ευρώ). Συνολικά θα δαπανηθούν 100 εκατομμύρια ευρώ μέσα στο 2016- έτσι ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν οι φτωχότεροι δανειολήπτες στις υποχρεώσεις τους. Το όλο πλαίσιο που συμφωνήθηκε θα έχει μεταβατικό χαρακτήρα και θα διαρκέσει για τρία χρόνια δηλαδή μέχρι το τέλος του 2018.

Για το 25% των δανειοληπτών που βρίσκονται και στην πιο δεινή οικονομική κατάσταση, το όριο της αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας ορίστηκε στις 170.000 ευρώ  ανεξαρτήτως οικογενειακής κατάστασης. Τα εισοδηματικά κριτήρια θα προκύπτουν με βάση το όριο αξιοπρεπούς διαβίωσης που έχει καθορίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και το οποίο διαμορφώνεται ως εξής:

  • 8.180 € για τον εργένη
  • 13.917 € για τον παντρεμένο
  • 17.278 € για τον παντρεμένο με ένα παιδί και
  • 20.639 € για τον παντρεμένο με δύο παιδιά

Για το 35% των δανειοληπτών θα ισχύσουν τα ακόλουθα κριτήρια:  Η αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας θα οριστεί ανεξαρτήτως οικογενειακής κατάστασης στις 230.000 ευρώ ενώ το εισοδηματικό κριτήριο θα προκύπτει και πάλι από τα όρια αξιοπρεπούς διαβίωσης της ΕΕ πολλαπλασιασμένο με τον συντελεστή 1,7. Έτσι, το εισοδηματικό όριο θα διαμορφώνεται ως εξής:

  • 13.906 € για τον εργένη
  • 23.659 € για τον παντρεμένο
  • 29.372 € για τον παντρεμένο με ένα παιδί και
  • 35.086 € για τον παντρεμένο με δύο παιδιά

Για τη δεύτερη ομάδα, της προσφυγής στον νόμο Κατσέλη θα προηγείται μια υποχρεωτική προδικαστική διαδικασία κατά την οποία θα καθορίζεται ένα ποσό δόσης το οποίο θα πρέπει να καταβάλλει ο δανειολήπτης προκειμένου να διατηρήσει το δικαίωμα διάσωσης της κύριας κατοικίας. Το ποσό της δόσης, θα προκύπτει σε συνάρτηση και με την εμπορική αξία του ακινήτου.

Το νομοσχέδιο το οποίο περιλαμβάνει τη διάταξη αυτή αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή. Στο ίδιο νομοσχέδιο θα υπάρχουν τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση, οι αλλαγές στις 100 δόσεις και τα υπόλοιπα ζητήματα που συμφωνήθηκαν με τους εκπροσώπους των δανειστών. Το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί την Πέμπτη ενώ τα 10+2 δισεκατομμύρια ευρώ αναμένεται να εκταμιευτούν την επόμενη Δευτέρα, ημέρα κατά την οποία θα συνεδριάσει και το Eurogroup.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε ότι «έχουμε συμφωνία σε όλα, και στα 48 προαπαιτούμενα», ενώ το σχετικό πολυνομοσχέδιο (προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, τιμές γενόσημων φαρμάκων, ρύθμιση για τις 100 δόσεις, ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση και τέλη κυκλοφορίας) κατατίθεται σήμερα στη Βουλή προκειμένου να ψηφιστεί το βράδυ της Πέμπτης.

Παράλληλα,αρχίζουν οι συζήσεις με τους εκπροσώπους των πιστωτών για το περιεχόμενο του δεύτερου πακέτου των προαπαιτούμενων, το οποίο συναρτάται με την υποδόση του 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομίας, η στρατηγική για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και την πώλησή τους σε ξένα funds παραπέμπεται σε άλλο νομοσχέδιο εντός του Δεκεμβρίου. Οι ίδιοι παράγοντες ανέφεραν ότι δεν έχει αποφασιστεί ακόμη ποια δάνεια θα πωληθούν, δηλαδή εάν θα είναι μόνον επιχειρηματικά, ή και στεγαστικά ή καταναλωτικά. Επίσης, τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια πρέπει να διαχωριστούν ανάλογα τόσο με το ύψος τους, όσο και με το ποιον κλάδο της οικονομίας αφορούν.[:]