Draghi: Αποκλείεται το bail-in των καταθετών

ΕΣΠΑ 2014-20: Τι είναι και πώς μπορεί να φέρει την ανάπτυξη
13 Νοεμβρίου, 2015
Τίτλοι τέλους για το ΣΔΟΕ και έναρξη φοροελέγχων
13 Νοεμβρίου, 2015
Δείτε τα όλα

Draghi: Αποκλείεται το bail-in των καταθετών

[:el]13/11/2015

Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο πρόεδρος της ΕΚΤ απέρριψε τους ισχυρισμούς ευρωβουλευτή ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι κοντά στην κατάρρευση.

Όπως επισήμανε, τα πρόσφατα stress test εντόπισαν κεφαλαιακές ανάγκες οι οποίες σήμερα αντιμετωπίζονται από τις ίδιες τις τράπεζες μέσω της διαδικασίας της άντλησης κεφαλαίων από τις αγορές.

“Έχουμε αποκλείσει το bail-in των καταθετών”, υπογράμμισε.

Και συνέχισε: “Τα κέρδη που κατέγραψε η ΕΚΤ από ελληνικά κρατικά ομόλογα που είχαν αγοραστεί από την κεντρική τράπεζα στο πλαίσιο του προγράμματος SMP διανέμονται στις εθνικές κεντρικές τράπεζες και στη συνέχεια μεταφέρονται στους εθνικούς προϋπολογισμούς. Οι χώρες μέλη έχουν δεσμευτεί να μεταφέρουν τα κέρδη αυτά στην Ελλάδα – δεν είναι η ΕΚΤ που παρακρατά αυτά τα κέρδη”.

Νωρίτερα ο πρόεδρος της ΕΚΤ άνοιξε την πόρτα για περαιτέρω νομισματική χαλάρωση στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, προειδοποιώντας ότι οι ενδείξεις μιας σταθερής ανάκαμψης του δομικού πληθωρισμού, έχουν εξασθενίσει.

Απευθυνόμενος στην επιτροπή οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δήλωσε πως “πτωτικά ρίσκα που προκύπτουν από την παγκόσμια ανάπτυξη και το εμπόριο, είναι σαφώς ορατά’ στην ευρωζώνη.

Αν και μια ανάκαμψη στην ευρωζώνη “προοδεύει μέτρια”, υπάρχουν ρίσκα που συνδέονται με τις δυναμικές πληθωρισμού της περιοχής.

Οι δυναμικές του πληθωρισμού έχουν κάπως εξασθενίσει, κυρίως λόγω των χαμηλότερων τιμών πετρελαίου και των καθυστερημένων επιδράσεων της ισχυρότερης ισοτιμίας του ευρώ που είδαμε νωρίτερα στο έτος.

Επιπλέον, οι πιέσεις των τιμών -όπως από τις τιμές παραγωγού- παραμένουν πολύ υποτονικές, πρόσθεσε.

Ο Draghi προειδοποίησε πως βάσει των σημερινών δεδομένων, “αυτό υποδηλώνει ότι ένας βιώσιμος εξορθολογισμός του πληθωρισμού θα μπορούσε να πάρει περισσότερο χρόνο από ό,τι υπολογίζαμε τον Μάρτιο, όταν είχαμε αρχικά εκτιμήσει την συνολική επίδραση των μέτρων μας”.[:]