«Τελειώνουν» σιγά σιγά και οι υγιείς επιχειρήσεις

Τα «βρήκαν» κυβέρνηση και θεσμοί σε κόκκινα δάνεια-πλειστηριασμούς-Νόμο Κατσέλη
5 Ιουνίου, 2015
Αναγκαία μία αναδιάρθρωση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ.
5 Ιουνίου, 2015
Δείτε τα όλα

«Τελειώνουν» σιγά σιγά και οι υγιείς επιχειρήσεις

5/6/2015

Στα μέχρι τώρα θύματα της οικονομικής κατάστασης της χώρας μας έρχονται να προστεθούν και υγιείς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, λόγω της παρατεταμένης αβεβαιότητας και της εσωτερικής παύσης πληρωμών, αδυνατώντας να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους.

Το τελευταίο δίμηνο σημειώθηκε σημαντική αύξηση των δανείων που πέρασαν στο «κόκκινο», ενώ για τα τυπικώς ενήμερα οι μέρες καθυστέρησης συνεχώς και αυξάνονται.

Τους δύο πρώτους μήνες του 2015 το 80% των δανείων που σταμάτησαν να εξυπηρετούνται ήταν ήδη τουλάχιστον μία φορά ρυθμισμένα. Μία εξήγηση είναι η προσμονή τους για γενναία διαγραφή μέρους του δανείου ή ακόμα και του κεφαλαίου.

Τα δεδομένα όμως του διμήνου Απριλίου-Μαΐου είναι άκρως ανησυχητικά. Μεγάλο ποσοστό των ενήμερων δανείων που πέρασαν στο «κόκκινο» αφορά σε επιχειρηματικά δάνεια. Αρκεί να σημειώσουμε ότι οι καθυστερήσεις το Μάιο ανήλθαν σε 700-800 εκατ. ευρώ, από 600 εκατ. τον Απρίλιο και μόλις 200 εκατ. το Μάρτιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ιδιαίτερο ποσοστό σε αυτά τα ποσοστά κατέχουν επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με το Δημόσιο και «πληρώνουν» την εσωτερική παύση πληρωμών, σύμφωνα με υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος.

Η αγορά δε φαίνεται να μπορεί να καλύψει το κενό που έχει δημιουργηθεί σε κεφάλαια κίνησης. Η μεγάλη εκροή καταθέσεων σε συνδυασμό με τις εξαγωγές που αφορούν σε μικρό ποσοστό των ελληνικών επιχειρήσεων συρρικνώνει σημαντικά τη δυνατότητα αυτή.

Χαρακτηριστικά είναι τα ποσοστά των επιχειρήσεων που δηλώνουν οικονομική ασφυξία λόγω ρευστότητας. Το 34% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχει σαν πρόβλημα Νο 1 την έλλειψη χρηματοδότησης, ενώ το 40% δηλώνει μεγάλα προβλήματα στην προσπάθεια εξεύρεσης κεφαλαίων (είτε απορρίπτεται σχετικό αίτημα από τράπεζα, είτε τα κεφάλαια είναι μικρότερα από τα αναγκαία).

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό ποσοστό είναι αυτό της αύξησης της ζήτησης για τραπεζικά δάνεια, με τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις να φτάνουν στο 28%, έναντι 3% μέσου όρου για τις επιχειρήσεις της Ευρωζώνης.