Τα «βρήκαν» κυβέρνηση και θεσμοί σε κόκκινα δάνεια-πλειστηριασμούς-Νόμο Κατσέλη

Εκχώρηση ανείσπρακτων ενοικίων στο δημόσιο
5 Ιουνίου, 2015
«Τελειώνουν» σιγά σιγά και οι υγιείς επιχειρήσεις
5 Ιουνίου, 2015
Δείτε τα όλα

Τα «βρήκαν» κυβέρνηση και θεσμοί σε κόκκινα δάνεια-πλειστηριασμούς-Νόμο Κατσέλη

5/6/2015

Σε συμφωνία φαίνεται να ήρθαν κυβέρνηση και θεσμοί στο Brussels Group, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, την απαγόρευση διενέργειας πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και την αναθεώρηση του Νόμου Κατσέλη.

Η συμφωνία αποτελεί προϊόν συμβιβασμού των δύο πλευρών και κυρίως της ελληνικής, η οποία κέρδισε μεν την απαγόρευση των πλειστηριασμών για ένα έτος που είχε υποσχεθεί προεκλογικά καθώς και την αποδοχή της πρότασή της για την ίδρυση δημόσιου φορέα διαχείρισης των κόκκινων δανείων για συγκεκριμένες κατηγορίες δανείων, αλλά χρειάστηκε να κάνει κάποια  βήματά πίσω από τις αρχικές φιλόδοξες θέσεις που είχε παρουσιάσει στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης.

Σε ότι αφορά τα καθυστερούμενα και μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η διαχείρισή τους θα γίνεται σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδας που σε συνδυασμό με τον ορισμό του «συνεργάσιμου δανειολήπτη» και τα «ελάχιστα όρια διαβίωσης», θα αποτελεί το πλαίσιο διευθέτησης του προβλήματος για τα νοικοκυριά.

Για τις επιχειρήσεις, από την άλλη, θα ισχύσει και θα τεθεί σε εφαρμογή σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο «νόμος Δένδια» που προβλέπει οριζόντιες ρυθμίσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και λύσεις που φτάνουν μέχρι το κούρεμα και την μετοχοποίηση απαιτήσεων από τους πιστωτές για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες θα δημιουργηθεί ένας φορέας διαχείρισης των δανείων με σκοπό την αντιμετώπιση των πιο «δύσκολων» κατηγοριών αυτών. «Κριτής» κατηγοριοποίησης των «κόκκινων» δανείων αναμένεται να είναι η Τράπεζα της Ελλάδος.

Φαίνεται να έχει συμφωνηθεί επίσης, ο ενδιάμεσος αυτός φορέας διαχείρισης να αναλάβει να αντιμετωπίσει με τον ίδιο τρόπο και τις οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες.

Ένα ακόμα βήμα – στο ίδιο σκεπτικό – σκέφτεται να κάνει η κυβέρνηση, με τις αλλαγές που προωθεί αναφορικά με το πτωχευτικό δίκαιο και τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, με στόχο να αλλάξει η αναλογική κατανομή στις πληρωμές των οφειλετών προς τις τράπεζες, το δημόσιο και τους ιδιώτες πιστωτές

Βασιζόμενη στον προηγούμενο νόμο Χατζηδάκη (4224/2013) που εξέπνευσε στο τέλος του 2014 (με τη διαφορά θέσπισης μεγαλύτερης κλίμακας για το ύψος των δόσεων ανάλογα με το εισόδημα) φαίνεται να η κυβέρνηση προχωρά όσον αφορά στη ρύθμιση για την απαγόρευση των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία.

Αναμένεται η ρύθμιση απαγόρευσης να ισχύσει μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2016 (ένα χρόνο) και για αντικειμενικές αξίες μικρότερες των 200.000 €.  Παράλληλα η κινητή και ακίνητη περιουσία δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 270.000 €, τα μετρητά και οι μετοχές τα 15.000 € και το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα τα 35.000 €.

Αλλαγές αναμένονται και στο νόμο Κατσέλη που έχει φτάσει πλέον να είναι ένας μη λειτουργικός νόμος, αφού οι επόμενες ελεύθερες δικάσιμες ημερομηνίες είναι μετά το 2025-2028. Σε αυτή την περίπτωση η Κυβέρνηση φαίνεται να κινείται προς την κατεύθυνση της επιτάχυνσης των ημερομηνιών εκδίκασης των αιτήσεων και το «ξεσκαρτάρισμα» από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.