Στην τελική ευθεία δύο νέα προγράμματα για μμε

Κονδύλια 318,5 εκατ. για ελληνικά έργα μέσω του «Ορίζοντα 2020»
17 Φεβρουαρίου, 2017
Προς ρύθμιση χρεών έως 2.000 ευρώ
17 Φεβρουαρίου, 2017
Δείτε τα όλα

Στην τελική ευθεία δύο νέα προγράμματα για μμε

[:el]17/02/2017

Ενισχύσεις στον μεταποιητικό τομέα και κίνητρα για δημιουργία επιχειρήσεων από ανέργους

Δύο ειδικά χρηματοδοτικά προγράμματα, με το ένα να αφορά την ενίσχυση υφιστάμενων μεταποιητικών επιχειρήσεων της χώρας και το δεύτερο την παροχή κινήτρων για τη δημιουργία επιχειρήσεων από ανέργους, προγραμματίζει να προκηρύξει στο επόμενο διάστημα το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ).

Πρόκειται για τα προγράμματα «Ενίσχυση αλυσίδων προστιθέμενης αξίας» και «Αξιοποίηση Επιχειρηματικής Εμπειρίας-Επιχειρηματική Επανεκκίνηση».

Ενίσχυση αλυσίδων προστιθέμενης αξίας

Το πρόγραμμα με τίτλο «Ενίσχυση Αλυσίδων Προστιθέμενης Αξίας», προϋπολογισμού 80 εκατ. ευρώ (δημόσια δαπάνη 32 εκατ. ευρώ), απευθύνεται σε υφιστάμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους εννέα τομείς προτεραιότητας της οικονομίας: Αγροδιατροφή-Βιομηχανία Τροφίμων, Τουρισμός, Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες, Υλικά- Κατασκευές, Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, Ενέργεια, Εφοδιαστική Αλυσίδα, Περιβάλλον, Υγεία με έμφαση σε επιχειρήσεις της μεταποιητικής δραστηριότητας.

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση σχεδίων ανάπτυξης συνεργατικών σχηματισμών με τη μορφή κάθετων ή και οριζόντιων διασυνδέσεων μεταξύ επιχειρήσεων, προκειμένου να επιτυγχάνονται οικονομίες κλίμακας και κοινοί στόχοι (π .χ. διείσδυση σε νέες αγορές) και αφορά τη χρηματοδότηση σχεδίων ανάπτυξης διεπιχειρησιακών συνεργασιών με τη μορφή κάθετων ή / και οριζόντιων διασυνδέσεων μεταξύ επιχειρήσεων και περιλαμβάνει τις ακόλουθες ενέργειες:

  • Ανάπτυξη τελικών ή ενδιάμεσων νέων ή διαφοροποιημένων προϊόντων / υπηρεσιών, με έμφαση στην ποιοτική αναβάθμιση, την τυποποίηση, την πιστοποίηση και τον σεβασμό προς το περιβάλλον- μεταφορά τεχνογνωσίας και εφαρμογή πρωτοτύπων f καινοτομικών ιδεών κοινού ενδιαφέροντος:
  • Κατοχύρωση και προστασία πνευματικής ιδιοκτησίας κοινού ενδιαφέροντος.
  • Ανάπτυξη προϊόντων/υπηρεσιών και σύνταξη τεχνικών φακέλων και προδιαγραφών.
  • Πιστοποίηση προϊόντων/υπηρεσιών με βάση ειδικές απαιτήσεις διεθνών αγορών.
  • Ανάπτυξη υποδομών πληροφορικής κοινού ενδιαφέροντος.
  • Προώθηση της οργανωτικής και διαδικαστικής καινοτομίας.
  • Προώθηση/προβολή προϊόντων και υπηρεσιών στη διεθνή αγορά.

Επιλέξιμοι δικαιούχοι είναι ομάδες τουλάχιστον πέντε υφιστάμενων ανεξάρτητων επιχειρήσεων (μμε σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό ορισμό) με κάθετες, συμπληρωματικές ή/και ομοειδείς δραστηριότητες, οι οποίες θα συνδέονται ως προς τον στόχο του εγχειρήματος με ένα κοινά αποδεκτό μεταξύ τους σύμφωνο συνεργασίας (MoU), όπως θα ορίζεται από τον Οδηγό του Προγράμματος. Επίσης, σε κάθε συνεργατικό σχήμα μπορεί να συμμετέχει και μία υπό ίδρυση επιχείρηση, .η οποία θα καλύψει εντοπισμένο κενό στην αλυσίδα αξίας και η οποία θα μπορεί να είναι και συνδεδεμένη με επιχείρηση ή επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο σχήμα. Το συνολικό ποσοστό ισοδύναμης δημόσιας χρηματοδότησης θα διαμορφώνεται ανάλογα με τα επιτρεπόμενα ανά περιφέρεια όρια και τις επιλογές προτεραιότητας που θα τεθούν.

Οι επιλέξιμες δαπάνες των ενισχυόμενων επιχειρηματικών συνεργατικών σχεδίων θα διαφοροποιούνται ανάλογα με τη δραστηριότητα και τη στόχευση των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στο συνεργατικό σχήμα και περιλαμβάνουν δαπάνες που αντιστοιχούν σε ενέργειες όπως:

  • Ανάπτυξη πρότυπων ή και πιλοτικών γραμμών παραγωγής.
  • Προμήθεια και εγκατάσταση μηχανολογικού και εργαστηριακού εξοπλισμού εφόσον συνδέεται με το συνολικό επιχειρηματικό σχέδιο.
  • Στοχευμένες κτιριακές παρεμβάσεις, εφόσον συνδέονται με το συνολικό επιχειρηματικό σχέδιο .

Το προτεινόμενο συνολικό ύψος επενδυτικών σχεδίων ανά συνεργατική πρόταση θα κυμαίνεται από 1 εκατ. έως 4 εκατ. ευρώ κλιμακούμενο ανάλογα με τη συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων επιχειρήσεων στην κάθε αλυσίδα αξίας – επενδυτικό σχέδιο.

Επιχειρηματική επανεκκίνηση

Το πρόγραμμα «Αξιοποίηση Επιχειρηματικής Εμπειρίας-Επιχειρηματική Επανεκκίνηση» αφορά την ίδρυση νέων επιχειρήσεων από ανέργους ηλικίας άνω των 45 ετών. Ειδικότερα η δράση παρέχει ένα πλαίσιο νέων επιχειρηματικών ευκαιριών σε άνεργους που στο παρελθόν είχαν αναπτύξει επιχειρηματική δραστηριότητα ή διαθέτουν σημαντική επαγγελματική εμπειρία για να το πράξουν προκειμένου να συμβάλει στην επανένταξή τους στην αγορά εργασίας αξιοποιώντας το γνωστικό κεφάλαιο που τα άτομα αυτά κατέχουν. Βασικοί στόχοι της δράσης είναι:

  • Η χρηματοδότηση σύγχρονων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων με σαφείς προσανατολισμούς, που αναδύονται και εναρμονίζονται από τις προτεραιότητες και τους στρατηγικούς στόχους του ΕΠΑνΕΚ αλλά και από γενικότερες ευρωπαϊκές /ή και διεθνείς εξελίξεις για την ομάδα στόχος «άνεργοι άνω των 45 ετών με πρότερη επιχειρηματική / επαγγελματική εμπειρία».
  • Η αναθέρμανση της επιχειρηματικής δραστηριότητας αξιοποιώντας την επιχειρηματική ικανότητα και δεινότητα έμπειρων επιχειρηματικών στελεχών από τη βιομηχανική παραγωγή και μεταποίηση ή άλλους συναφείς με αυτά κλάδους.
  • Η μείωση της ανεργίας στις κρίσιμες ηλικίες προσυνταξιοδότησης (45 ετών και άνω), οι οποίες όμως έχουν ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα συσσωρευμένης εργασιακής εμπειρίας και τεχνογνωσίας.

Οι δυνητικοί δικαιούχοι της δράσης είναι άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ κατά την υποβολή της αίτησης και κατά την ημερομηνία έναρξης της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, οι οποίοι θα ιδρύσουν επιχείρηση (ή θα αποτελούν βασικό μέτοχο επιχείρησης) και δεν θα αποκτήσουν σχέση μισθωτής εργασίας καθ’ όλη τη διάρκεια υλοποίησης του επιχειρηματικού σχεδίου και οι οποίοι:

  • στο παρελθόν συμμετείχαν σε επιχειρήσεις είτε με την ιδιότητα του ελεύθερου επαγγελματία είτε ως ιδρυτικά μέλη επιχειρήσεων,

ή

  • διαθέτουν σωρευτικά τουλάχιστον πενταετή αποδεδειγμένη επαγγελματική εμπειρία σε σχέση με το αντικείμενο του επιχειρηματικού σχεδίου που επιδιώκουν να υλοποιήσουν.

Το προτεινόμενο συνολικό ύψος επιχειρηματικών σχεδίων ανά πρόταση θα κυμαίνεται από 15.000 έως 60.000 ευρώ. Ποσοστό ενίσχυσης κατά μέσο όρο 65%.

Ο ενδεικτικός προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 35 εκατ. ευρώ (δημόσια δαπάνη). Ο συνολικός προϋπολογισμός των ενισχυόμενων επενδυτικών σχεδίων εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 54εκατ. ευρώ.

Πηγή: Ναυτεμπορική[:]