Στην τελική ευθεία δύο νέα προγράμματα για μμε
17 Φεβρουαρίου, 2017Μόνο με τον Κώδικα Δεοντολογίας παλεύουν να μειώσουν τα "κόκκινα" δάνεια οι τράπεζες
21 Φεβρουαρίου, 2017[:el]17/02/2017
Σχεδιάζεται να δοθεί η δυνατότητα σε περίπου 3,3 εκατομμύρια μικροοφειλέτες να εξοφλήσουν σε πολλές δόσεις
«Μοντέλο» στα πρότυπα του εξωδικαστικού συμβιβασμού για τη ρύθμιση των χρεών των μικροοφειλετών του Δημοσίου αναζητά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Σχέδια επί χάρτου ήδη γίνονται στο υπουργείο Οικονομικών, όμως σε κάθε περίπτωση θα λάβουν την τελική τους μορφή μετά το πέρας της δεύτερης αξιολόγησης και υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι θα υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη των δανειστών, ώστε να αποφευχθούν νέες προστριβές και συγκρούσεις.
Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι η νέα ρύθμιση που επεξεργάζονται οι αρμόδιες υπηρεσίες, αν και είναι σε πολύ αρχικό στάδιο, προβλέπει να δοθεί η δυνατότητα σε περίπου 3,3 εκατ. μικροοφειλέτες που χρωστούν μέχρι 2.000 ευρώ στην εφορία να εξοφλήσουν σε δόσεις.
Το συγκεκριμένο μάλιστα σχέδιο αποκάλυψε η υφυπουργός Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου, η οποία, μιλώντας στον Real FM για το ενδεχόμενο νέας ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων χρεών που έχουν ήδη εκτιναχθεί πάνω από τα 95 δισ. ευρώ, δεν απέκλεισε να υπάρξουν ορισμένες παρεμβάσεις που θα διευκολύνουν τους οφειλέτες να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους, χωρίς να ζουν υπό τον φόβο των κατασχέσεων.
Παρεμβάσεις οι οποίες, όπως επισημαίνουν κορυφαία στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, θα εξεταστεί εάν μπορούν να «προχωρήσουν» στον δρόμο των νέων δεδομένων που θα προκύψουν στο θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού, λαμβάνοντας κατά περίπτωση υπ’ όψιν το σύνολο των οφειλών πέραν των φορολογικών κάθε υπόχρεου, σε συνδυασμό πάντα με την οικονομική του δυνατότητα.
Η κα Παπανάτσιου πάντως απέκλεισε κατηγορηματικά, για μια ακόμη φορά, το ενδεχόμενο να επανέλθει η ρύθμιση των 100 δόσεων, καθώς είναι γνωστό ότι είναι κάθετα αντίθετες όλες οι πλευρές των δανειστών, με πρώτο φυσικά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Υπενθυμίζεται ότι η «πόρτα» της ρύθμισης των 100 δόσεων έχει ήδη κλείσει προ πολλού, ενώ δεν είναι λίγοι οι υπόχρεοι που αν και είχαν ενταχθεί σε αυτή, μετά τις αλλαγές που επήλθαν βάσει του τρίτου μνημονίου και την αυστηροποίηση του πλαισίου, την αύξηση του επιτοκίου, αλλά και την εξόφληση τρεχουσών οφειλών σε ιδιαίτερα περιορισμένο χρονικό διάστημα, σταμάτησαν να πληρώνουν.
Επισημαίνεται εξάλλου ότι από την 1 Ιουλίου 2016 έως και τις 31Δεκεμβρίου2017 το χρονικό διάστημα που μπορεί ένας φορολογούμενος να αφήσει απλήρωτη μια νέα οφειλή, για να μη χαθεί η ανωτέρω ρύθμιση, έχει μειωθεί σε δεκαπέντε ημέρες από την ημέρα που καθίσταται αυτή ληξιπρόθεσμη. Από την 1η Ιανουαρίου 2018, μάλιστα, η ρύθμιση χάνεται ανεξάρτητα από προθεσμίες καταβολής, σε περίπτωση καθυστέρησης εξόφλησης νέων οφειλών εάν δεν έχει παρέλθει εξάμηνο από την προηγούμενη καθυστέρηση εξόφλησης.
Θα πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι από τις 15 Οκτωβρίου 2015 έχει αυξηθεί και το επιτόκιο με το οποίο επιβαρύνονται οι οφειλέτες που έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων, από το 3% στο 5,05% για χρέη άνω των 5.000 ευρώ, καθιστώντας ακόμη πιο δυσβάσταχτη την εξόφλησή τους.
Βέβαια, για τις οφειλές έως 5.000 ευρώ που έχουν ρυθμιστεί με τις 100 δόσεις ισχύει η μη επιβάρυνση με προσαυξήσεις, ή τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, ή το ανωτέρω επιτόκιο, υπό αυστηρές όμως προϋποθέσεις.
Με βάση τα ισχύοντα, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν» , ουσιαστικά η μόνη περίπτωση για όσους επιθυμούν να ρυθμίσουν πλέον τις οφειλές τους είναι να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση των 12, ή σε εξαιρετικές περιπτώσεις 24 δόσεων, η οποία από τις 14 Οκτωβρίου 2015 έχει γίνει ελκυστικότερη καθώς μειώθηκε το επιτόκιο από 8,05% στο 5,05%.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι για να υπαχθεί κάποιος οφειλέτης στην πάγια ρύθμιση, θα πρέπει να πληροί τις εξής προϋποθέσεις:
- Να αποδεικνύεται τη δεδομένη χρονική στιγμή η αδυναμία εξόφλησης της οφειλής, καθώς και η βιωσιμότητα του διακανονισμού.
- Να έχει υποβάλει nς δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και τις εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ της τελευταίας πενταετίας, καθώς και τις περιοδικές δηλώσεις του ΦΠΑ που έπονται της τελευταίας εκκαθαριστικής.
- Να έχει εξοφλήσει ή τακτοποιήσει κατά νόμιμο τρόπο nς οφειλές οι οποίες δεν υπάγονται στη συγκεκριμένη ρύθμιση.
Ταυτόχρονα όμως με την υποβολή της αίτησης, ο οφειλέτης πρέπει:
α) Να δηλώσει με υπεύθυνη δήλωση το σύνολο των περιουσιακών του στοιχείων, καθώς και πληροφορίες που θα περιλαμβάνουν οφειλές του σε ασφαλιστικά ταμεία ή άλλες υπηρεσίες του δημόσιου τομέα και άλλες πάγιες υποχρεώσεις προς τρίτους, το τρέχον και το αναμενόμενο (επιπλέον) εισόδημά του.
β) Για ποσό βασικής οφειλής άνω των 50.000 ευρώ, να προσκομίσει υποχρεωτικά βεβαίωση, από τρίτο ανεξάρτητο εκτιμητή, περί της ορθότητας των οικονομικών στοιχείων, καθώς και των λοιπών δικαιολογητικών που αποδεικνύουν την αδυναμία εξόφλησης της οφειλής αλλά και τη βιωσιμότητα του διακανονισμού.
γ) Για ποσό βασικής οφειλής άνω των 150.000 ευρώ, εκτός από όλα τα ανωτέρω στοιχεία, απαιτείται να παρέχει εγγυήσεις ή εμπράγματες ασφάλειες για τη διασφάλιση της οφειλής.
Πηγή: Ναυτεμπορική[:]