ΣτΕ για τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων

Με ποιούς όρους θα πωληθούν τα «κόκκινα δάνεια»
16 Δεκεμβρίου, 2015
Τι αλλάζει στους φόρους με το πολυνομοσχέδιο
18 Δεκεμβρίου, 2015
Δείτε τα όλα

ΣτΕ για τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων

[:el]17/12/2015

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, έκρινε αργά το βραδύ της Τρίτης ότι η Κυβέρνηση όφειλε από την 21η Μαΐου 2015 να είχε αναπροσαρμόσει τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων της χώρας.

Η απόφαση του ΣτΕ επιφέρει τεράστιες δημοσιονομικές συνέπειες, αφού ανατρέπει τα δημοσιονομικά δεδομένα της κυβέρνησης και προκαλεί νέους «πονοκεφάλους» στο οικονομικό επιτελείο.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας, στο «δια ταύτα» της υπ’ αριθμ. 4446/2015 απόφασής τους, επισημαίνουν ότι, αφού εκτίμησαν τις παρούσες συνθήκες και σταθμίζοντας τα συμφέροντα τόσο των φορολογουμένων που έχουν προσφύγει στο ΣτΕ (κατά προέκταση και όλων των φορολογουμένων πολιτών) όσο και του Ελληνικού Δημοσίου, «ιδίως δε την ύπαρξη έντονου δημόσιου συμφέροντος, συνισταμένου στην κατά το δυνατόν αποφυγή αιφνίδιας διακύμανσης των φορολογικών εσόδων, συνισταμένου στην, κατά το δυνατόν, αποφυγή αιφνίδιας διακύμανσης των φορολογικών εσόδων του κράτους, υπό τις παρούσες δυσμενείς δημοσιονομικές συνθήκες», έκριναν ότι η ακύρωση της κυβερνητικής παράλειψης να εκδώσει απόφαση αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών της χώρας πρέπει να ανατρέξει όχι «στο χρόνο συντέλεσης της παράλειψης», αλλά στην ημερομηνία λήξης της προθεσμίας (21.3.2015), εντός της οποίας η κυβέρνηση όφειλε να εκδώσει την απόφασή της.

Έτσι, οι σύμβουλοι Επικρατείας σημειώνουν ότι η απόφαση που υποχρεούται να εκδώσει η κυβέρνηση, πρέπει να έχει αναδρομική ισχύ από 21.5.2015, δηλαδή τότε που έληξε η προθεσμία που είχε λάβει, για να εκδώσει νέα απόφαση καθορισμού των αντικειμενικών αξιών.

Πάντως, η Ολομέλεια του ΣτΕ, σημειώνει στην επίμαχη απόφασή της ότι, με το σύστημα προσδιορισμού αξιών των ακινήτων, πρέπει να διασφαλίζεται η νόμιμη αξίωση των πολιτών «να καταβάλλουν φόρο, ο οποίος να αντιστοιχεί σε πραγματική και όχι πλασματική τους περιουσία», όπως προβλέπει το Σύνταγμα (άρθρο 78).

Και συνεχίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, ότι η κυβέρνηση επικαλέστηκε ότι «η ακολουθία των πολιτικών αυτών εξελίξεων και η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας των τελευταίων μηνών είχαν ως αποτέλεσμα το πάγωμα όλων των σχετικών ενεργειών».

Όμως, υπογραμμίζεται στη δικαστική απόφαση, η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στις πραγματικές αξίες της αγοράς, «αποτυπώνεται και στις υποχρεώσεις που περιλαμβάνονται στα Μνημόνια, από το 2012».

Το κράτος, αναφέρουν οι δικαστές, «συνέχισε να εισπράττει τις υφιστάμενες κατά το χρόνο ισχύος των αντικειμενικών αξιών έτους 2007 φορολογικές επιβαρύνσεις επί της ακίνητης περιουσίας αλλά και να επιβάλλει νέες χωρίς να αναπροσαρμόζει τις αντικειμενικές αξίες» και να δηλώνει αντικειμενική αδυναμία αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών.

Η αλλεπάλληλη παράταση των προθεσμιών αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών, τονίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, «δεν αποδεικνύει αδυναμία αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών, αλλά καθυστέρηση στην δημιουργία κατάλληλου πλαισίου συλλογής και επεξεργασίας των απαραίτητων δεδομένων για την ανεύρεση των αγοραίων τιμών των ακινήτων, καθυστέρηση η οποία πάντως δεν μπορεί να αποβεί σε βάρος των φορολογουμένων, ούτε να δικαιολογήσει τη συνεχιζόμενη επιβολή φορολογικών βαρών βάσει αντικειμενικών αξιών που δεν ανταποκρίνονται στις αγοραίες».

Η απόφαση δεν επηρεάζει τον ΕΝΦΙΑ του 2015, καθότι υπολογίζεται με τις τιμές που ίσχυαν την 1-1-2015. Επηρεάζει όμως τις μεταβιβάσεις ακινήτων που έγιναν από 21-5-2015 και εφεξής, για τις οποίες οι φόροι θα πρέπει να υπολογιστούν με τις νέες αντικειμενικές.[:]