Τι αλλάζει στους φόρους με το πολυνομοσχέδιο

ΣτΕ για τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων
17 Δεκεμβρίου, 2015
Κατασχέσεις καταθέσεων για οφειλές άνω των 70.000 ευρώ
18 Δεκεμβρίου, 2015
Δείτε τα όλα

Τι αλλάζει στους φόρους με το πολυνομοσχέδιο

[:el]18/12/2015

Σημαντικές παρεμβάσεις για τη φορολογία εισοδήματος περιλαμβάνει το νέο πολυνομοσχέδιο. Με το πολυνομοσχέδιο καθιερώνεται η σύνδεση της χρήσης πλαστικού χρήματος για την παροχή του αφορολόγητου ορίου ενώ γίνονται και διάφορες διορθωτικές παρεμβάσεις στη φορολογία.

Ειδικότερα:
-από το νέο έτος για να έχει ο μισθωτός και ο συνταξιούχος αφορολόγητο όριο θα πρέπει δαπανά ένα μέρος του εισοδήματός του με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα. Το ποσοστό του εισοδήματος δεν αναμένεται να ξεκαθαριστεί με το νομοσχέδιο αλλά να διευκρινιστεί αργότερα με νέα διάταξη ή υπουργική απόφαση. Με τη διάταξη για τη σύνδεση πλαστικού χρήματος και αφορολόγητου ανοίγει ο δρόμος για να εγκατασταθούν παντού συσκευές χρέωσης καρτών POS. Από το μέτρο θα εξαιρούνται όλοι οι πολίτες ηλικίας άνω των 75 ετών καθώς και απομακρυσμένες περιοχές, όπως μικρά νησιά και μικροί οικισμοί.

-διαγράφεται ο φόρος δωρεάς χρηματικών ποσών έως 5.000 ευρώ που έγιναν από τα capital control και μετά. Ο φόρος είναι 10% επί των χρηματικών ποσών και έτσι πρόκειται να επιστραφούν ποσά έως 500 ευρώ. Η ελάφρυνση αυτή ισχύει μόνο για δωρεές από γονείς σε τέκνα και από παππούδες σε εγγόνια. Για παράδειγμα, ο γονέας που δώρισε στο παιδί του το ποσό των 3.000 ευρώ χρεώθηκε από την εφορία το ποσό των 300 ευρώ. Αυτό το ποσό με τη διάταξη που θα περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο θα του επιστραφούν.

-μεταφέρεται πλήρως η αρμοδιότητα του ΣΔΟΕ στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Πρόκειται για την ολοκλήρωση της μνημονιακής δέσμευσης για πλήρη ανεξαρτητοποίηση και του ΣΔΟΕ αφού θα περάσει στη νέα ανεξάρτητη φορολογική αρχή.

-συνδέονται οι ταμειακές μηχανές με το taxisnet από το νέο έτος, προκειμένου να παρακολουθούνται σε πραγματικό χρόνο οι αποδείξεις που εκδίδει κάθε επιχείρηση. Το μέτρο θα αρχίσει να εφαρμόζεται πιλοτικά από τις αρχές του 2016 σε ορισμένους επαγγελματικούς κλάδους και περιοχές.

-όσοι εισπράττουν μερίσματα θα πρέπει να υποβάλλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος έως τις 30 Ιουνίου.

Πηγή: capital.gr[:]