Κατασχέσεις καταθέσεων για οφειλές άνω των 70.000 ευρώ

Τι αλλάζει στους φόρους με το πολυνομοσχέδιο
18 Δεκεμβρίου, 2015
«Επιδότηση» δόσης από το Δημόσιο
18 Δεκεμβρίου, 2015
Δείτε τα όλα

Κατασχέσεις καταθέσεων για οφειλές άνω των 70.000 ευρώ

[:el]18/12/2015

Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως αναρτήθηκε η απόφαση της ΓΓΔΕ για τις κατασχέσεις των τραπεζικών καταθέσεων, όσων χρωστούν μεγάλα ποσά στην Εφορία. Στον κατάλογο δεν περιλαμβάνονται οφειλές οι οποίες έχουν τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο.

Η διαδικασία προβλέπεται να ολοκληρώνεται σε τρία βήματα:

  • Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΓΓΔΕ δημιουργεί ηλεκτρονική λίστα στην οποία αποτυπώνονται όσοι έχουν ληξιπρόθεσμες (εκτός ρύθμισης) οφειλές άνω των 70.000 ευρώ και την αποστέλλει μαζικά σε όλες τις τράπεζες.
  • Στον κατάλογο δεν περιλαμβάνονται οφειλές οι οποίες έχουν τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο με αναστολή πληρωμής ή διευκόλυνση ή ρύθμιση τμηματικής καταβολής βάσει νόμου ή δικαστικής απόφασης ή πράξης διοικητικού οργάνου.
  • Οι τράπεζες, κάνουν μια διασταύρωση με τα στοιχεία των πελατών τους και μέσα σε δύο ημέρες επιστρέφουν τη λίστα στη ΔΗΛΕΔ έχοντας δεσμεύσει ήδη τα ποσά των καταθέσεων (εξαιρουμένων ακατάσχετων λογαριασμών και με βάση τους περιορισμούς που ισχύουν) των πελατών τους. Το μέτρο της δέσμευσης παρέχει το δικαίωμα στη Φορολογική Διοίκηση να ικανοποιεί κατά προτεραιότητα έναντι μεταγενέστερων της δέσμευσης αποκτηθέντων δικαιωμάτων τρίτων, τις απαιτήσεις της από τις δεσμευθείσες χρηματικές απαιτήσεις, με επίσπευση των προβλεπόμενων διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης.

Η διάταξη αυτή δεν εφαρμόζεται:

  • για χρηματικά ποσά που εμπίπτουν στα ακατάσχετα σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις
  • για ποσά που καταβάλλονται με χρέωση των τηρούμενων, από τον οφειλέτη, λογαριασμών σε αντίστοιχη πίστωση λογαριασμών του Δημοσίου για την εκπλήρωση φορολογικών ή άλλων υποχρεώσεών του προς αυτό
  • για ποσά που προορίζονται για την έκδοση τραπεζικών επιταγών σε διαταγή Ελληνικού Δημοσίου.

Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, με βάση τις απαντήσεις των τραπεζών, αντιστοιχίζει την ίδια μέρα τα στοιχεία των φορολογουμένων, οι οποίοι έχουν ταυτόχρονα μεγάλες οφειλές και καταθέσεις, στο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα taxis, στο οποίο έχουν πρόσβαση τα τμήματα δικαστικού κάθε μηχανισμού της ΓΓΔΕ με αρμοδιότητα είσπραξης ώστε να προχωρήσει η διαδικασία της κατάσχεσης.

Ο νόμος ορίζει περιθώριο πέντε ημερών για να ολοκληρωθεί –με ηλεκτρονικό κατασχετήριο- η διαδικασία.

 

Το δημοσιευμένο ΦΕΚ.[:]