[:el]6/11/2015
Η αναδιάρθρωση των δανείων των ΜμΕ, είπε ο υπουργός Οικονομίας Γ.Σταθάκης, αποτελεί μέρος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και της ολοκληρωμένης στρατηγικής για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων που θα γίνει στο τέλος του Νοεμβρίου, με εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας και όποιων άλλων μέτρων αποφασιστούν. Ο υπουργός επεσήμανε την ανάγκη ενοποίησης επιμέρους χρηματοδοτικών εργαλείων που παρουσιάζουν χαμηλή απορροφητικότητα, ενώ αναφέρθηκε στην ιδέα δημιουργίας επενδυτικής τράπεζας, την οποία, όπως είπε, επιθυμεί και η Ευρώπη, καθώς και στη μετεξέλιξη του ΕΤΕΑΝ σε επενδυτικό φορέα για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.
Ο κ. Σταθάκης παρουσίασε επίσης τις πρωτοβουλίες για ενίσχυση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων που υλοποιήθηκαν τους τελευταίους μήνες, σημειώνοντας το κλείσιμο του προηγούμενου ΕΣΠΑ και την έναρξη του νέου, την υπογραφή συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης για δραστηριοποίησή της στην Ελλάδα – ενώ υπό μελέτη είναι και το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων του αναπτυξιακού νόμου.
Μελέτη της PWC που παρουσιάστηκε, προσδιορίζει τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε 13 δισ. ευρώ ως το 2020, για αντικατάσταση εξοπλισμού, επενδύσεις και κεφάλαια κίνησης, συν 9 δισ. που θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσουν σταδιακά οι τράπεζες. Προτείνεται μεταξύ άλλων η δημιουργία ταμείου επιχειρηματικών κεφαλαίων που θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο με αρχικό κεφάλαιο ύψους 200-300 εκατ., η δημιουργία λευκού Τειρεσία στον οποίο θα εντάσσονται υποχρεωτικά όσες επιχειρήσεις θέλουν να πάρουν δάνειο, και ο συντονισμός των προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ, ώστε να μην υπάρχουν επικαλύψεις, διαφορετικές διαδικασίες και απαιτήσεις.
Ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Σ. Λαζαρίδης, εκτίμησε ότι υπάρχουν ενδείξεις για τάση επιστροφής του επενδυτικού ενδιαφέροντος στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και κάλεσε το ακροατήριό του να ετοιμάσει επενδυτικές προτάσεις, σημειώνοντας πως μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, θα υπάρξει τεράστιο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα.[:]
Για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση και/ή την πρόσβαση στις πληροφορίες της συσκευής σας. Η συναίνεση σας στην χρήση αυτών των τεχνολογιών θα μας επιτρέψει να επεξεργαστούμε δεδομένα όπως συμπεριφορά περιήγησης ή μοναδικά IDs σε αυτον τον ιστότοπο. Η μη συναίινεση ή η άρση αυτής μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ορισμένες λειτουργίες.