Επίσπευση της απλοποίησης αδειοδότησης επιχειρήσεων

Ευρωπαϊκή επένδυση 7,6 δις ευρώ για έργα στις μεταφορές
12 Νοεμβρίου, 2015
Σταθάκης: Τέλος Νοεμβρίου τα κόκκινα δάνεια των ΜμΕ
12 Νοεμβρίου, 2015
Δείτε τα όλα

Επίσπευση της απλοποίησης αδειοδότησης επιχειρήσεων

[:el]6/11/2015

Η εφαρμογή του νόμου 4262/2014, που αφορά την απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης επιχειρήσεων, όπως είπε η υφυπουργός Οικονομίας Θεοδώρα Τζάκρη, μιλώντας το απόγευμα σε εκδήλωση του ΣΕΒ, έχει καθυστερήσει δραματικά. Στόχος και σε ορίζοντα τριετίας είναι το σύνολο των διαδικασιών αδειοδότησης να γίνεται ηλεκτρονικά αρχής γενομένης από τους τομείς τουρισμού, εξορυκτικών δραστηριοτήτων, τροφίμων -ποτών και επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Η κα Τζάκρη ανέφερε επίσης ότι θα γίνουν παρεμβάσεις για την απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης βιομηχανικών περιοχών, κάτι που αποτελεί αίτημα και των βιομηχανικών επιχειρήσεων.

Στο παλίσιο της ίδιας εκδήλωσης η κ. Χριστίνα Μπαριτάκη, γενική γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημείωσε ότι ενώ ο νόμος 4014/2011 βελτίωσε θεαματικά το καθεστώς περιβαλλοντικής αδειοδότησης, εν τούτοις έχουν εντοπιστεί προβλήματα, ασάφειες και κενά κατά την εφαρμογή τα οποία θα πρέπει να διορθωθούν.

Στην εκκρεμότητα έκδοσης χωροταξικών σχεδίων που χρονίζει επί 40 χρόνια αναφέρθηκε η αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Κατερίνα Σεακκαροπούλου. Η ίδια απέδωσε τα βασικά προβλήματα στην αδειοδότηση των επιχειρήσεων στην υστέρηση αυτή αλλά και στην έλλειψη δασολογίου και κτηματολογίου.

Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ και πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Τροφίμων Ιωάννης Γιώτης ανέφερε χαρακτηριστικά πως ενώ λειτουργεί Ενιαιος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, στην πράξη έλεγχοι γίνονται από πλήθος φορέων όπως είναι ο ΕΟΦ, το Γενικό Χημείο, τα υπουργεία Ανάπτυξης και Γεωργίας, οι Διευθύνσεις Υγειονομικού, οι Περιφέρειες, τα τελωνεία κ.α.[:]