[:el]24/02/3017
Τον άμεσο πλέον κίνδυνο της αυτόματης κατάργησης της διεθνούς αναγνώρισης όλων των επιχειρήσεων πιστοποίησης στη χώρα, καθώς και των διαπιστευμένων εργαστηρίων (μερικά από τα οποία είναι και κρατικά) και κατ’ επέκταση των πιστοποιητικών που εκδίδουν για τις επιχειρήσεις-πελάτες τους, αντιμετωπίζουν οι εξαγωγικές επιχειρήσεις. Αυτό επισημαίνει με σημερινή νέα επιστολή του στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Αλέξη Χαρίτση ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ). Απαιτείται επείγουσα νομοθετική παρέμβαση με επισπεύδον το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης για την ανεξαρτητοποίηση του ΕΣΥΔ.
Το μήνυμα αυτό του ΣΕΒΕ έχει μεταφερθεί επανειλημμένα στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και στο ΕΣΥΠ με παρεμβάσεις του Συνδέσμου από τον Νοέμβριο του 2016, όταν άρχισε να παρακολουθεί το θέμα σε συνεννόηση με επιχειρήσεις-μέλη του και την Ελληνική Ένωση Διαπιστευμένων Φορέων Επιθεώρησης-Πιστοποίησης (HellasCert).
Ειδικότερα:
Το χρονικό περιθώριο που έχει δώσει ο αρμόδιος ευρωπαϊκός εποπτικός φορέας (European co-operation for Accreditation – EA) στην Ελλάδα για να προβεί στις αναγκαίες αλλαγές εκπνέει στις 28 Φεβρουαρίου 2017.
Επισημαίνεται ότι το ΕΣΥΔ αποτελεί το μοναδικό, εθνικό, οργανισμό διαπίστευσης και οι συνέπειες από μία πιθανή αποτυχία συμμόρφωσης στις υποδείξεις της ΕΑ που θα αναστείλουν την αναγνώρισή του και τη συμμετοχή του σε πολυμερείς παγκόσμιες συμφωνίες, θα είναι πολλαπλές και καταστροφικές για την ελληνική οικονομία.
Με αυτά τα δεδομένα, ο ΣΕΒΕ ζητά επίσπευση της όλης διαδικασίας, με τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών και φορέων, ώστε να δοθεί επιτέλους και κατεπειγόντως η πλέον ενδεδειγμένη λύση στο μείζον αυτό πρόβλημα.
Πηγή: Capital.gr[:]
Για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση και/ή την πρόσβαση στις πληροφορίες της συσκευής σας. Η συναίνεση σας στην χρήση αυτών των τεχνολογιών θα μας επιτρέψει να επεξεργαστούμε δεδομένα όπως συμπεριφορά περιήγησης ή μοναδικά IDs σε αυτον τον ιστότοπο. Η μη συναίινεση ή η άρση αυτής μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ορισμένες λειτουργίες.