Προτροπή για άμεση αξιοποίηση των νέων εργαλείων χρηματοδότησης από την Ε.Ε.

Νέας γενιάς ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια.
27 Απριλίου, 2015
Παράταση στο υπάρχον πρόγραμμα του ΕΣΠΑ
28 Απριλίου, 2015
Δείτε τα όλα

Προτροπή για άμεση αξιοποίηση των νέων εργαλείων χρηματοδότησης από την Ε.Ε.

27/4/2015

Κατά τη διήμερη επίσκεψή του στην Ελλάδα, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γίρκι Κατάινεν προέτρεψε τις δημόσιες, αλλά και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, να σπεύσουν να επωφεληθούν από τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ε.Ε. για επενδύσεις στους τομείς των κοινωνικών υποδομών, της ενέργειας και σε πλήθος άλλων.

Ο Γίρκι Κατάινεν, αρμόδιος για την Απασχόληση, την Ανάπτυξη και την Ανταγωνιστικότητα, ενημέρωσε τη Βουλή των Ελλήνων, προς αποφυγή καθυστερήσεων, για το λεγόμενο «πακέτο Γιούνκερ», ύψους 315 δις. Ευρώ, και για τη δυνατότητα χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσα από ιδιωτικά κονδύλια ή τράπεζες.

Στη συνέχεια, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι είναι άμεσο, οι ελληνικές εταιρίες να απευθυνθούν απευθείας στο Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων, χωρίς κυβερνητική μεσολάβηση, για θέματα όπως ο τουρισμός, η ενέργεια ή η ψηφιακή υποδομή. Ταυτόχρονα υπογράμμισε και τη σημασία των έργων Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) σε συνδυασμό με την ύπαρξη μεγάλης ρευστότητας ιδιωτικού χρήματος και κινητοποίησης του. Τόνισε, επίσης, ότι διάφοροι φραγμοί, όπως η αβεβαιότητα, εμποδίζουν τη διοχέτευση αυτής της ρευστότητας στην αγορά, και είναι επιτακτική ανάγκη οι θεσμοί να θεωρήσουν τους πόρους αυτούς ως ένα στοιχείο καταμερισμού κινδύνου για τις ιδιωτικές εταιρίες, ώστε αυτές να επενδύσουν τα χρήματα ακολούθως στην πραγματική οικονομία.

Οι τρεις άξονες προτεραιότητας για το Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων είναι η ενεργειακή πολιτική, με απώτερο σκοπό τη δημιουργία μίας ευρωπαϊκής ενεργειακής αγοράς με τις κατάλληλες υποδομές και διασυνδέσεις, η κεφαλαιαγορά, στοχεύοντας τις μικρομεσαίες και μεσαίας κεφαλαιοποίησης επιχειρήσεις, με απώτερο σκοπό τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη, και ο εναρμονισμός της ψηφιακής αγοράς, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να έχει ήδη καταθέσει προτάσεις.

Τέλος, πέρα από τις ΣΔΙΤ και το απευθείας αίτημα των ελληνικών επιχειρήσεων στο Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων, ο Γίρκι Κατάινεν πρότεινε και τη θέσπιση μίας επενδυτικής τράπεζας (new risk fund), για άμεση χρηματοδότηση μικρών και μεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων.

Πηγή: Ναυτεμπορική