Νέας γενιάς ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια.

Παρακάμπτεται υπό όρους η υποχρέωση προκαταβολής φόρου 26% για εισαγωγές.
24 Απριλίου, 2015
Προτροπή για άμεση αξιοποίηση των νέων εργαλείων χρηματοδότησης από την Ε.Ε.
27 Απριλίου, 2015
Δείτε τα όλα

Νέας γενιάς ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια.

27/4/2015

Φραγή στην απειλή των πλειστηριασμών, οικονομική ανάσα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, αλλά και «εκκαθάριση» των ισολογισμών των τραπεζών.

Το 40% των δανείων αποτελούν πλέον τα «κόκκινα» δάνεια και έχουν ξεπεράσει τα 84 δις Ευρώ.

Οι προβλέψεις για τις ρυθμίσεις των τραπεζών μιλούν για πάγωμα του 50% του δανείου, για διάστημα 10 ετών, χωρίς επιβάρυνση τόκων, και με πιθανότητα διαγραφής του.
Για το υπόλοιπο 50%, που θα παραμείνει ενεργό, προβλέπονται ελκυστικοί όροι αποπληρωμής. Αποδεχόμενος ο δανειολήπτης τη νέα ρύθμιση καθιστά το δάνειο του και πάλι ενήμερο με αποτέλεσμα να βάζει τέλος στους πλειστηριασμούς.

Περαιτέρω, οι τράπεζες άρχισαν να αναπροσαρμόζουν τα μηχανογραφικά τους συστήματα στο τρέχον αρνητικό Euribor, φέρνοντας μία ακόμη μείωση στις δόσεις δανείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Το αρνητικό επιτόκιο αφαιρείται από τα spreads των τραπεζών.

Για να αντιμετωπιστεί το μείζον πρόβλημα της ανθρωπιστικής κρίσης και άλλες τράπεζες – μετά την Πειραιώς – εξετάζουν ανάλογα προγράμματα ολικών διαγραφών οφειλών και πάγωμα στεγαστικών με διαγραφή των τόκων.

Όλα τα παραπάνω αφορούν στους «συνεργάσιμους» δανειολήπτες και θα εφαρμόζονται σε όλους εκείνους που αποδεδειγμένα βρίσκονται σε αδυναμία πληρωμής (μείωση εισοδήματος κλπ.).

Ο έλεγχος των οικονομικών στοιχείων θα είναι ενδελεχής και διεξοδικός, ώστε να αποκλειστούν «κακοπληρωτές». Το πάγωμα του 50% του δανείου επεκτείνεται και πέρα από τα στεγαστικά δάνεια και αφορά σε καταναλωτικά και πιστωτικές κάρτες.