Οικονομία: Τι έσωσε την παρτίδα του πρώτου τριμήνου

Νέα εταιρική μορφή ευρωπαϊκής εταιρίας προτείνεται από την Κομισιόν.
23 Απριλίου, 2015
Κομισιόν: Ενέκρινε 15,4 εκατ. για προώθηση ελληνικών γεωργικών προϊόντων
24 Απριλίου, 2015
Δείτε τα όλα

Οικονομία: Τι έσωσε την παρτίδα του πρώτου τριμήνου

24/4/2015

Παρά το γεγονός ότι οι πολιτικές εξελίξεις από τον Αύγουστο του 2014 κάθε άλλο παρά ευνοούν την ελληνική οικονομία, το ΑΕΠ της χώρας δείχνει σημαντικά σημεία αντοχής. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι μέχρι στιγμής η πορεία της οικονομίας δείχνει να αποφεύγει τα… χειρότερα, παρά τα σοβαρά ζητήματα ρευστότητας και την έντονη αβεβαιότητα που επικρατεί.

Από τη μια πλευρά, μια σειρά πολιτικών εξελίξεων επηρέασαν και επηρεάζουν αρνητικά την οικονομία (από τον ανασχηματισμό του Ιουνίου του 2014 έως τη σημερινή συνεχιζόμενη αβεβαιότητα για τον τρόπο χρηματοδότησης του ελληνικού δημοσίου), από την άλλη πλευρά διαπιστώνεται η ύπαρξη μιας διεθνούς οικονομικής συγκυρίας που λειτουργεί ιδιαίτερα ευνοϊκά για τη χώρα μας και βοηθά το ΑΕΠ να… πέσει στα μαλακά.

Το ευνοϊκό κλίμα διαμορφώνεται από μία σειρά οικονομικών συγκυριών, όπως την πτώση της τιμής του πετρελαίου, τη χαμηλότερη συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου και τη δυναμική ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας (μετά τις παρεμβάσεις της ΕΚΤ).

Όπως όλα δείχνουν, το περυσινό ιστορικό ρεκόρ των τουριστικών αφίξεων από το εξωτερικό θα ξεπεραστεί μέσα στη φετινή χρονιά (εκτίμηση κοντά ή και πάνω από το 10%). Οι προσδοκίες αυτές ευνοούν και την εγχώρια κατασκευαστική δραστηριότητα (Αύξηση τον Ιανουάριο του 2015 κατά 12,2%), λόγω της κατασκευής κτιρίων που εξυπηρετούν κυρίως καταλύματα και εμπορικές δραστηριότητες σε τουριστικές περιοχές.
Ωφελημένος από τις προοπτικές για ανοδικό τουρισμό και ο κλάδος του αυτοκινήτου, (στο +19,2%) που οφείλεται στις παραγγελίες των εταιρειών ενοικίασης οχημάτων.

Το χαλαρότερο ευρώ, η ευνοϊκή συγκυρία στο προϊόν του λαδιού, αλλά και η καλύτερη οικονομική πορεία στην Ευρώπη (λόγω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ) ενίσχυσαν τις ελληνικές εξαγωγές. (Το πρώτο δίμηνο του 2015, χωρίς τα πετρελαιοειδή, αύξηση εξαγωγών κατά 9,9%, και μείωση εισαγωγών κατά 1,9%) Τέλος, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου σημείωσε πτώση 24,3%.

Επακολούθως, η αύξηση των εξαγωγών επηρέασε θετικά και τη βιομηχανική, παραγωγή που δείχνει τα πρώτα βήματα σταθεροποίησης (το πρώτο δίμηνο του 2015 η μεταποιητική παραγωγή αυξήθηκε κατά 4,5% έναντι +0,8% το αντίστοιχο περυσινό διάστημα). Να προστεθεί ότι το πρώτο τρίμηνο του 2014 ήταν το χειρότερο όλης της περσινής χρονιάς.

Οι εξελίξεις αυτές βέβαια δεν είναι σε θέση να εφησυχάσουν κανέναν. Τα μεγάλα ζητήματα της ρευστότητας και της αβεβαιότητας και η ήδη έντονα προβληματική κατάσταση σε μια ευρύτατη σειρά κλάδων και δραστηριοτήτων δημιουργούν τεράστια ανησυχία.
Σε όλο αυτό το κλίμα έρχεται να προστεθεί και το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας, η οποία αν δε μειωθεί δραστικά στους επόμενους 12-18 μήνες θα αποτελέσει ανάσχεση για τη διατήρηση της ανάκαμψης της πραγματικής οικονομίας.

Πηγή: Euro2day.gr