Οι τράπεζες και servicers που εγκρίνουν τις περισσότερες ρυθμίσεις

«ΕΦΚΑ-pass» στη μεταβίβαση ακινήτων
29 Ιουλίου, 2022
Ιδιαίτερα υψηλό το ύψος των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης που λιμνάζουν
29 Ιουλίου, 2022
Δείτε τα όλα

Οι τράπεζες και servicers που εγκρίνουν τις περισσότερες ρυθμίσεις

29/07/2022

Με λίγες εξαιρέσεις, με πιστωτές που παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά εγκρισιμότητας, δηλαδή προχωρούν σε ρυθμίσεις κόκκινων δανείων, περιλαμβανομένου κουρέματος, αύξησε ταχύτητες ο εξωδικαστικός μηχανισμός.

Τα υψηλότερα ποσοστά εγκρισιμότητας παρουσιάζουν:

-Παγκρήτια Τράπεζα, με 79% και οι servicer

-Quant, με ποσοστό 76%,

-Β2Kapital, με 68% και,

-Intrum, με 61%.

Οι υπόλοιποι πέντε πιστωτές παρουσιάζουν ποσοστά εγκρισιμότητας μεταξύ 19% και 48%, δηλαδή δεν εγκρίνονται ρυθμίσεις ούτε ένα στα δύο δάνεια.

Στη σύσκεψη που προηγήθηκε της παρουσίασης της πορείας του εξωδικαστικού μηχανισμού την περασμένη εβδομάδα στο υπ. Οικονομικών, εκφράστηκε σοβαρός προβληματισμός και δυσαρέσκεια σχετικά με τα υψηλά ποσοστά απορρίψεων, τη στιγμή που νέος πτωχευτικός γίνεται ολοένα πιο οικείος με τους φορείς, έχει πλήρως αυτοματοποιηθεί, προτείνει αντικειμενικές λύσεις μέσω αλγορίθμου και αποτελεί πρότυπο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την Κομισιόν.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπ. Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, η Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ κ. Γιώργος Πιτσιλής και από την Τράπεζα της Ελλάδος ο κ. Ηλίας Πλασκοβίτης.

Στόχος είναι μέχρι το τέλος Οκτωβρίου η ομάδα εργασίας να έχει καταθέσει τις απόψεις της για την άμεση επίλυση των προβλημάτων. Προς την κατεύθυνση αυτή, η Ειδική Γραμματεία ξεκινάει μετά το καλοκαίρι συντονισμένη προσπάθεια καταγραφής των λόγων απόρριψης από τους δανειολήπτες, αλλά και ενδυνάμωση της επικοινωνίας και της υποστήριξης τους.

Το σχέδιο δράσης

Το σχέδιο δράσης που αποφασίστηκε περιλαμβάνει τα εξής:

Πρώτον, συνεχής παρακολούθηση, με εβδομαδιαίες τεχνικές συναντήσεις, δεκαπενθήμερη αναφορά από ομάδα εργασίας και μηνιαία συνάντηση Steering Committee

Δεύτερον, υποστήριξη δανειοληπτών, με ενίσχυση του Helpdesk (τηλεφωνικό κέντρο), δημιουργία real time online support (στα πρότυπα του e-ΚΕΠ) και επικοινωνιακές δράσεις (με επιμελητήρια και άλλους φορείς)

Τρίτον, ενίσχυση εποπτικών και αναλυτικών δράσεων, δημιουργία στατιστικών και ανάλυση του ιδιωτικού χρέους, με τη συνδρομή του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών και της Τράπεζας της Ελλάδος.

Απορρίψεις

Από τα στοιχεία που εξετάστηκαν, το 54% των αιτήσεων απορρίπτεται που αντιστοιχεί σε ποσό άνω των 600 εκατ. ευρώ. Από τις 2.745 αιτήσεις που έχουν αξιολογήσει έως σήμερα, έχουν εγκρίνει τις 1.274. Δηλαδή, από τα 914 εκατ. ευρώ οφειλών στις οποίες κλήθηκαν οι πιστωτές να εγκρίνουν ρύθμιση, μόνο τα 304 εκατ. ευρώ πέρασαν με θετική ψήφο. Αυτό δίνει ένα ποσοστό εγκρισιμότητας της τάξεως του 46% – με μεγάλη απόκλιση από πιστωτή σε πιστωτή.

Απορρίψεις υπάρχουν και από την πλευρά των δανειοληπτών. Μέχρι σήμερα, γύρω στις 699 ρυθμίσεις που απορρίφθηκαν από δανειολήπτες αφορούν δάνεια γύρω στα 123 εκατ. ευρώ. Στόχος της ομάδας εργασίας είναι να κατανοήσει τους λόγους των απορρίψεων.

Η θετική όψη

Δάνεια άνω των 20 δισ. ευρώ βρίσκονται σε προχωρημένα στάδια του μηχανισμού, εκ των οποίων πάνω από 3 δισ. ευρώ έχουν οριστικά υποβληθεί, που αντιστοιχούν σε περίπου 6.500 οριστικές αιτήσεις των οφειλετών. Τις τελευταίες εβδομάδες ο ρυθμός ολοκλήρωσης των αιτήσεων και οριστικής υποβολής τους βαίνει αυξανόμενος.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ολοκληρώνονται πάνω από 200 αιτήσεις την εβδομάδα, με μέσο σύνολο οφειλών πάνω από 200 εκατ. ευρώ την εβδομάδα. Μέχρι σήμερα, 425 αιτήσεις είναι επιτυχείς, εκ των οποίων 288 από τράπεζες και διαχειριστές δανείων και 137 από το Δημόσιο.

Κουρέματα, δόσεις, αλλά και εκκρεμείς αιτήσεις

Σε αυτές τις ρυθμίσεις έχει πραγματοποιηθεί διαγραφή οφειλής ποσοστού μέχρι και 33%, ενώ η μέση διάρκεια των ρυθμίσεων ανέρχεται μέχρι και τους 253 μήνες.

Όμως, εκκρεμούν στους χρηματοδοτικούς φορείς 1.200 ολοκληρωμένες αιτήσεις ρύθμισης οφειλών, που αντιστοιχούν σε πάνω από 1 δισ. ευρώ οφειλές, και οι οποίες προσδοκούμε να ολοκληρωθούν σύντομα.

Πηγή: Capital.gr