Αμεσα μέτρα στήριξης των ελεύθερων επαγγελματιών και εμπόρων -και εμμέσως του ΟΑΕΕ, ο οποίος έχει φέτος ταμειακό «άνοιγμα» άνω των 550 εκατ. ευρώ και ανείσπρακτες οφειλές 10 δισ. ευρώ- προανήγγειλε ότι θα λάβει ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημ. Στρατούλης στις συναντήσεις που είχε χθες με τα προεδρεία της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ.
Οι τέσσερις αλλαγές που, κατά προτεραιότητα, συμφωνήθηκε να γίνουν, σε συνδυασμό με την προβλεπόμενη καταβολή των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών σε μηνιαία βάση, από τον ερχόμενο Μάρτιο, προβλέπουν:
[1] Αρση της αποποινικοποίησης για οφειλές εισφορών στον ΟΑΕΕ και διατήρηση μόνο των αστικών μέτρων (όπως ισχύει για τους αυτοαπασχολούμενους δικηγόρους, γιατρούς, μηχανικούς κ.α.). Θα καταργηθούν ο αναγκαστικός νόμος 86/1967 (ο οποίος είχε υιοθετηθεί από τον ΟΑΕΕ με Π.Δ. το 2005) και η «δαμόκλειος σπάθη» της ποινικής δίωξης και της φυλάκισης, που, πάντως, είχαν ατονίσει με πρωτοβουλία της διοίκησης του Ταμείου τα τελευταία χρόνια.
[2] Διεύρυνση της δυνατότητας επιλογής χαμηλότερων ασφαλίστρων. Η δυνατότητα επιλογής έως και δύο χαμηλότερων ασφαλιστικών κατηγοριών, που ισχύει με απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης έως το τέλος του 2016, θα επεκταθεί στις 3 ή ακόμη και στις 4 χαμηλότερες κατηγορίες και αν χρειαστεί θα παραταθεί και μετά το 2016. Οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων, υπογραμμίζοντας ότι τα ασφάλιστρα είναι δυσανάλογα υψηλά σε σχέση με τα εισοδήματα μετά τη μεγάλη ύφεση, υπέβαλαν αίτημα είτε να υπάρχει δυνατότητα ελεύθερης επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας (και ασφαλίστρων) είτε να γίνει μια οριζόντια μείωση με αντίστοιχη περικοπή συνταξιοδοτικών παροχών. Δεδομένων των ανελαστικών υποχρεώσεων που έχει ο ΟΑΕΕ για τις πληρωμές συντάξεων ύψους 300,7 εκατ. ευρώ τον μήνα από τις εισφορές τις οποίες εισπράττει, το συγκεκριμένο θέμα δεν φαίνεται ότι μπορεί να συζητηθεί στην παρούσα φάση χωρίς να ληφθούν άλλα μέτρα για την αύξηση των εσόδων (π.χ. υποχρεωτική ασφάλιση στον ΟΑΕΕ, με χαμηλό ασφάλιστρο – ανταγωνιστικό προς τον ΟΓΑ, όσων εξαιρούνται σήμερα λόγω δραστηριοποίησής τους σε διάφορες περιοχές της χώρας).
[3] Πλήρη ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη στους «άνεργους» επαγγελματίες σε αντιδιαστολή με τις «καλύψεις» που ισχύουν και έχουν είτε όριο ετήσιου εισοδήματος (έως 12.000 ευρώ) είτε ημερομηνία λήξης (οι «δωρεάν» παροχές υγείας λήγουν στις 28 Φεβρουαρίου του 2015).
[4] Εφαρμογή βελτιωμένων όρων για τη ρύθμιση των 100 δόσεων, ώστε να ισχύει για βεβαιωμένα χρέη έως τα τέλη του 2014 και για ποσά άνω των 15.000 ευρώ, καθώς και την αύξηση (τουλάχιστον στις 30.000 ευρώ, από 20.000 ευρώ σήμερα) του επιτρεπόμενου ορίου οφειλής για τη συνταξιοδότηση του οφειλέτη. Η ρύθμιση των 100 δόσεων, σε συνδυασμό με την καταβολή χαμηλότερων ασφαλίστρων, εκτιμάται ότι θα «ενεργοποιήσει» τόσο τους 375.000 ενεργούς οφειλέτες όσο και παλαιούς – ανενεργούς από τους συνολικά 752.000, και θα ενισχύσει τα έσοδα του ΟΑΕΕ, τα οποία έχουν μειωθεί.
Για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση και/ή την πρόσβαση στις πληροφορίες της συσκευής σας. Η συναίνεση σας στην χρήση αυτών των τεχνολογιών θα μας επιτρέψει να επεξεργαστούμε δεδομένα όπως συμπεριφορά περιήγησης ή μοναδικά IDs σε αυτον τον ιστότοπο. Η μη συναίινεση ή η άρση αυτής μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ορισμένες λειτουργίες.