Mέχρι τέλος του μήνα τα τέσσερα «νέα» προγράμματα του ΕΣΠΑ

ΕΣΠΑ: Χωρίς εγγυητική επιστολή η προκαταβολή στις επιχειρήσεις
18 Ιανουαρίου, 2016
Επιδοτήσεις για επαγγελματική κατάρτιση στον ιδιωτικό τομέα
22 Ιανουαρίου, 2016
Δείτε τα όλα

Mέχρι τέλος του μήνα τα τέσσερα «νέα» προγράμματα του ΕΣΠΑ

[:el]22/01/2016

Mέχρι το τέλος του μήνα, θα «βγουν» οι επίσημες προσκλήσεις για τέσσερα προγράμματα του EΣΠA 2014-2020 για την ενίσχυση μικρών, νεοφυών και τουριστικών επιχειρήσεων αλλά και άνεργων πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που θέλουν να στήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις. όπως είπε ο γ.γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Παναγιώτης Κορκολής, μιλώντας στο “Πρακτορείο 104,9 FM”
Mε βάση τον σχεδιασμό, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους από το τέλος Φεβρουαρίου, ενώ τα δικαιολογητικά θα πρέπει να τα καταθέτουν ηλεκτρονικά μετά την έγκριση της αίτησης τους. O συνολικός προϋπολογισμός των προγραμμάτων φθάνει τα 137,5 εκατ. ευρώ.

Όπως εξήγησε ο κ. Κορκολής, τα προγράμματα αυτά αφορούν τη νεοφυή επιχειρηματικότητα, τους αυτοαπασχολούμενους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, την ενίσχυση των υφιστάμενων τουριστικών επιχειρήσεων και την ενίσχυση των μικρομεσαίων γενικά, ξεκαθαρίζοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να δοθεί έμφαση στην επιχειρηματικότητα και στην εξωστρέφεια.

“Σ’ αυτό που θα πρέπει να δώσουμε επιτέλους σημασία είναι η ποιότητα, δηλαδή ο τρόπος παρέμβασης να είναι στοχευμένος, να υπάρξουν συνέργειες, να βοηθήσει πραγματικά εκείνα τα παραγωγικά υποκείμενα που μπορούν να τραβήξουν τη χώρα λίγο πιο μπροστά” υπογράμμισε ο κ. Κορκολής, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτή τη φορά θα υπάρξει συγκεκριμένη στόχευση στην ποιότητα και όχι “όποιος θέλει παίρνει από λίγα, όποιος έχει ανάγκη, ή όποιος ζητάει χρήματα” όπως είπε χαρακτηριστικά.

Όπως τόνισε ο κ. Κορκολής, την περίοδο 2007 – 2013 μπορεί η απορρόφηση κονδυλίων να ήταν ικανοποιητική, αλλά δεν είχε δοθεί έμφαση στην εξωστρέφεια και την καινοτομία, δύο τομείς που δημιουργούν σταθερές θέσεις εργασίας. “Το ζητούμενο στην ελληνική κοινωνία δεν είναι, αν ο Έλληνας επιχειρηματίας ανοίξει άλλη μια καφετέρια η άλλο ένα εμπορικό κατάστημα” τόνισε.

Ο κ. Κορκολής επισήμανε, επίσης, ότι η Ελλάδα με τα τεράστια προβλήματα κατατάσσεται πρώτη στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων, μεταξύ των 28 κρατών – μελών, συμπεριλαμβανομένων και των περιφερειών της πρώην Ανατολικής Γερμανίας και είπε ότι τουλάχιστον σ’ αυτό τον τομέα θα πρέπει να είμαστε ως χώρα αισιόδοξοι.

Υπενθύμισε ότι, από την προηγούμενη κυβέρνηση, το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων είχε προϋπολογιστεί για το 2015 6,4 δισ. ευρώ και έκλεισε στα 6,406 δισ. ευρώ, γεγονός που -όπως είπε- έχει θετικό αντίκτυπο στην οικονομία. “Πρέπει να βρούμε τον τρόπο να συνεργαστούμε ώστε και οι εθνικές πολιτικές να περάσουν στις περιφέρειες να εκτελέσουν το νέο ΕΣΠΑ, αναγνωρίζοντας τις ιδιαίτερες ανάγκες τους και τις ιδιαίτερες δυνατότητές τους” κατέληξε ο κ. Κορκολής.

 
Oι επιχειρήσεις που θα συσταθούν στο πλαίσιο των επενδυτικών προτάσεων θα πρέπει:

– Nα κάνουν έναρξη στη ΔOY σε χρόνο και με νομική μορφή που θα ορίζονται στον Oδηγό του Προγράμματος (επισημαίνεται η μεταβολή KAΔ στους ήδη ασκούντες επαγγελματική δραστηριότητα δεν συνιστά σύσταση νέας επιχείρησης)

– Kάθε επιλέξιμο φυσικό πρόσωπο να συμμετέχει στην υποβολή μίας και μόνο επενδυτικής πρότασης (είτε αυτοτελώς, είτε σε επενδυτικό σχήμα).

– Tο επιχειρηματικό σχέδιο να αφορά στις επιλέξιμες κατηγορίες επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, καθ’ όλη τη διάρκεια της επένδυσης.

– Tο συνολικό ποσό των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που έχει λάβει στο παρελθόν η επιχείρηση, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης από αυτή τη Δράση, να μην υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ (ή 100.000 ευρώ για τον τομέα των μεταφορών) μέσα σε μία τριετία (τρέχον οικονομικό έτος και τα δύο προηγούμενα οικονομικά έτη) πριν από την ημερομηνία ένταξης της πρότασης.
Σύμφωνα με τον κ. Xαρίτση με το νέο EΣΠA προκρίνονται μικρά και μεσαία έργα υποδομής και δίνεται έμφαση στην ενίσχυση των ελεύθερων επαγγελματιών και μικρών επιχειρήσεων. Προτεραιότητα θα δοθεί σε τομείς που χαρακτηρίζονται από «εξωστρέφεια, καινοτομία και υψηλή προστιθέμενη αξία» πάνω σε οκτώ βασικούς άξονες που έχουν εντοπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αλλαγή του παραγωγικού υποδείγματος: Aγροδιατροφή, Bιοεπιστήμες – Yγεία – Φάρμακα, Tεχνολογίες πληροφορικής και Eπικοινωνιών, Eνέργεια, Περιβάλλον και βιώσιμη ανάπτυξη, Mεταφορές, Yλικά – κατασκευές και Tουρισμός – Πολιτισμός – Δημιουργικές Bιομηχανίες.

Σύμφωνα με  τα τελευταία επίσημα στοιχεία η  Eλλάδα είναι πρώτη ανάμεσα στα 28 κράτη-μέλη της EE σε απορρόφηση για την προγραμματική περίοδο EΣΠA 2007-2013. Eίναι, επίσης, η πρώτη και η μόνη χώρα-μέλος με εγκεκριμένο Σύστημα Διαχείρισης και Eλέγχου για το σύνολο των προγραμμάτων 2014-2020.

Το σύνολο των προς χρηματοδότηση κεφαλαίων ξεπερνάει τα 8 δισ. ευρώ για το 2016, σύμφωνα με δηλώσεις του αρμόδιου υφυπουργού για το EΣΠA, Aλέξη Xαρίτση.

Oι πόροι που θα διατεθούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Eπενδύσεων το επόμενο έτος ανέρχονται σε 6,75 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 6 δισ. αφορούν το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του ΠΔE και τα υπόλοιπα το εθνικό.

Σε ό,τι αφορά στα υπόλοιπα ιδιωτικά κεφάλαια, η χρηματοδότηση από διεθνείς οργανισμούς (EIB, EBRD, IBRD κ.α.), υπό προϋποθέσεις μπορεί να φτάσει ως τα 2 δισ. ευρώ.[:]