Κρίσιμες "ζυμώσεις" για τις πωλήσεις δανείων ιδιωτών σε funds

Οι νέες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων
22 Ιανουαρίου, 2016
Το πρόγραμμα Impact της Ashoka για πρώτη φορά στην Ελλάδα
29 Ιανουαρίου, 2016
Δείτε τα όλα

Κρίσιμες "ζυμώσεις" για τις πωλήσεις δανείων ιδιωτών σε funds

[:el]22/01/2016

Αναγκαία για την αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων θεωρείται η δυνατότητα πώλησης μέρους προβληματικών δανείων ιδιωτών από τις τράπεζες.

Στο πλαίσιο των συζητήσεων κυβέρνησης – “θεσμών” για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης – και ενώ αναμένεται η εξειδίκευση του νομοθετικού πλαισίου για τη διαχείριση των “κόκκινων” δανείων και ο αναθεωρημένος Κώδικας Δεοντολογίας – ΕΚΤ, ΤτΕ και τράπεζες “διαμηνύουν” ότι η δυνατότητα μεταφοράς της κυριότητας δανείων -ακόμα και ιδιωτών- είναι η μόνη οδός για να κινηθούν γρήγορα και αποτελεσματικά οι διαδικασίες μείωσης του όγκου των προβληματικών δανείων των τραπεζών.

Όπως έχει γράψει το Capital.gr, τα περισσότερα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα αντιμετωπιστούν από τις τράπεζες εκ των έσω. Ωστόσο, επειδή δουλειά των τραπεζών είναι η χορήγηση και όχι η συσσώρευση/διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων, το θεσμικό πλαίσιο θα πρέπει να διαθέτει στις τράπεζες όλα τα πιθανά εργαλεία ώστε να ενισχυθεί άμεσα η εισπραξιμότητα καθυστερούμενων οφειλών και να απεγκλωβιστούν πόροι για νέες χορηγήσεις. Μεταξύ των εργαλείων αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι και οι πωλήσεις δανείων επιχειρήσεων και ιδιωτών σε εξειδικευμένους οίκους, δυνατότητα την οποία οι τράπεζες θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν εφόσον κρίνουν ότι επιταχύνει την ανάκτηση οφειλών, την εξυγίανση των ισολογισμών τους, την επιστροφή τους σε κερδοφορία και τελικώς την αναχρηματοδότηση και ανάκαμψη της Οικονομίας.

Οι ζυμώσεις για την δυνατότητα πωλήσεων δανείων ιδιωτών αναμένεται να ενταθούν το προσεχές διάστημα και συγκεκριμένα μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου. Τότε λήγει η δίμηνη παράταση που είχε δοθεί από το πρόσφατο νομοθετικό πλαίσιο για τη διαχείριση των “κόκκινων” δανείων, το οποίο εξαιρούσε από τις πωλήσεις σε funds τα μη εξυπηρετούμενα  στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας, καθώς επίσης τα μη εξυπηρετούμενα καταναλωτικά δάνεια και τα μη εξυπηρετούμενων δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σημειώνεται ότι μία ημέρα πριν, στις 14 Φεβρουαρίου του 2016, εκπνέει η εξάμηνη περίοδος κατά τη διάρκεια της οποίας οι δανειολήπτες που έχουν προσφύγει στον νόμο Κατσέλη και των οποίων η υπόθεση εκκρεμεί, θα πρέπει να υποβάλουν εκ νέου τα δικαιολογητικά τους, όπως προβλέπει ο νόμος που ψηφίστηκε στα μέσα Αυγούστου. Επομένως, πριν τις 15/2/16 είναι ανέφικτη η πώληση στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας για όσους έχουν υποβάλλει ήδη αίτηση υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη (υπολογίζονται στις 170.000 περιπτώσεις), αλλά και για όσους έσπευσαν να υποβάλλουν αίτηση μέχρι 31/12/15.

Η 15η Φεβρουαρίου και η δυνατότητα πώλησης μη εξυπηρετούμενων δανείων ιδιωτών σε funds, προφανώς δεν θα σηματοδοτήσουν “Αρμαγεδδώνα” πωλήσεων δανείων και πλειστηριασμών, αφού κάτι τέτοιο, πέρα από την κοινωνική του διάσταση, δεν εξυπηρετεί ούτε τις ίδιες τις τράπεζες, αλλά ούτε και τα funds που δεν ενδιαφέρονται να αποκτήσουν τα σπίτια του κόσμου.

Ωστόσο, η δυνατότητα πωλήσεων δανείων ιδιωτών σε funds, κρίνεται απαραίτητο να προβλέπεται εφεξής, διότι μόνο έτσι μπορούν να αναπτυχθούν άλλες επιλογές διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων πέρα από τις ρυθμίσεις που μπορούν να εφαρμόσουν οι τράπεζες (και στις οποίες ένα 20% των δανειοληπτών αρνείται να προχωρήσει έστω και αν διαπιστωμένα μπορούν να εξυπηρετήσουν το δάνειό τους…).

Πρόκειται για επιλογές όπως αυτή της ενοικίασης του ακινήτου από τον οφειλέτη δανειολήπτη, της συμφωνίας μετεγκατάστασής του σε άλλο ακίνητο χαμηλότερης αξίας, ή ακόμη και η εφαρμογή του διαδεδομένου στο εξωτερικό reverse mortgage (ο οφειλέτης συμφωνεί με ασφαλιστική εταιρία την εκχώρηση της κυριότητας του ακινήτου του και σε αντάλλαγμα, η ασφαλιστική τού καταβάλει μηνιαίο εισόδημα, με το οποίο αυτός μπορεί να διαβιώνει αλλά και να αποπληρώνει το στεγαστικό του δάνειο στην τράπεζα).

Οι ανωτέρω επιλογές για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ιδιωτών μπορούν να εφαρμοστούν μόνο υπό το νομικό καθεστώς και την τεχνογνωσία των εξειδικευμένων εταιριών που λειτουργούν παντού διεθνώς και στις οποίες περνούν αυτομάτως από τις τράπεζες όλα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια άνω των 90 ημερών. Και πρόκειται για επιλογές που δεν θίγουν τους πραγματικά αδύναμους οφειλέτες, οι οποίοι προστατεύονται από το κράτος, αλλά αποκαθιστούν κοινωνική δικαιοσύνη μεταξύ των συνεπών δανειοληπτών ή όσων πληρώνουν ενοίκιο για την κατοικία τους και αυτών που θέλουν να έχουν σπίτι με την… “επιδότηση” των υπολοίπων.

Πηγή: capital.gr[:]