Το πρόγραμμα Impact της Ashoka για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Κρίσιμες "ζυμώσεις" για τις πωλήσεις δανείων ιδιωτών σε funds
22 Ιανουαρίου, 2016
Το προσχέδιο του νέου αναπτυξιακού: τι προβλέπει…
29 Ιανουαρίου, 2016
Δείτε τα όλα

Το πρόγραμμα Impact της Ashoka για πρώτη φορά στην Ελλάδα

[:el]29/01/2016

Με την κοινωνική επιχειρηματικότητα (Social Entrepreneurship) στο επίκεντρο, ο οργανισμός Ashoka έχει στόχο να εντοπίσει τις πιο υποσχόμενες πρωτοβουλίες κοινωνικού σκοπού στην Ελλάδα, να τις βοηθήσει σε οργανωτικό επίπεδο και να τις υποστηρίξει να αναπτυχθούν, ώστε να πολλαπλασιάσουν το θετικό αντίκτυπό τους στην κοινωνία.

Μηχανισμός του Προγράμματος Impact

 • Οι συμμετοχές που θα επιλεχθούν θα λάβουν δωρεάν υποστήριξη και τετράμηνη εξατομικευμένη καθοδήγηση για την ανάπτυξη και προώθηση της πρωτοβουλίας τους.
 • Παράλληλα, θα παρακολουθήσουν θεματικά εργαστήρια, ενώ θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν ιδέες και καλές πρακτικές με μέλη του δικτύου Ashoka (Ashoka Fellows) που θα επισκεφθούν την Ελλάδα ειδικά για αυτόν τον σκοπό,  καθώς και με ειδικούς από τον χώρο της κοινωνίας, των πολιτών και τον κλάδο του επιχειρείν.
 • Οι πρωτοβουλίες που θα δηλώσουν συμμετοχή θα έχουν επίσης την ευκαιρία να παρουσιάσουν την πρωτοβουλία τους στο πλαίσιο εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί για να διεκδικήσουν χρηματικά βραβεία.

Υποβολή αιτήσεων

Η πρόσκληση υποβολής αιτήσεων θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2016!

Λίγα λόγια για τον οργανισμό Ashoka

Ο μη κερδοσκοπικός, μη κυβερνητικός οργανισμός Ashoka, εδώ και 35 χρόνια, προπορεύεται στον τομέα της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και σήμερα αποτελεί το μεγαλύτερο παγκόσμιο δίκτυο κοινωνικών επιχειρηματιών που εφαρμόζουν στην πράξη τις καινοτόμες ιδέες τους, για τη συστημική επίλυση κοινωνικών προβλημάτων.

Βασιζόμενος στην αρχή ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προώθησης της κοινωνικής αλλαγής είναι η επένδυση σε κοινωνικούς επιχειρηματίες με καινοτόμες, βιώσιμες και εφαρμόσιμες σε εθνική και παγκόσμια κλίμακα λύσεις, έως σήμερα, έχει υποστηρίξει και εντάξει στο παγκόσμιο δίκτυό του 3.000 κορυφαίους κοινωνικούς επιχειρηματίες (Αshoka Fellows) μεταξύ των οποίων και 2 κατόχους βραβείων Νόμπελ Ειρήνης (Kailash Satyarthi και Mohammad Yunus).

Με γραφεία σε πάνω από 40 χώρες, ο οργανισμός Ashoka επιδιώκει να δημιουργήσει ένα παγκοσμιοποιημένο και άκρως αποτελεσματικό τομέα της κοινωνίας των πολιτών – έναν τομέα που θα συμβάλει στην ανάπτυξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και θα ενθαρρύνει τους πολίτες όλου του κόσμου να σκέφτονται και να δρουν ως φορείς αλλαγής.

Στους εν δυνάμει “φορείς αλλαγής – changemakers” απευθύνεται το πρόγραμμα Impact: ενδυνάμωση κοινωνικού αντίκτυπου επιλεγμένων Ελληνικών πρωτοβουλιών, καλώντας τους να υποβάλλουν υποψηφιότητα με τη δική τους κοινωνική πρωτοβουλία.

 

Πρόγραμμα Impact: ενδυνάμωση κοινωνικού αντικτύπου επιλεγμένων Ελληνικών πρωτοβουλιών

 

Ο οργανισμός Ashoka υλοποιεί για πρώτη φορά το πρόγραμμα Impact στην Ελλάδα. Έχοντας υποστηρίξει πάνω από 102 πρωτοβουλίες στην Ευρώπη, ο οργανισμός Ashoka στόχο έχει να εντοπίσει τις περισσότερο υποσχόμενες πρωτοβουλίες κοινωνικού σκοπού στην Ελλάδα, να τις βοηθήσει σε οργανωτικό επίπεδο και να τις υποστηρίξει να αναπτυχθούν, έτσι ώστε να πολλαπλασιάσουν το θετικό αντίκτυπό τους στην κοινωνία.

Σε ποιούς απευθύνεται αυτό το πρόγραμμα;

Το πρόγραμμα Impact, μέσω της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων, απευθύνεται σε πρωτοβουλίες που:
1. Συνεισφέρουν στην επίλυση κοινωνικών προβλημάτων στην Ελλάδα όπως απασχόληση, προαγωγή υγείας, εκπαίδευση, μετανάστευση κ.α.
2. Οι δραστηριότητες τους έχουν ξεκινήσει εδώ και τουλάχιστον 1 χρόνο
3. Έχουν έδρα την Ελλάδα

Για ποιο λόγο να συμμετέχω;

Για εσάς, ιδρυτικό στέλεχος ή μέλος της βασικής ομάδας μίας πρωτοβουλίας κοινωνικού σκοπού, με προοπτική μετασχηματισμού σε οργανισμό με κοινωνική, καινοτόμο και φιλόδοξη στόχευση, το πρόγραμμα Impact σας αφορά:

 • Για να τύχετε υποστήριξης ώστε να επιταχύνετε την ανάπτυξη της πρωτοβουλία σας:

Δωρεάν υποστήριξη και εξατομικευμένη παρακολούθηση από τον οργανισμό Ashoka και το παγκόσμιο δίκτυό του, από το Μάρτιο έως τον Ιούνιο του 2016 ώστε να αποκρυσταλλώσετε τη στρατηγική σας, να εξασφαλίσετε τη βιωσιμότητα της πρωτοβουλίας σας, να ενδυναμώσετε τον κοινωνικό αντίκτυπο του εγχειρήματός σας  και να βελτιώσετε τη δημόσια εικόνα της πρωτοβουλίας σας.

 • Για να πραγματοποιήσετε σημαντικές διεθνείς συναντήσεις:

Xρόνος αφιερωμένος σε ανταλλαγές ιδεών και καλών πρακτικών  με: α) διεθνώς αναγνωρισμένους κοινωνικούς επιχειρηματίες του δικτύου Ashoka – του 1ου παγκόσμιου δικτύου κοινωνικών επιχειρηματιών με πάνω από 3.000 μέλη, που θα έρθουν από το εξωτερικό για το σκοπό αυτό, β) με σημαντικούς κοινωνικούς εταίρους του τομέα που δραστηριοποιήστε (επιχειρήσεις και κοινωνικούς επιχειρηματίες) και γ) με πιθανούς χρηματοδότες.

 • Για να κερδίσετε σε κοινωνικό αντίκτυπο και να έχετε δικαίωμα στο τέλος της περιόδου υποστήριξης να παρουσιάσετε την πρωτοβουλία σας σε δημόσια εκδήλωση και να διεκδικήσετε ένα εκ των τριών χρηματικών βραβείων Impact, το ύψος των οποίων θα ανακοινωθεί σύντομα.

Τι μου προσφέρει το πρόγραμμα Impact;

Το πρόγραμμα Impact σας προσφέρει την ευκαιρία να δώσετε ώθηση στην ανάπτυξη της κοινωνικής πρωτοβουλίας σας και να την οργανώσετε με το βέλτιστο τρόπο. Συγκεκριμένα:

 • Θα βεβαιωθείτε ότι η στρατηγική ανάπτυξης της πρωτοβουλίας σας ευθυγραμμίζεται με την κοινωνική σας αποστολή και τους στόχους σας.
 • Θα μελετήσετε υπό ποιές προϋποθέσεις η κοινωνική σας πρωτοβουλία θα είναι οικονομικά βιώσιμη.
 • Θα εκτιμήσετε τους δυνητικούς κινδύνους και θα καταστρώσετε σχέδια αντιμετώπισής τους.
 • Θα βελτιώσετε την παρουσίαση και τεκμηρίωση του κοινωνικού σας έργου.
 • Θα έχετε την ευκαιρία να συναντηθείτε με άλλους φορείς της κοινωνίας των πολιτών, με διάφορους οργανισμούς, με σκοπό την σύναψη υβριδικών συνεργασιών με αμοιβαίο όφελος όλων των εμπλεκομένων μερών.

Εργαλεία και μέθοδοι

Όλα αυτά χάρη σε αποτελεσματικά εργαλεία και δοκιμασμένες με επιτυχία από το 2007 μεθόδους:

 • Εκπαιδευτικά εργαστήρια: 3 διήμερα εκπαιδευτικά εργαστήρια από κορυφαίους διεθνώς κοινωνικούς επιχειρηματίες του δικτύου Ashoka, από στελέχη του οργανισμού Ashoka και από ειδικούς προερχόμενους από τον κόσμο της κοινωνίας των πολιτών και του ιδιωτικού τομέα.
 • Εξατομικευμένη καθοδήγηση 2 ωρών εβδομαδιαίως για ένα διάστημα 4 μηνών.
 • Πρόσβαση σε υποστηρικτικά εργαλεία (σημειώσεις, βέλτιστες πρακτικές, κλπ.).

Ενδεικτικά:

 • Σύνταξη επιχειρηματικού σχεδίου ανάπτυξης: Παρουσίαση επιχειρηματικού σχεδίου κοινωνικού σκοπού από τους συμμετέχοντες. Επικέντρωση στο Όραμα, Αποστολή και Στόχους, Ανταλλαγή Καλών Πρακτικών.
 • Μέτρηση και αποτίμηση κοινωνικού αντικτύπου: Εκμάθηση της μεθοδολογίας αποτίμησης κοινωνικού αντικτύπου και παρουσίαση δεικτών μέτρησης.
 • Οικονομικές προβλέψεις: Πώς μπορεί ο κοινωνικός σκοπός να αποφέρει έσοδα; Πρόσβαση σε χρηματοδότηση και δημιουργία εσόδων. Παρουσίαση σε υποψήφιους επενδυτές.
 • Υλοποίηση στρατηγικής: Μορφές διακυβέρνησης, πλάνο επικοινωνίας, επιχειρηματικό μοντέλο.

 

Περισσότερες πληροφορίες στο http://www.ashoka-impact.gr/index.php[:]