Οι νέες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων

Προδημοσίευση πρόσκλησης για την ενίσχυση της έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας
22 Ιανουαρίου, 2016
Κρίσιμες "ζυμώσεις" για τις πωλήσεις δανείων ιδιωτών σε funds
22 Ιανουαρίου, 2016
Δείτε τα όλα

Οι νέες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων

[:el]22/01/2016

Μειώνονται ύστερα από εννέα χρόνια οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, και μάλιστα αναδρομικά από τις 21 Μαΐου 2015. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι οι νέες αξίες ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Στις νέες τιμές της εφορίας –οι οποίες είναι μειωμένες από 5% έως 20,59%– που καθορίστηκαν με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών (ύστερα από παρέμβαση του Συμβουλίου της Επικρατείας) δεν έχουν ληφθεί υπ’ όψιν οι στρεβλώσεις που δημιουργήθηκαν τα χρόνια της κρίσης, και συγκεκριμένα από το 2010 και μετά.

21s19antikeimenikesaxies-thumb-large
Ουσιαστικά το οικονομικό επιτελείο έλαβε μία πολιτική απόφαση, αγνοώντας τις πραγματικές διαφορές που υπάρχουν σήμερα μεταξύ εμπορικών και αντικειμενικών τιμών. Για παράδειγμα, στην Κηφισιά (στο μεγαλύτερο τμήμα της περιοχής), όπου η απόκλιση μεταξύ εμπορικών και αντικειμενικών αξιών είναι 40% περίπου, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να μειώσει τις τιμές κατά 10%. Στη Βουλιαγμένη (στο μεγαλύτερο τμήμα της περιοχής), με τη διαφορά να ξεπερνά το 55% μεταξύ εμπορικών και αντικειμενικών, οι μειώσεις είναι μικρότερες από 10%, και στις περισσότερες περιπτώσεις μηδενικές. Από την επεξεργασία των νέων τιμών γίνεται αντιληπτό ότι η κυβέρνηση θέλει να διατηρήσει τα βάρη στα υψηλά ακίνητα, μη λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις πραγματικές αξίες. Αντίθετα σε περιοχές όπου οι εμπορικές τιμές είναι πολύ κοντά στις αντικειμενικές αξίες (αυτό παρατηρείται στις λεγόμενες «φθηνές» περιοχές) οι μειώσεις είναι μεγαλύτερες.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι όλοι οι φόροι που υπολογίζονται με βάση τις αντικειμενικές αξίες θα τροποποιηθούν, εκτός από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Για παράδειγμα, στις περιπτώσεις που πραγματοποιήθηκε μεταβίβαση ακινήτου μετά την 22α Μαΐου 2015 θα επιστραφεί ο σχετικός φόρος. Επί της ουσίας, ο επιπλέον φόρος που καταβλήθηκε από τον υπόχρεο θα συμψηφιστεί με νέες υποχρεώσεις του. Αντίστοιχες διαδικασίες θα ακολουθηθούν από τις φορολογικές αρχές και σε άλλες περιπτώσεις φόρων που υπολογίζονται με τις αντικειμενικές αξίες.

Με τις νέες αντικειμενικές αξίες θα υπολογιστεί ο νέος ΕΝΦΙΑ του 2016. Ωστόσο θα τροποποιηθούν οι συντελεστές, δεδομένου ότι το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να εξασφαλίσει και για φέτος έσοδα ύψους 2,65 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, για το 2016 στόχος είναι να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ και να θεσπιστεί ένας νέος φόρος στα πρότυπα του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας. Μάλιστα με τον νέο φόρο ακινήτων, όπως έχει αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός, τα φορολογικά βάρη θα μετακυλιστούν σε όσους έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία. Ετσι, πολλοί ιδιοκτήτες μπορεί μεν να δουν τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων τους να μειώνονται έστω και λίγο, αλλά, όταν θα έρθει η ώρα του λογαριασμού του νέου φόρου ακινήτων, θα διαπιστώσουν ότι θα πρέπει να πληρώσουν μεγαλύτερα ποσά φόρου για την ακίνητη περιουσία τους ή, στην καλύτερη περίπτωση, το ίδιο ποσό που πλήρωσαν και για τον ΕΝΦΙΑ του 2015.

21s192101akinitaantikeimen--2-thumb-large

Πάντως, και σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αλλά και με βάση το νέο μνημόνιο, οι τιμές που ανακοινώθηκαν χθες είναι προσωρινές. Θα λήξουν στο τέλος του έτους, αφού από το 2017 θα εφαρμοσθεί ένα νέο αυτοματοποιημένο σύστημα υπολογισμού της φορολογητέας αξίας των ακινήτων, που θα συνδέεται με τις εμπορικές τιμές.

Το αντίστοιχο ΦΕΚ.

Πηγή: Καθημερινή[:]