Ενίσχυση στους τομείς εφοδιαστικής αλυσίδας και μεταποίησης

«Κούρεμα» δανείου έως και 67% μέσω εξωδικαστικού
28 Νοεμβρίου, 2023
ΔΥΠΑ: Πρόγραμμα νέας επιχειρηματικότητας για 1.900 ωφελούμενους ηλικίας 30 έως 55 ετών
28 Νοεμβρίου, 2023
Δείτε τα όλα

Ενίσχυση στους τομείς εφοδιαστικής αλυσίδας και μεταποίησης

Παράταση προθεσμίας υποβολής επενδυτικών σχεδίων – Στα 150 εκατ. ο συνολικός προϋπολογισμός της προκήρυξης για το 2023

28/11/23

Από το υπουργείο Ανάπτυξης ανακοινώθηκε τροποποίηση της προκήρυξης του δεύτερου κύκλου υποβολής προτάσεων στο καθεστώς ενίσχυσης «Μεταποίηση – Εφοδιαστική Αλυσίδα» του Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022 ως προς την προθεσμία υποβολής προτάσεων. Σήμερα, με την ευκαιρία της παράτασης, θα υπενθυμίσουμε τα βασικά στοιχεία της συγκεκριμένης προκήρυξης.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του καθεστώτος για το έτος 2023 ανέρχεται σε 150 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 75 εκατ. ευρώ αφορούν το είδος ενίσχυσης της φορολογικής απαλλαγής.

Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου καθεστώτος ενισχύονται επενδυτικά σχέδια τα οποία αφορούν τον τομέα της μεταποίησης, πλην της μεταποίησης των γεωργικών προϊόντων και της εφοδιαστικής αλυσίδας, και περιλαμβάνονται στους κωδικούς αριθμούς δραστηριότητας που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Τα επενδυτικά σχέδια που υποβάλλονται πρέπει να έχουν ολοκληρωμένο χαρακτήρα αρχικής επένδυσης και ειδικότερα να πληρούν μία από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α. Δημιουργία νέας μονάδας.

β. Επέκταση της δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας.

γ. Διαφοροποίηση της παραγωγής μιας μονάδας σε προϊόντα που δεν έχουν παραχθεί ποτέ ή υπηρεσίες που δεν έχουν παρασχεθεί από αυτήν.

δ. Θεμελιώδη αλλαγή του συνόλου της παραγωγικής διαδικασίας υφιστάμενης μονάδας.

Οι επιλέξιμες προς ενίσχυση δαπάνες περιλαμβάνουν:

  1. Δαπάνες περιφερειακών ενισχύσεων:

α. Επενδυτικές δαπάνες σε ενσώματα στοιχεία ενεργητικού και συγκεκριμένα δαπάνες για:

– Την κατασκευή, την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό κτιριακών εγκαταστάσεων, καθώς και ειδικών και βοηθητικών εγκαταστάσεων των κτιρίων, και για κατασκευές για τη διασφάλιση της προσβασιμότητας στα άτομα με αναπηρία και στα εμποδιζόμενα άτομα, καθώς και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.

– Την αγορά του συνόλου ή και μέρους των υφιστάμενων παγίων στοιχείων ενεργητικού, όπως κτίρια, μηχανήματα και λοιπό εξοπλισμό επιχειρηματικής εγκατάστασης.

– Την αγορά και εγκατάσταση καινούργιων, σύγχρονων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού.

– Τα μισθώματα της χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) καινούργιων, σύγχρονων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού, του οποίου αποκτάται η χρήση, υπό την προϋπόθεση ότι στη σύμβαση χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) προβλέπεται ότι ο εξοπλισμός περιέρχεται στην κυριότητα του μισθωτή κατά τη λήξη της σύμβασης.

– Τον εκσυγχρονισμό μηχανολογικών εγκαταστάσεων και ειδικών εγκαταστάσεων που δεν αφορούν κτίρια.

β. Επενδυτικές δαπάνες σε άυλα στοιχεία ενεργητικού, και συγκεκριμένα δαπάνες για:

– Τη μεταφορά τεχνολογίας, μέσω της αγοράς δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, αδειών εκμετάλλευσης, ευρεσιτεχνιών, τεχνογνωσίας και μη κατοχυρωμένων τεχνικών γνώσεων.

– Συστήματα διασφάλισης και ελέγχου ποιότητας, πιστοποιήσεων, προμήθειας και εγκατάστασης λογισμικού και συστημάτων οργάνωσης της επιχείρησης.

Επισημαίνεται ότι για τις μεγάλες επιχειρήσεις οι ενισχυόμενες δαπάνες για άυλα στοιχεία ενεργητικού δεν μπορούν να υπερβούν το 30% του συνόλου των ενισχυόμενων δαπανών περιφερειακών ενισχύσεων. Για τις ΜμΕ το ανώτατο ποσοστό διαμορφώνεται στο 50%.

γ. Το μισθολογικό κόστος των νέων θέσεων εργασίας, που δημιουργούνται ως αποτέλεσμα της πραγματοποίησης του επενδυτικού σχεδίου και υπολογίζεται για δύο έτη από τη δημιουργία κάθε θέσης.

  1. Επιλέξιμες δαπάνες εκτός περιφερειακών ενισχύσεων:

α. Δαπάνες για συμβουλευτικές υπηρεσίες προς ΜμΕ.

β. Δαπάνες για αποκατάσταση μολυσμένων χώρων.

γ. Δαπάνες για ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση αποβλήτων.

δ. Δαπάνες για επαγγελματική κατάρτιση.

ε. Δαπάνες για συμμετοχή ΜμΕ σε εμπορικές εκθέσεις.

στ. Δαπάνες για επενδυτικές ενισχύσεις προς ΜμΕ.

Το ελάχιστο επιλέξιμο ύψος της επένδυσης για την υπαγωγή επενδυτικών σχεδίων στο συγκεκριμένο καθεστώς ενίσχυσης ορίζεται με βάση το μέγεθος του φορέα, ήτοι:

– Για μεγάλες επιχειρήσεις στο ποσό του 1.000.000 ευρώ.

– Για μεσαίες επιχειρήσεις στο ποσό των 500.000 ευρώ.

– Για μικρές επιχειρήσεις στο ποσό των 250.000 ευρώ.

– Για πολύ μικρές επιχειρήσεις στο ποσό των 100.000 ευρώ.

– Για συνεταιρισμούς, ομάδες παραγωγών, αγροτικές εταιρικές συμπράξεις και κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις στο ποσό των 50.000 ευρώ.

Τα ποσοστά ενίσχυσης για τις επιχειρήσεις φτάνουν έως και το 75% του εγκεκριμένου προϋπολογισμού, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης και τον τόπο υλοποίησης της επένδυσης.

Η υποβολή των αιτήσεων πραγματοποιείται ηλεκτρονικά μέσω του νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος ΟΠΣ – Α.Ν. (https://opsan.mindev.gov.gr).

Το πλήρες κείμενο της προκήρυξης και αναλυτικές πληροφορίες μπορούν να αναζητηθούν στην ιστοσελίδα https://ependyseis.mindev.gov.gr.

Αιτήσεις υποβάλλονται έως την 29η Δεκεμβρίου 2023.

 

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ