Ένεση ρευστότητας από την Ευρωβουλή

Ανάσα στις επιχειρήσεις από τις τράπεζες με 12 μέτρα
9 Οκτωβρίου, 2015
ΕΣΠΑ: έναρξη 1η Νοεμβρίου. Όσα πρέπει να γνωρίζετε…
9 Οκτωβρίου, 2015
Δείτε τα όλα

Ένεση ρευστότητας από την Ευρωβουλή

[:el]9/10/2015

Υπερψηφίστηκαν στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο τα έκτακτα μέτρα διευκόλυνσης της ρευστότητας για την Ελλάδα μέσω των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών και επενδυτικών ταμείων, με 586 ευρωβουλευτές να τάσσονται υπέρ της σχετικής πρότασης της Κομισιόν.  

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ανακοίνωσή της, χαιρέτισε την  ψήφο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία, όπως λέει, ανοίγει τον δρόμο για την ταχεία εφαρμογή του Προγράμματος για την Απασχόληση και την Ανάπτυξη στην Ελλάδα, το οποίο υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 15 Ιουλίου. Στόχος είναι να επιτραπεί στην Ελλάδα να κάνει πλήρη χρήση των κονδυλίων της ΕΕ και να χορηγηθεί ρευστότητα στην ελληνική οικονομία. Η Ελλάδα αναμένεται να λάβει πάνω από 35 δισ. ευρώ τα οποία έχουν ήδη δεσμευθεί στον προϋπολογισμό της ΕΕ κατά την περίοδο 2014-2020 στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων.

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την οποία το Κοινοβούλιο υπερψήφισε, περιλαμβάνει την πρόωρη αποδέσμευση του τελευταίου 5% των εναπομενουσών πληρωμών της ΕΕ που συνήθως διατηρούνται μέχρι το κλείσιμο των προγραμμάτων το 2017 και την πλήρη κατάργηση της ανάγκης για εθνική συγχρηματοδότηση, που σημαίνει συγχρηματοδότηση της ΕΕ σε ποσοστό 100% για την περίοδο 2007-2013.

Ρευστότητα άνω του 1,1 δισ. ευρώ αναμένεται έως τα τέλη Οκτωβρίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ολοκλήρωση του παλιού ΕΣΠΑ έως τα τέλη του χρόνου. Από αυτά, τα 825 εκατ. ευρώ θα δοθούν στο πλαίσιο της απόφασης για τη μείωση της εθνικής συμμετοχής στο παλιό ΕΣΠΑ και της αυξημένης προκαταβολής που δίνεται στο νέο ΕΣΠΑ, ενώ η ελληνική πλευρά έχει υποβάλλει αίτημα πληρωμών για 325 εκατ. ευρώ, προκειμένου να πληρωθούν οφειλές προς δικαιούχους.

Στα κονδύλια που θα εισρεύσουν το προσεχές διάστημα για την αποπληρωμή έργων του ΕΣΠΑ, περιλαμβάνονται άλλα 300 εκατ. ευρώ που δόθηκαν ως προκαταβολή από την ΕΤΕπ έναντι ενός νέου δανείου 1 δισ. ευρώ, επιπλέον 50 εκατ. ευρώ ως επέκταση της σύμβασης ενός παλαιότερου δανείου και 270 εκατ. ευρώ επίσης από την ΕΤΕπ για τους αυτοκινητόδρομους. Με δεδομένη πια την ανοχή της Ε.Ε. για την ευέλικτη εφαρμογή των Κανονισμών των Διαρθρωτικών Ταμείων και τη βούληση να μη χαθούν κοινοτικοί πόροι, ζητούμενο πλέον αποτελεί η επιτάχυνση από την πλευρά της χώρας, προκειμένου όσα έργα δεν μεταφερθούν στο επόμενο ΕΣΠΑ, να ολοκληρωθούν έως τα τέλη του 2015 και να αποφευχθεί η επιβάρυνση των Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Μέσα από τις δύο σχετικές ρυθμίσεις –εκταμίευση του συνόλου της κοινοτικής συμμετοχής για το παλιό ΕΣΠΑ και αύξηση της προκαταβολής από το 7% στο 14% για το νέο ΕΣΠΑ– που συνολικά αθροίζουν 2 δισ. ευρώ, η ελληνική πλευρά προσδοκά να ολοκληρώσει τα έργα του παλιού ΕΣΠΑ, έστω και με περικοπές. Συνολικά το παλιό ΕΣΠΑ θα κλείσει με περίπου 20 δισ. ευρώ κοινοτικής χρηματοδότησης.

Η πρόταση, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, αυξάνει το ποσοστό της αρχικής προχρηματοδότησης για τα προγράμματα της περιόδου 2014-2020 στην Ελλάδα κατά 7 εκατοστιαίες μονάδες, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να διατεθεί εμπροσθοβαρώς ένα επιπλέον δισεκατομμύριο ευρώ.

Το Πρόγραμμα για την Απασχόληση και την Ανάπτυξη στην Ελλάδα έχει ως στόχο να στηρίξει την ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκε μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και διεθνών εταίρων, στο πλαίσιο του νέου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέχει επίσης τεχνική συνδρομή και εμπειρογνωμοσύνη στην Ελλάδα, με τη νέα υπηρεσία στήριξης διαρθρωτικής μεταρρύθμισης (SRSS) προκειμένου να διασφαλίζεται η ταχεία ενεργοποίηση των κονδυλίων και η βέλτιστη χρήση τους για την υποστήριξη της ανάκαμψης και τη δημιουργία θεμελίων για βιώσιμη απασχόληση και ανάπτυξη.[:]