Δ.Στρατούλης: Από τον Ιούνιο οι μηνιαίες εισφορές στον O.A.E.E. – Εξετάζεται η δυνατότητα ελεύθερης επιλογής ασφαλιστικής κλάσης, εθελοντικά.

Και οι οφειλές προς δήμους εντάσσονται στη ρύθμιση των 100 δόσεων.
20 Μαρτίου, 2015
Έρευνα ICAP: Σε καθοδική τροχιά η ιδιωτική αγορά υγείας.
20 Μαρτίου, 2015
Δείτε τα όλα

Δ.Στρατούλης: Από τον Ιούνιο οι μηνιαίες εισφορές στον O.A.E.E. – Εξετάζεται η δυνατότητα ελεύθερης επιλογής ασφαλιστικής κλάσης, εθελοντικά.

20/3/2015

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δ. Στρατούλης απάντησε σε 5 ερωτήσεις σχετικά με τον ΟΑΕΕ, που τέθηκαν από τον βουλευτή Κ. Κεγκέρογλου.

“Ευχαριστώ τον κ. Κεγκέρογλου για τα πέντε ερωτήματα, τα οποία μου έθεσε. Νομίζω ότι είναι ζητήματα που απασχολούν τους ελεύθερους επαγγελματίες και θα τα απαντήσω ένα-ένα.

Το πρώτο αφορά το γιατί ακόμα δεν έχει εφαρμοστεί ο νόμος, σύμφωνα με τον οποίο θα πρέπει οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες να δίνουν τις εισφορές τους ανά μήνα και όχι ανά δίμηνο.

Το ερεύνησα από την πρώτη μέρα που ανέλαβα το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο.

Η διαπίστωση την οποία έκανα ήταν ότι υπήρχαν καθυστερήσεις από πλευράς της ΗΔΙΚΑ -θεμιτές από ό,τι μου είπαν- για να λυθούν ορισμένα τεχνικά ζητήματα όσον αφορά την εισαγωγή του καινούριου πληροφοριακού συστήματος. Τους ρώτησα πόσο χρόνο θέλουν και μου είπαν ότι χρειάζονται τρεις μήνες.

Έδωσα, λοιπόν, τρεις μήνες προθεσμία, ώστε από την 1η Ιουνίου 2015 να εφαρμοστεί το νέο σύστημα.

Εν πάση περιπτώσει, κύριε Κεγκέρογλου, την 1η Ιούνη με έχουν διαβεβαιώσει ότι θα εφαρμοστεί.

Όσον αφορά το δεύτερο θέμα, δηλαδή τη ρύθμιση των οφειλών σε εκατό δόσεις, η απάντηση είναι ότι σήμερα στις 14.00΄ το μεσημέρι ξεκινάμε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος τη συζήτηση του νομοσχεδίου.

Οι βελτιώσεις που έχει σε σχέση με την ισχύουσα ρύθμιση της προηγούμενης κυβέρνησης που λήγει στις 31 Μαρτίου, είναι οι εξής:

Πρώτον, ενώ υπήρχε όριο να μπαίνουν στη ρύθμιση των εκατό δόσεων μόνο εκείνοι που χρωστούν μέχρι 15.000 ευρώ, τώρα τέτοιο όριο δεν υπάρχει. Όσο και να χρωστά κανείς στα ασφαλιστικά ταμεία μπορεί να μπει στη νέα ρύθμιση.

Δεύτερον, ενώ με την ισχύουσα ρύθμιση της προηγούμενης κυβέρνησης, εάν έμπαινε κανείς στη ρύθμιση με δόσεις θα είχε ετήσιο επιτόκιο 4,56%, τώρα, αν χρωστάει μέχρι 5.000 ευρώ, έχει μηδενικό ετήσιο επιτόκιο και αν χρωστάει πάνω από 5.000 ευρώ αντί για επιτόκιο 4,56%, που υπάρχει στην ισχύουσα ρύθμιση της προηγούμενης κυβέρνησης, θα έχει ετήσιο επιτόκιο 3%.

Επίσης, εάν επιλέξει κανείς να αποπληρώσει εφάπαξ τις οφειλές του στα ασφαλιστικά ταμεία, θα έχει διαγραφή 100% των προσαυξήσεων από τέλη, τόκους και άλλες επιβαρύνσεις τις οποίες έχει υποστεί. Εάν επιλέξει κανείς να πληρώσει σε πενήντα δόσεις, θα έχει διαγραφή 70%, αντί του 60% που ίσχυε με τη ρύθμιση της προηγούμενης κυβέρνησης. Εάν επιλέξει κανείς να αποπληρώσει την οφειλή του στα ασφαλιστικά ταμεία σε εκατό δόσεις, θα έχει διαγραφή των προσαυξήσεων από τόκους, πρόστιμα και τέλη κατά 50% έναντι του 20% που ισχύει σήμερα με τη ρύθμιση της προηγούμενης κυβέρνησης.

Τέλος, μπαίνουν μέσα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές και μέχρι την 1η Φεβρουαρίου 2015, οπότε προβλήματα που μου είχαν τεθεί και από τον κ. Μαυραγάνη και από άλλους, καθώς και προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι επιχειρήσεις οι οποίες κινδύνευαν με κλείσιμο κλπ., θα λυθούν με αυτήν τη συγκεκριμένη ρύθμιση και με τις πέντε βελτιώσεις που κάνουμε σε σχέση με ό,τι ίσχυε μέχρι τις 31 Μαρτίου.

Στη ρύθμιση θα μπορούν να μπουν μέχρι το τέλος Απριλίου. Θα είναι μια ρύθμιση με σύντομο χρονικό ορίζοντα.

Ο στόχος, κύριε Κεγκέρογλου, είναι τα ασφαλιστικά ταμεία να έχουν έσοδα. Η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου έχει πει ότι φέτος τα έσοδα θα είναι 1,46 δισεκατομμύρια, γιατί δίνουμε τη δυνατότητα να μπουν και όσοι ήταν σε προηγούμενες ρυθμίσεις. Επομένως, με τις προηγούμενες και τις νέες ρυθμίσεις θα έχουμε έσοδα 1,46 δισεκατομμύρια. Και θα έχουμε και γύρω στα 350 με 500 εκατομμύρια ευρώ τα υπόλοιπα οκτώ χρόνια που κρατούν οι εκατό μηνιαίες δόσεις, γιατί είναι λίγο πάνω από τα οκτώ χρόνια. ”

Για την δυνατότητα επιλογής κατώτερης ασφαλιστικής κλάσης (ρύθμιση που υπάρχει στο νομοσχέδιο των 100 δόσεων) ο Κος Στρατούλης είπε αναλυτικά :

“Δεύτερον, για να έχουν τη δυνατότητα σε αυτή την περίοδο της κρίσης να επιλέγουν οι αυτοαπασχολούμενοι κατώτερα ασφαλιστικά κλιμάκια, ώστε να δίνουν σχετικά χαμηλότερες εισφορές κάθε μήνα, είχατε πάρει μία πρωτοβουλία και είχατε δώσει τη δυνατότητα μέχρι το τέλος του 2016 να μπορούν να κατέβουν δύο ασφαλιστικά κλιμάκια.

Στο νομοσχέδιο που συζητείται στις 2 το μεσημέρι όσον αφορά τις ρυθμίσεις, δίνουμε τη δυνατότητα να κατέβουν άλλο ένα κλιμάκιο, δηλαδή να πάνε στα μείον τρία.
Και δίνουμε αυτή τη δυνατότητα με άμεση εφαρμογή, γιατί βρίσκεται στον ίδιο νόμο με τις ρυθμίσεις. Οπότε, στις τρέχουσες εισφορές θα πηγαίνει τρεις κλίμακες χαμηλότερα, ώστε να μπουν στη ρύθμιση και να ανταποκριθούν.

Δεν σας κρύβω, κύριε Κεγκέρογλου, ότι στο Υπουργείο είμαστε ανοιχτοί στην πρόταση που έχει κάνει η ΓΣΕΒΕΕ και η ΕΣΕΕ για τη δύσκολη αυτή περίοδο –όχι για πάντα- να δούμε το δικαίωμα ελεύθερης επιλογής ασφαλιστικής κλάσης, εθελοντικά, γιατί έτσι κι αλλιώς και χαμηλότερα να πάνε, θα έχουν οι ίδιοι επίπτωση στη σύνταξή τους, όπως γνωρίζετε.

Την Δευτέρα ή την Τρίτη θα κουβεντιάσουμε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για να εγκριθεί η τοποθέτηση του καινούργιου διοικητή που θα αναλάβει, του γνωστού εργατολόγου Τάσου Πετρόπουλου.

Χθες κάναμε μία σύσκεψη και είπε πως το πρώτο που θα κάνει είναι να πάρει τις αναλογιστικές μελέτες που έχει κάνει η ΕΣΕΕ και η ΓΕΣΕΒΕ για το ζήτημα της ελεύθερης επιλογής. Θα κάνει και ο ΟΑΕΕ μία μελέτη στο συγκεκριμένο ζήτημα. Και αργότερα θα είμαστε έτοιμοι να δούμε μήπως μπορούμε να πάμε σε πιο γενναίες λύσεις πάνω σ’ αυτό, για να επεκταθεί και η ασφαλιστική βάση και να μπορέσουν να μπουν στην ασφάλιση και δεκάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι που αυτή τη στιγμή δεν μπορούν όχι γιατί δεν θέλουν, αλλά γιατί δεν έχουν τη δυνατότητα οικονομικά να ανταποκριθούν.

Το τελευταίο που είπατε είναι πολύ σημαντικό. Το βρήκαμε ως κληρονομιά, ως πολύ μεγάλο πρόβλημα από τον προηγούμενο Υπουργό Εργασίας και τις προηγούμενες Κυβερνήσεις. Εσείς βέβαια προσωπικά δεν είχατε αρμοδιότητα σε αυτό. Είναι χιλιάδες οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν συμπληρώσει προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, αλλά χρωστούν επάνω από το όριο του νόμου, πάνω, δηλαδή, από 20.000 ευρώ.

Μία από τις προτεραιότητες που θα έχει ο νέος διοικητής, τον οποίο σας είπα ότι φώναξα χθες στο γραφείο μου και κάναμε έναν σχεδιασμό, είναι να έρθει το γρηγορότερο δυνατόν μία τροπολογία –σκοπός του Υπουργείου μας είναι να τη φέρουμε μέχρι τέλος Μάρτη- η οποία θα απεγκλωβίζει αυτούς τους ανθρώπους.

Το σκεπτικό είναι να αυξηθεί το όριο των 20.000 και ταυτόχρονα ένα μεγάλο ποσοστό των αναδρομικών να τα πάρει το ασφαλιστικό ταμείο. Συμφωνούν και οι ίδιοι. Επίσης, να κρατείται το ένα τέταρτο της σύνταξής τους με βάση τις προτάσεις και της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ. Έτσι και οι ίδιοι θα πάρουν σύνταξη, αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία των αυτοαπασχολουμένων, εκεί που δεν θα εισέπρατταν τίποτε από κανέναν, θα εισπράξουν.

Τέλος, κύριε Κεγκέρογλου, κάνουμε μία πολύ σημαντική τομή σε κάτι που βρήκαμε, δυστυχώς, από προηγούμενες κυβερνήσεις και το οποίο ισχύει εδώ και πολλές δεκαετίες. Αποποινικοποιούμε την οφειλή των αυτοαπασχολουμένων προς τα ασφαλιστικά τους ταμεία για δικές τους εισφορές και συντάξεις. Ήταν αναγκαστικός νόμος της Χούντας. Με αυτό το νομοσχέδιο για τις ρυθμίσεις κάνουμε αυτή την αποποινικοποίηση.”

Πηγή: www.taxheaven.gr