17/7/2015
Πρώτος στόχος θα πρέπει να είναι η διευκόλυνση εισαγωγών και εξαγωγών, προειδοποιούν επιχειρηματίες. Σε περίπτωση που δεν ξεμπλοκάρουν άμεσα οι συναλλαγές θα δούμε ελλείψεις στην αγορά, διακοπή παραγωγής και αθέτηση παραγγελιών.
Την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης για «εδώ και τώρα» άνοιγμα των τραπεζικών καταστημάτων με πρώτο στόχο να διευκολυνθούν οι συναλλαγές των εγχώριων εταιρειών με το εξωτερικό, ζητούν οι Έλληνες επιχειρηματίες.
Επιχειρηματικοί φορείς της χώρας, αλλά και στελέχη επιχειρήσεων εκφράζουν με τα μελανότερα χρώματα την τρέχουσα κατάσταση. Τα 4.500 κοντέινερ που σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ Κων/νο Μίχαλο βρίσκονται μπλοκαρισμένα στα ελληνικά τελωνεία όχι μόνο έχουν περιορίσει τα αποθέματα των εισαγωγικών εταιρειών, αλλά παράλληλα τείνουν να εξαντλήσουν τα αποθέματα πρώτων υλών που χρησιμοποιούν οι ελληνικές παραγωγικές επιχειρήσεις. Ήδη πολλές από αυτές έχουν δώσει υποχρεωτική άδεια στο προσωπικό τους, ενώ κάποιες άλλες σταμάτησαν από τώρα την παραγωγική τους διαδικασία περιμένοντας πια να ξανανοίξουν από Σεπτέμβριο.
Δυσεπίλυτα προβλήματα επίσης έχουν προκληθεί και στις εξαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας. Η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων Χριστίνα Σακελλαρίδου δηλώνει πως «είναι άμεση και επιτακτική ανάγκη το άνοιγμα των τραπεζικών διαδικασιών για την εκκαθάριση συναλλαγών και επιταγών και το ξεπάγωμα του εξωτερικού εμπορίου της χώρας, μέσω της έκδοσης εγγυητικών επιστολών, αυτόματων εγκρίσεων εμβασμάτων για την εισαγωγή πρώτων υλών, ενδιάμεσων προϊόντων μεταποίησης και συσκευαστικών υλικών, ειδικά για τις εξωστρεφείς επιχειρήσεις. Το παράδειγμα της Κύπρου, η οποία βίωσε μία μείωση των εξαγωγών κατά 7% και εισαγωγών κατά 28% στις 2 πρώτες εβδομάδες κεφαλαιακών ελέγχων, πριν προχωρήσει στη χαλάρωση συγκεκριμένων διαδικασιών, μπορεί να αποτελέσει έναν οδηγό αντίστοιχων αποφάσεων και για την Ελλάδα, ώστε να εκκαθαριστούν άμεσα εμπορικές συναλλαγές με τους εταίρους μας στο εξωτερικό και να μη χαθεί άλλο πολύτιμο έδαφος στις ελληνικές εξαγωγές. Άλλωστε, ο επερχόμενος Αύγουστος κατά τον οποίο παραδοσιακά περιορίζονται οι εμπορικές συναλλαγές, είναι κοντά και μπορεί να δημιουργήσει πρόσθετες δυσκολίες στην προμήθεια της ελληνικής αγοράς με αναγκαίες πρώτες ύλες και προϊόντα, ενώ δυσχεραίνει και τη σύναψη νέων εμπορικών συμφωνιών».
Αξίζει να σημειωθεί σε αυτό το σημείο ότι κάθε μέρα καθυστέρησης στο εμπόριο προκαλεί μείωση της τάξης του 1% του συνόλου της εμπορικής κίνησης μίας χώρας (Παγκόσμια Τράπεζα).
Παρά το γεγονός ότι όλοι αντιλαμβάνονται τις υπάρχουσες δυσκολίες, ο επιχειρηματικός κόσμος καλεί την κυβέρνηση να παρέμβει άμεσα μέσω ρυθμίσεων και διευκολύνσεων (π.χ. να επιτραπούν κατά προτεραιότητα συγκεκριμένες εργασίες) προκειμένου οι παρενέργειες των κεφαλαιακών ελέγχων να μην πάρουν ανεξέλεγκτη έκταση.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση γνωστού επιχειρηματία: «Ο κόσμος νομίζει πως οι παρενέργειες των κεφαλαιακών ελέγχων περιορίζονται μόνο στον εσωτερικό τουρισμό, ή στην πτωτική ζήτηση στα καταστήματα λιανικού εμπορίου.
Αν δεν ληφθούν άμεσα τα κατάλληλα μέτρα, θα δούμε μεγάλες ελλείψεις στην αγορά, πολλές παραγωγικές επιχειρήσεις θα σταματήσουν να δουλεύουν και σειρά εξαγωγικών εταιρειών δεν θα καταφέρει να ανταποκριθεί στις παραγγελίες των ξένων πελατών της. Με βάση ένα τέτοιο σενάριο, η πτώση του ΑΕΠ θα λάβει οδυνηρές διαστάσεις και αυτό θα έχει αντίκτυπο και στο ύψος της απασχόλησης».
Ο επιχειρηματικός κόσμος «ζητεί να ιεραρχηθούν κάποιες προτεραιότητες από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, προκειμένου να επανέλθει σταδιακά στην κανονικότητα η λειτουργία του τραπεζικού μας συστήματος.
Ως πρώτο βήμα θεωρείται η άμεση έκδοση απόφασης που να προβλέπει τη δυνατότητα διατραπεζικών συναλλαγών μεταξύ των επιχειρήσεων και προμηθευτών και πελατών του εξωτερικού, αλλά και την επαναλειτουργία του συνόλου των τραπεζικών καταστημάτων, με στόχο την ομαλή εξυπηρέτηση του επιχειρηματικού κόσμου, αλλά και γενικότερα των Ελλήνων πολιτών.
Πιο συγκεκριμένα:
Σε διαφορετική περίπτωση, οι εναπομείνασες υγιείς ελληνικές επιχειρήσεις, είτε εξαγωγικού προσανατολισμού, είτε εισαγωγικές, κινδυνεύουν με αθέτηση συμφωνιών ή ακόμη και με παύση της λειτουργίας τους, γεγονός που εκτός της οικονομικής καταστροφής, θα προκαλέσει και νέα έκρηξη της ανεργίας.
Για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση και/ή την πρόσβαση στις πληροφορίες της συσκευής σας. Η συναίνεση σας στην χρήση αυτών των τεχνολογιών θα μας επιτρέψει να επεξεργαστούμε δεδομένα όπως συμπεριφορά περιήγησης ή μοναδικά IDs σε αυτον τον ιστότοπο. Η μη συναίινεση ή η άρση αυτής μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ορισμένες λειτουργίες.