Το νέο σύστημα απόδοσης του ΦΠΑ πρόβλημα για τις επιχειρήσεις

Άμεση ανάγκη το "ξεπάγωμα" των εξαγωγών
17 Ιουλίου, 2015
Στην εμπορική αξία οι πλειστηριασμοί ακινήτων
21 Ιουλίου, 2015
Δείτε τα όλα

Το νέο σύστημα απόδοσης του ΦΠΑ πρόβλημα για τις επιχειρήσεις

17/7/2015

Πρόσθετα προβλήματα στη λειτουργία χιλιάδων επιχειρήσεων και αλλαγές στα συναλλακτικά ήθη αναμένεται να προκαλέσουν οι νέες ρυθμίσεις στο καθεστώς ΦΠΑ που περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης με τα προαπαιτούμενα για τη διαπραγμάτευση και τη σύναψη συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Ένα από τα μέτρα που θα προκαλέσει προβλήματα είναι η αυτόματη πληρωμή του ΦΠΑ από τους επιτηδευματίες με δέσμευση του τραπεζικού τους λογαριασμού και εφόσον είναι πιστωτικοί θα περιμένουν μήνες την επιστροφή του φόρου που έχουν ήδη πληρώσει.

Αναλυτικότερα, πέραν των επιπτώσεων στους τιμοκαταλόγους και στον τζίρο τους αλλά και των προβλημάτων στην ομαλή εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων, χιλιάδες επιχειρήσεις θα βρεθούν σύντομα αντιμέτωπες και με ένα νέο καθεστώς απόδοσης του ΦΠΑ, το οποίο θα προβλέπει την άμεση πληρωμή του φόρου στο Δημόσιο, τη στιγμή κατά την οποία θα πραγματοποιούν τις πωλήσεις τους!

Ειδικότερα, με διάταξη που περιελήφθη στο πολυνομοσχέδιο, προβλέπεται αυτόματη διαδικασία απόδοσης ΦΠΑ στο Δημόσιο μέσω τραπεζικού συστήματος για συναλλαγές πάνω από ορισμένα όρια.

Δέσμευση από την τράπεζα

Το ποσό του ΦΠΑ που αναλογεί σε συναλλαγές αξίας άνω των 3.000 ευρώ μεταξύ επιχειρήσεων ή σε συναλλαγές άνω των 1.500 ευρώ μεταξύ επιχειρήσεων και πελατών λιανικής, οι οποίες διενεργούνται με οποιονδήποτε τρόπο και ιδίως μέσω χρήσης πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας, ηλεκτρονικής τραπεζιτικής (e-banking), τραπεζικής κατάθεσης σε εξόφληση τιμολογίου ή τραπεζικής επιταγής, θα δεσμεύεται από την τράπεζα και θα αποδίδεται κατευθείαν στο Δημόσιο εντός 5 ημερών από τη διενέργεια της πληρωμής.

Σε περίπτωση φορολογουμένων που υποβάλλουν δήλωση ΦΠΑ, η τράπεζα θα χορηγεί βεβαίωση για το εισπραχθέν ποσό ΦΠΑ, ώστε να υπολογίζεται στη δήλωση του φορολογουμένου. Για τις υπηρεσίες αυτές τα τραπεζικά ιδρύματα δεν θα χρεώνουν δαπάνες ή οποιαδήποτε αμοιβή.

Ουσιαστικά με το νέο αυτό σύστημα χιλιάδες επιχειρήσεις θα αναγκάζονται να αποδίδουν άμεσα τον ΦΠΑ στο Δημόσιο, στερούμενες προσωρινής ρευστότητας. Τη στιγμή δε της υποβολής των δηλώσεων ΦΠΑ θα εμφανίζουν μειωμένα ποσά φόρου εκροών, καθώς για μεγάλο όγκο πωλήσεών τους θα έχουν ήδη αποδώσει άμεσα τον φόρο, οπότε σε πολλές περιπτώσεις, λόγω των συμψηφισμών με τα πολύ πιο μεγάλα ποσά του φόρου εισροών που θα έχουν δηλώσει, θα καθίστανται δικαιούχοι επιστροφών ΦΠΑ. Μια τέτοια εξέλιξη όμως μπορεί να προκαλέσει πρόσθετα και μόνιμα προβλήματα ρευστότητας στις επιχειρήσεις, καθώς ήδη με το ισχύον σήμερα καθεστώς στις περισσότερες περιπτώσεις οι πληρωμές των επιστροφών ΦΠΑ καθυστερούν να πραγματοποιηθούν από το Δημόσιο.

Η απότομη αύξηση του ύψους των πληρωτέων επιστροφών ΦΠΑ ενδέχεται να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την ήδη προβληματική κατάσταση και να προκαλέσει οικονομική ασφυξία σε πάρα πολλές επιχειρήσεις που κατάφεραν να επιβιώσουν τα προηγούμενα χρόνια της οικονομικής κρίσης.

Πηγή: Ναυτεμπορική