Ξεκαθάρισμα επιχειρήσεων και χρηματοδοτήσεις

Οι πρώτοι πλειστηριασμοί α’ κατοικίας μη ευάλωτων νοικοκυριών
15 Οκτωβρίου, 2021
«ΓΕΦΥΡΑ 1»: Επέκταση για 3 ακόμη μήνες έως τέλος 2021 – Οι αλλαγές στο ύψος της επιδότησης
15 Οκτωβρίου, 2021
Δείτε τα όλα

Ξεκαθάρισμα επιχειρήσεων και χρηματοδοτήσεις

15/10/2021

Ζητούν οι θεσμοί από τις τράπεζες

Να βοηθήσουν οι τράπεζες στο να ξεκαθαρίσει το επιχειρηματικό τοπίο στο κομμάτι που τους αναλογεί, ζήτησαν οι θεσμοί εμμέσως πλην σαφώς από τα πιστωτικά ιδρύματα.

Όχι άλλη ανοχή σε ότι αφορά τους πλειστηριασμούς, ξεκαθάρισμα του επιχειρηματικού τοπίου και χρηματοδοτήσεις ζήτησαν οι θεσμοί από τις τράπεζες στη χθεσινή τους συνάντηση στην οποία μετείχε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, ενώ η συνάντηση έλαβε χώρα στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Εκτενείς ήταν οι αναφορές σε ότι αφορά το θέμα της πιστωτικής επέκτασης και για τον τρόπο με τον οποίο θα διανεμηθούν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης.

Αυτός  ήταν και ο βασικός λόγος της φυσικής πλέον παρουσίας των θεσμών στη χώρα μας.

Το θέμα της πιστωτικής επέκτασης θεωρείται πολύ σημαντικό. Αυτό άλλωστε δικαιολογεί και  το γεγονός πως θα υπάρξει ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής προκειμένου να συζητηθεί με τη συμμετοχή του τραπεζικού συστήματος η ρευστότητα στην αγορά στις 20 του Οκτώβρη.

Εκταμίευση 11 δισ. ευρώ από επιχειρηματικά δάνεια

Σε ότι αφορά τη χθεσινή συνάντηση οι τράπεζες διαβεβαίωσαν πως έχουν ήδη εκταμιεύσει 11 δισ. ευρώ επιχειρηματικά δάνεια στο 8μηνο και πως θα προχωρήσουν σε επιτάχυνση των χορηγήσεων.

Από την άλλη πλευρά προκειμένου το σύστημα να γίνει bancable και να πάψει να εξαιρείται περίπου το 60% των επιχειρήσεων από την πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό είναι απολύτως απαραίτητο το ξεκαθάρισμα των παλιών υποθέσεων με όλα τα μέσα.

Ένα από αυτά είναι και οι πλειστηριασμοί που όπως εξήγησαν οι τράπεζες στους θεσμούς θα επιταχύνουν προς όλες τις κατευθύνσεις τις διαδικασίες.

Είναι σημαντική η απάντηση των δανείων ώστε τελικώς οι οφειλέτες να κλείσουν τις παλιές τους υποθέσεις και να μπορούν να ενταχθούν ξανά μέσα στους χώρους της χρηματοδότησης ώστε να μπορούν απρόσκοπτα να διοχετευτούν οι πόροι.

Προς αυτήν την κατεύθυνση ιδιαίτερα θα βοηθήσει η διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Στη συνάντηση μετείχαν χθες  από την πλευρά των θεσμών, εκπρόσωποι της Ε.Ε. της ΕΚΤ και του ESM.

16.800 πλειστηριασμοί 

Σε ότι αφορά τους πλειστηριασμούς  από τις αρχές του έτους μέχρι και τώρα  ήταν προγραμματισμένοι 16.800 πλειστηριασμοί   Μέσα  αυτούς άλλαξαν χέρια 6,500 ακίνητα πολλά εκ των οποίων κατέληξαν στα χέρια των τραπεζών, 10.250 αναβλήθηκαν  ενώ 50 ματαιώθηκαν. 3.600 είναι οι πλειστηριασμοί που πρόκειται να διενεργηθούν μέχρι το τέλος του έτους.

Σε ότι αφορά το Νόμο Κατσέλη για πρώτη φορά ξεκαθαρίζει το τοπίο και ο αριθμός των υποθέσεων γίνεται ακριβής και αφορά 48.000 υποθέσεις.

Η ληκτική ημερομηνία προκειμένου να δικαστούν οι υποθέσεις αυτές προ πανδημίας ήταν στο τέλος του 2021 κάτι που δεν είναι εφικτό αφού αποτέλεσε στόχο του 2018.

Τώρα λοιπόν το αίτημα θα είναι η ανανέωση του στόχου στα μέσα του 2023.

Ωστόσο υπάρχει μικρός αριθμός υποθέσεων σε απομακρυσμένα ειρηνοδικεία που αποτελεί μικρό απόλυτο μέγεθος ωστόσο οι δικάσιμοι μπορεί να καθυστερήσουν αρκετά.

Οι θεσμοί εστιάζουν σε ένα καθαρό επιχειρηματικό τοπίο που θα βοηθήσει την αναγέννηση της οικονομίας. Προς αυτήν την κατεύθυνση θα κινηθούν και οι τράπεζες.

Πηγή: Ναυτεμπορική