Οι πρώτοι πλειστηριασμοί α’ κατοικίας μη ευάλωτων νοικοκυριών

ΑΑΔΕ: Τρεις ρυθμίσεις στην πλατφόρμα της για τους φορολογούμενους
15 Οκτωβρίου, 2021
Ξεκαθάρισμα επιχειρήσεων και χρηματοδοτήσεις
15 Οκτωβρίου, 2021
Δείτε τα όλα

Οι πρώτοι πλειστηριασμοί α’ κατοικίας μη ευάλωτων νοικοκυριών

15/10/2021

Από την 1η Ιουνίου 2021, δηλαδή με την έναρξη του νέου πτωχευτικού νόμου υπήρξε πλήρης άρση κάθε περιορισμού για πλειστηριασμούς. Στην πραγματικότητα, οι πλειστηριασμοί, οι κατασχέσεις, η εκτέλεση αναγκαστικών μέτρων και άλλων νομικών κινήσεων αφορούν μη ευάλωτα νοικοκυριά και δανειολήπτες που δεν επλήγησαν από την πανδημία. Από τα στοιχεία των πλειστηριασμών προκύπτει ότι συνολικά μέχρι το τέλος του έτους, οι περιπτώσεις πρώτης κατοικίας δεν θα ξεπεράσουν τις 1.000, αλλά καμία δεν θα αφορά ευάλωτο δανειολήπτη.

Αυτήν τη στιγμή πραγματοποιούνται χιλιάδες πλειστηριασμοί, οι οποίοι αφορούν παλαιές υποθέσεις που ήταν ήδη έτοιμες οι διαδικασίες. Περιλαμβάνουν και πρώτες κατοικίες, αλλά σε μικρό ποσοστό, και όχι ευάλωτων νοικοκυριών. Σύμφωνα με τα στοιχεία, από την έναρξη του νέου πτωχευτικού την 1η Ιουνίου μέχρι την περασμένη Παρασκευή είχαν αναρτηθεί περίπου 8.000 πλειστηριασμοί και πραγματοποιήθηκαν 5.800. Από αυτούς, οι 1.800 κατακυρώθηκαν και οι υπόλοιποι ματαιώθηκαν λόγω έλλειψης πλειοδοτών. Από αυτούς που κατακυρώθηκαν, σχεδόν οι μισοί αφορούσαν κατοικίες.

Αντίστοιχα, από τους 3.500 αναρτημένους πλειστηριασμούς μέχρι το τέλος του έτους, μόνο οι 32 είναι έτοιμοι για πλειστηριασμό, εκ των οποίων οι 21 αφορούν κατοικίες, αλλά λίστα συμμετοχών έχει ετοιμαστεί μόνο για μία περίπτωση κατοικίας στον δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού με πρώτη τιμή προσφοράς το ποσό των 378.000 ευρώ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των εταιρειών διαχείρισης δανείων, αλλά και νομικών γραφείων, πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και μάλιστα ευάλωτων νοικοκυριών δεν αναμένεται να δούμε πριν από τη δημιουργία του Φορέα Απόκτησης Ακινήτων και μάλιστα, τουλάχιστον, τρεις μήνες μετά. Διότι ο Φορέας θα αποκτά αναγκαστικά την κατοικία του ευάλωτου νοικοκυριού και θα μπορεί να προχωρήσει σε πλειστηριασμό μόνο εάν ο πρώην ιδιοκτήτης δεν πληρώσει τρία ενοίκια (ενώ μπορεί να παίρνει και 5ετές επίδομα στέγασης).

 

 

Δίχτυ προστασίας για ευάλωτα νοικοκυριά

Τα ευάλωτα νοικοκυριά και οι πληττόμενοι από την πανδημία εξακολουθούν να προστατεύονται.

Κατ’ αρχήν, με τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που είχαν ενταχθεί σε κάποιο μέτρο στήριξης λόγω πανδημίας (πχ Συν-Εργασία) μέχρι τον Ιούλιο, επανεντάσσονται, με τους ίδιους όρους, για Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. 

Τα ευάλωτα νοικοκυριά, φυσικά πρόσωπα, που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα επιδότησης δόσεων για εννέα μήνες “Γέφυρα 1” και η περίοδος επιδότησης έληξε, αυτή επεκτείνετε για επιπλέον τρεις μήνες και μέχρι το τέλος του έτους. Η παράταση του προγράμματος Γέφυρα 1 αφορά μόνο σε αυτούς που είχαν ενταχθεί και έληγε η εννεάμηνη επιδότηση μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Δεν αφορά σε νέες εντάξεις στο πρόγραμμα.

Παράλληλα, άνοιξε η πλατφόρμα για το 5ετές Επίδομα Στέγασης μέχρι 210 ευρώ το μήνα, το οποίο αφορά μόνο σε ευάλωτα νοικοκυριά και μάλιστα δίνεται αφού πρώτα ο ενδιαφερόμενος κάνει αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους και λάβει βεβαίωση ότι ανήκει σε ευάλωτες ομάδες.

Ενεργοποιήθηκε ο νέος πτωχευτικός νόμος, όπου ηλεκτρονικά, κάθε οφειλέτης, μπορεί να ζητήσει ρύθμιση μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού. Εάν αποτύχει η ρύθμιση και ανήκει σε ευάλωτες ομάδες, τότε προβλέπεται η πτώχευση και 2η ευκαιρία, με στεγαστικό επίδομα για μίσθωση της πρώτης κατοικίας. Μέχρι σήμερα, πάνω από 30.000 αιτήσεις έχουν υποβληθεί μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τον εξωδικαστικό μηχανισμό. Σημειώνεται ότι όταν οριστικοποιηθεί η αίτηση, ο δανειολήπτης προστατεύεται από πλειστηριασμούς και από τους πιστωτές (τράπεζες και δημόσιο). Ωστόσο, οι περισσότερες δεν έχουν οριστικοποιηθεί διότι κάποιο ή κάποια από τα συνδεόμενα μέλη ή συνιδιοκτήτες των οφειλετών δεν συναινούν για άρση του τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου.

Μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να ξεκινήσει ο διεθνής διαγωνισμός για τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων με τη λειτουργία του να εκτιμάται σε ένα έτος. Ο Φορέας αυτός θα αποκτά και θα μισθώνει στον πρώην ιδιοκτήτη την κατοικία για 12 έτη, ενώ το ευάλωτο νοικοκυριό θα δικαιούται και στεγαστικό επίδομα.

Ποιος θεωρείται ευάλωτος οφειλέτης

Όμως, όλες αυτές οι πρόνοιες αφορούν μόνο σε ευάλωτα νοικοκυριά. Μάλιστα, ο νέος πτωχευτικός νόμος και οι ΚΥΑ που έχουν δημοσιευθεί ορίζουν με ακρίβεια την έννοια του ευάλωτου οφειλέτη. Υπάρχουν 13 κριτήρια, όπως για παράδειγμα, να μην ξεπερνά η οφειλή τα 215.000 ευρώ, η συνολική ακίνητη περιουσία να είναι μικρότερη των 180.000 ευρώ, οι καταθέσεις του νοικοκυριού και το συνολικό εισόδημα να μην ξεπερνούν τα 21.000 ευρώ, να έχει επέλθει μείωση των εισοδημάτων τους προηγούμενους μήνες, να μην δηλώνουν δαπάνες για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία άνω των 1.500 ευρώ, να μην εμπίπτουν σε τεκμήρια και φορολογία πολυτελούς διαβίωσης, κά.

Για τους υπόλοιπους, δηλαδή τους μη ευάλωτους, οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις ισχύουν και πραγματοποιούνται κανονικά. Από τα στοιχεία των πλειστηριασμών προκύπτει ότι όσοι διενεργούνται σήμερα, αφορούν περιπτώσεις των οποίων τα δάνεια είχαν “κοκκινήσει” ή καταγγελθεί ένα με δύο χρόνια πριν από την πανδημία. Δηλαδή πρόκειται για περιπτώσεις που είτε δεν εμπίπτουν σε ευάλωτα νοικοκυριά είτε στους πληττόμενους από την πανδημία.

Επιπλέον, ο πλειστηριασμός αποτελεί μια χρονοβόρα και δαπανηρή διαδικασία και για το λόγο αυτό αποτελεί την ύστατη λύση για τους πιστωτές. Επιπλέον, η 18μηνη πλήρης προστασία από κάθε νομική διαδικασία προς τον πλειστηριασμό λόγω πανδημίας έχουν καθυστερήσει όλες οι σχετικές ενέργειες τουλάχιστον κατά εννέα με 12 μήνες. Ακόμη, τα στοιχεία των πλειστηριασμών δείχνουν ότι ούτε το ένα τρίτο δεν ολοκληρώνεται επιτυχώς, κυρίως λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος.

Πηγή: Capital.gr