Τράπεζες: Ετοιμάζουν προϊόντα για όσες καταθέσεις βγουν από το "στρώμα"

Οι όροι εφαρμογής της πρώτης φάσης του Κοινωνικoύ Εισοδήματος Αλληλεγγύης
8 Ιουλίου, 2016
Ενισχύσεις για αγρότες και αλιείς
8 Ιουλίου, 2016
Δείτε τα όλα

Τράπεζες: Ετοιμάζουν προϊόντα για όσες καταθέσεις βγουν από το "στρώμα"

[:el]8/7/2016

Με προνομιακά καταθετικά προϊόντα ετοιμάζονται να υποδεχτούν τις καταθέσεις από το “στρώμα” οι τράπεζες, εν αναμονή της περαιτέρω χαλάρωσης των capital controls και της απελευθέρωσης του νέου χρήματος από κεφαλαιακούς περιορισμούς.

Στο πλαίσιο αυτό, η Eurobank λανσάρει νέα προθεσμιακή κατάθεση, διάρκειας 3 ή 6 μηνών, αποκλειστικά για κεφάλαια από 10.000 ευρώ και άνω που θα επιστρέψουν από το “στρώμα”. Το επιτόκιο του νέου προϊόντος δεν θα διαφοροποιείται από τα επίπεδα της αγοράς (0,70%), ωστόσο το μπόνους στις νέες αυτές καταθέσεις θα είναι επιστροφή 5% σε κάθε συναλλαγή (στα σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης, Μασούτης, Χαλκιαδάκης και στα πρατήρια βενζίνης ΕΚΟ) που θα πραγματοποιεί ο καταθέτης μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας της τράπεζας.

Η ελεύθερη διακίνηση των χρημάτων των καταθετών μετά την αναμενόμενη άρση των κεφαλαιακών περιορισμών για το νέο χρήμα, κινητοποιεί και τις υπόλοιπες τράπεζες, καθώς εκτιμούν ότι θα αποτελέσει την απαρχή για την επιστροφή των καταθέσεων.

Σύμφωνα με όσα προανήγγειλε ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας, το επόμενο βήμα στη χαλάρωση των capital controls θα είναι να μπορεί να βγάλει χωρίς φόβο ο πολίτης τα λεφτά από το “στρώμα”, καθώς το νέο χρήμα και εντός Ελλάδας δεν θα υπόκειται σε κεφαλαιακούς ελέγχους. Ο διοικητής της ΤτΕ ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του ότι διεξάγονται συζητήσεις με το Υπουργείο Οικονομικών για την απελευθέρωση του χρήματος που βρίσκεται στα “στρώματα”, όπως έγινε και για τα χρήματα του εξωτερικού.  Έτσι, όπως είπε, θα μπορεί κάποιος να βάζει και να βγάζει χρήματα από τις τράπεζες όποτε θέλει, χωρίς να υπόκειται σε κεφαλαιακό περιορισμό.

Σημειώνεται ότι το μοντέλο του διαχωρισμού σε “παλαιό” και “νέο” χρήμα είχε ακολουθηθεί στην Κύπρο και μάλιστα από την έναρξη της διαδικασίας των capital controls.

Η άρση των κεφαλαιακών περιορισμών για τις καταθέσεις που θα επιστρέψουν στις τράπεζες προσδοκάται ότι θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των καταθετών και θα οδηγήσει σε εισροές καταθέσεων. Βεβαίως, οι προσδοκίες των τραπεζών είναι συντηρητικές, καθώς ο πήχης έχει μειωθεί στα 3 δις. ευρώ, από τις περσινές εκτιμήσεις για καταθέσεις 10 δις. ευρώ, που θα μπορούσαν να επιστρέψουν  στο τραπεζικό σύστημα.

Σημειώνεται ότι το πρωτοφανές κύμα εκροών που σημειώθηκε από τον Νοέμβριο του 2014 και τερμάτισαν τα capital controls τον Ιούνιο του 2015, έβγαλε από τις τράπεζες, με κύρια κατεύθυνση το “στρώμα”, καταθέσεις περίπου 45 δις. ευρώ. Μέχρι και τον Νοέμβριο του 2014, οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών κινούνταν ανοδικά και είχαν διαμορφωθεί στα 164,3 δις. ευρώ. Η πολιτική αναταραχή που ξεκίνησε με την αποτυχία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας τον Δεκέμβριο του 2014 αποτέλεσε την αφετηρία για το γκρέμισμα της εμπιστοσύνης, οδηγώντας στη ραγδαία εκροή καταθέσεων.

Τον Δεκέμβριο του 2014 οι καταθέσεις έπεσαν στα 160,3 δις. ευρώ και ακολούθησε ένας συνεχής κατήφορος που τις έφερε στα 120,8 δις. ευρώ τον Ιούλιο του 2015. Πρώτος “σταθμός” της πτώσης οι εκλογές του Ιανουαρίου 2015 (148 δις. ευρώ) και επόμενος ο Φεβρουάριος με την χώρα εκτός προγράμματος.

Οι καταθέσεις υποχώρησαν τότε στα 140,4 δις. ευρώ, η ΕΚΤ απέσυρε το waiver, μέσω του οποίου δάνειζε φθηνά τις ελληνικές τράπεζες, αποδεχόμενη ως ενέχυρα τα ελληνικά ομόλογα, και τις έστρεψε στον ακριβό δανεισμό του ELA. Μέχρι η διαπραγμάτευση να καταλήξει σε ένα νέο πρόγραμμα, οι καταθέσεις μειώνονταν και ο δανεισμός από τον ELA έφτασε μια ανάσα από τα 90 δις. ευρώ (Ιούνιος 2015), έναντι συνολικού δανεισμού από το ευρωσύστημα 130 δις. ευρώ (ίσο με το 65% του ΑΕΠ της χώρας). Έτσι ήρθαν τα capital controls, και παράλληλα το “πάγωμα” του ELA από την ΕΚΤ (25/6 – 16/7/15). Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ επανέφερε το waiver στις 22 Ιουνίου 2016 και έκανε εκ νέου αποδεκτά ως ενέχυρα τα ελληνικά ομόλογα στις 29 Ιουνίου.

Από τον Ιούλιο του 2015 μέχρι σήμερα, οι καταθέσεις δεν έχουν δείξει σημάδια  σταθερής ανόδου (Αύγουστος 2015: 121,13 δις. ευρώ – Μάιος 2016: 121,7 δις. ευρώ).

 

Πηγή: Capital.gr[:]