Το Ταμείο Ανάκαμψης παίρνει «σάρκα και οστά»

Έως 18.000 ευρώ ενισχύσεις σε γυμναστήρια-παιδότοπους
28 Μαΐου, 2021
Ποιες εταιρείες δικαιούνται επιδότηση για πάγιες δαπάνες
28 Μαΐου, 2021
Δείτε τα όλα

Το Ταμείο Ανάκαμψης παίρνει «σάρκα και οστά»

28/05/2021

Η εξασφάλιση της συμμετοχής των τραπεζών στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και η αναζήτηση νέων έργων με την απαιτούμενη προετοιμασία, που θα μπορούν να προκηρυχθούν άμεσα, είναι η φάση στην οποία βάζει το υπουργείο Οικονομικών το Ταμείο Ανάκαμψης αμέσως μετά την αποστολή του “Ελλάδα 2.0” στις Βρυξέλλες.

Μετά τα πρώτα έργα που έχουν αρχίσει να υλοποιούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως για παράδειγμα το voucher των 200 ευρώ για την αγορά μέσων για τηλεκπαίδευση, αλλά και το επόμενο πρόγραμμα “Εξοικονομώ – Αυτονομώ”, που αναμένεται να τρέξει στο τέλος του καλοκαιριού, το υπουργείο Οικονομικών τρέχει να προετοιμάσει τα επόμενα βήματα του Ταμείου Ανάκαμψης προς δύο κατευθύνσεις: την αναζήτηση νέων, ώριμων έργων με τα υπουργεία και την επισημοποίηση της συμμετοχής των τραπεζών στο όλο εγχείρημα.

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, το υπουργείο Οικονομικών θέλει να υπογράψει μέχρι και τα τέλη Ιουνίου συμβάσεις με τις εμπορικές τράπεζες, επικυρώνοντας τη συμμετοχή τους στα έργα και τις επενδύσεις που θα υλοποιηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ο ρόλος των τραπεζών θεωρείται ζωτικός για την υλοποίηση του προγράμματος για τα προγράμματα επιχορήγησης που θα τρέξουν μέσα από το ελληνικό Ταμείο Ανάκαμψης και πολύ περισσότερο για τις ιδιωτικές επενδύσεις που θα χρηματοδοτηθούν με τα 12,7 δισ. ευρώ των δανείων του Ταμείου. 

Με δεδομένο ότι σχεδόν το σύνολο των 32 δισ. ευρώ θα περάσει από τα ταμεία των τραπεζών, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα επιφορτιστούν και με τον ρόλο του αξιολογητή των κάθε είδους επενδυτικών προτάσεων. 
Ειδικά για τις ιδιωτικές επενδύσεις, με βάση τον σχεδιασμό, οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει είναι έτοιμες για χορηγήσεις ύψους περίπου 7 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 30% της χρηματοδότησης από τρίτο μέρος που θα πρέπει να εμφανίζουν οι υποψήφιοι επενδυτές και θα προέρχεται κατά βάση από τις τράπεζες. 

Οι συμβάσεις που θα υπογραφούν με το υπουργείο Οικονομικών θα αφορούν αφενός τη διαθεσιμότητα των τραπεζών να διαχειριστούν τα 32 δισ. του Ταμείου και να συμμετέχουν στις χρηματοδοτήσεις και αφετέρου να παίξουν και τον ρόλο του αξιολογητή. Ειδικότερα, για τις ιδιωτικές επενδύσεις, θα έχουν κατά περίπτωση είτε τον ρόλο του χρηματοδότη είτε τον ρόλο του αναδόχου για την έκδοση εταιρικών ομολόγων που μπορεί να είναι άλλη μία πηγή δανεισμού από μεγαλύτερες επιχειρήσεις που θα έχουν τη δυνατότητα να ακολουθήσουν αυτόν τον δρόμο. 

Τροχάδην για νέα έργα 

Η δεύτερη μέριμνα του υπουργείου Οικονομικών είναι να προχωρήσουν γρήγορα νέα προγράμματα που θα αρχίσουν να απορροφούν πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, με απώτερο στόχο να απορροφηθούν για φέτος από το Ταμείο περισσότερα από τα 4 δισ. ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν στην προκαταβολή του 13%. 

Στην κατεύθυνση αυτή το υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκινήσει μια διαβούλευση με όλα τα υπουργεία με στόχο να επιλεγούν έργα τα οποία έχουν την απαιτούμενη προετοιμασία ώστε να ενταχθούν άμεσα στις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου. Μέχρι στιγμής έχουν επιλεγεί τέσσερα προγράμματα συνολικού προϋπολογισμού 1,5 δισ. ευρώ, τα οποία αναμένεται να ξεκινήσουν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Ειδικότερα, τα προγράμματα που ξεκινούν μετά το καλοκαίρι είναι: 

– Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων, με προϋπολογισμό 375 εκατ. ευρώ.

– Η διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος, που θα δώσει έμφαση στον θεματικό τουρισμό, με προϋπολογισμό 260 εκατ. ευρώ. Η δράση θα ενισχύει την ανάπτυξη και τη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος, με παρεμβάσεις για τον Ορεινό Τουρισμό, τον Τουρισμό Υγείας και Ευεξίας (αξιοποίηση ιαματικών πηγών), τον Αγροτουρισμό και τη Γαστρονομία, την αναβάθμιση των τουριστικών λιμανιών, τον Καταδυτικό Τουρισμό, την προσβασιμότητα στις παραλίες.

– Οι παρεμβάσεις στον αγροτοδιατροφικό τομέα, με προϋπολογισμό 520 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα θα προωθεί την πραγματοποίηση επενδύσεων με προσανατολισμό την πράσινη γεωργία και τη γεωργία ακριβείας, έμφαση στη συγχρηματοδότηση (μέσος όρος συγχρηματοδότησης 50%) και πρόταξη των συνεργασιών τόσο οριζόντιων (σε επίπεδο πρωτογενούς τομέα) όσο και κάθετων που αφορούν cluster που μπορούν να συνδυάζουν επιχειρήσεις και συνεργατικά σχήματα του πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα με στόχο την καινοτομία και την εξωστρέφεια. Περιλαμβάνεται εδώ και η συμβολαιακή γεωργία. 

– Το “Εξοικονομώ επιχειρώντας”, δηλαδή το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης για εμπορικά ακίνητα, με προϋπολογισμό 420 εκατ. ευρώ.

Η επιλογή έργων δεν σταματά εδώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξει και νέο πακέτο έργων, που θα είναι έτοιμο να υλοποιηθεί από φέτος μέχρι και τα μέσα Ιουνίου. 

Πηγή: Capital.gr