Το πρώτο crash test της ΕΚΤ με τις αγορές: Έρχεται η πρώτη αύξηση επιτοκίων

Όλες οι νέες ρυθμίσεις στα Ταμεία
18 Ιουλίου, 2022
Μόλις 400 ρυθμίσεις δανείων έχουν γίνει μέσω εξωδικαστικού
18 Ιουλίου, 2022
Δείτε τα όλα

Το πρώτο crash test της ΕΚΤ με τις αγορές: Έρχεται η πρώτη αύξηση επιτοκίων

18/07/2022

Σε ένα περιβάλλον αυξημένης αβεβαιότητας, όχι τόσο για το υψηλό πληθωρισμό, ο οποίος αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο, αλλά κυρίως για την ενεργειακή επάρκεια της Ευρωζώνης, η ΕΚΤ αναμένεται να προχωρήσει μέσα σ την εβδομάδα , στην πρώτη αύξηση των επιτοκίων του ευρώ.

Το εργαλείο για την προστασία των spread των ομολόγων του Νότου που φημολογείται ότι θα ονομάζεται “Μηχανισμός προστασίας μετάδοσης”, βρίσκεται ακόμη σε ένα σύννεφο “σκόπιμης” ασάφειας”, τόσο για τα χαρακτηριστικά του όσο και για τις προϋποθέσεις ενεργοποίησης του. Αν όλοι ξέρουν ότι υπάρχει, αλλά κανείς δεν ξέρει πότε και πώς ενεργοποιείται, δεν θα μπούν στον πειρασμό να το δοκιμάσουν. Η αλήθεια είναι ότι από την ανακοίνωση του μηχανισμού στις 15 Ιουνίου, οι αποδόσεις τόσο των ελληνικών, όσο και των Ιταλικών ομολόγων έχουν υποχωρήσει σημαντικά.

Το ελληνικό δεκαετές διαπραγματεύονταν την Παρασκευή με απόδοση στο 3,53% από 4,36% ένα μήνα νωρίτερα. Η απόδοση στο αντίστοιχο Ιταλικό, παρά την πολιτική κρίση της γειτονικής χώρας, έφτανε την ίδια μέρα στο 3,36% από 4,05% ένα μήνα νωρίτερα. Συνεπώς η ανακοίνωση και μόνο του μηχανισμού πέτυχε τον προκαταρκτικό στόχο.

Την ίδια ώρα, δεν έχει μείνει κρυφό και το γεγονός, ότι ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας κ Χοακίμ Νάϊγκελ, έχει δηλώσει αντίθετος με την ύπαρξη και την λειτουργία αυτού του μηχανισμού. Τούτο, αν οι χώρες που θα ευνοηθούν , δεν αναλάβουν σοβαρές δημοσιονομικές δεσμεύσεις. Το γεγονός αυτό, αλλά και αντίστοιχες διαφωνίες και άλλων κεντρικών τραπεζιτών από τον Ευρωπαϊκό Βορρά στο ΔΣ της ΕΚΤ, δίνει μια άλλη ερμηνεία της καθυστέρησης ανακοίνωσης του νέου μηχανισμού. Αυτή που θέλει να μην υπάρχει ακόμη συμφωνία για το πλαίσιο και τους όρους λειτουργίας του με αποτέλεσμα να μην ανακοινωθεί ούτε και την Πέμπτη.

Μετά όμως την αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, το σκηνικό θα αλλάξει. Οι αγορές θα βρεθούν σε μια νέα φάση με απτά γεγονότα και θα πρέπει να προσαρμόσουν την στρατηγική τους. Το πως ακριβώς θα το κάνουν, θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις που υπερβαίνουν την παγκόσμια κούρσα αύξησης των επιτοκίων σε ΗΠΑ, Μ. Βρετανία ,Ελβετία και Ιαπωνία και το ράλι του πληθωρισμού.

Το σημείο καμπής της ενεργειακής κρίσης

Η Ευρωζώνη εκτός από τον κίνδυνο του υψηλού πληθωρισμού αντιμετωπίζει και το ρίσκο να μείνει χωρίς καθόλου φυσικό αέριο από την Ρωσία. Οι αγορές γνωρίζουν ότι κάτι τέτοιο θα συνιστούσε ένα “ενεργειακό σόκ” όχι μόνο για τα νοικοκυριά , αλλά και για την βιομηχανία της Γηραιάς Ηπείρου. Ξέρουν επίσης ότι ένα τέτοιο σοκ θα είναι δύσκολο να ξεπεραστεί. Τουλάχιστον άμεσα.

Η πρώτη ημερομηνία σταθμός για αυτή την εξέλιξη θα είναι η 20η Ιουλίου, την προηγούμενη της ανακοίνωσης της ΕΚΤ για τα επιτόκια. Την Τετάρτη αναμένεται να επαναλειτουργήσει ο αγωγός North Stream 1 που στέλνει Ρωσικό φυσικό αέριο στην Βόρεια Ευρώπη μέσω Γερμανίας. Αν κάτι τέτοιο δεν γίνει, μια ημέρα πριν από την ανακοίνωση της αύξησης των επιτοκίων η νευρικότητα θα φτάσει τστο κατακόρυφο.

Η αύξηση του Σεπτεμβρίου

Στην επόμενη φάση αν το Ρωσικό αέριο δεν αποκαταστήσει την ροή του προς την Ευρώπη ο πληθωρισμός είναι πιθανο να αρχίσει να αυξάνεται Το γεγονός αυτό θα θέσει την ΕΚΤ προ διλήμματος σε οιτ α φορά την δεύτερη κίνησή της στο μέτωπο των επιτοκίων. Θα είναι η δεύτερη αύξηση επιτοκίων 0,50% ή μεγαλύτερη αν η πρώτη αύξηση έχει αποτύχει στην πράξη να συγκρατήσει την άνοδο των τιμών; Καθώς φαίνεται όλα θα εξαρτηθούν τις εξελίξεις την ενδιάμεση περίοδο των δύο αυξήσεων την αντίδραση των αγορών και την πορεία της ενεργειακής κρίσης.

Πηγή: capital.gr