Όλες οι νέες ρυθμίσεις στα Ταμεία

ΕΣΠΑ 2021 – 2027: Ενίσχυση στις ΜμΕ, τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας
18 Ιουλίου, 2022
Το πρώτο crash test της ΕΚΤ με τις αγορές: Έρχεται η πρώτη αύξηση επιτοκίων
18 Ιουλίου, 2022
Δείτε τα όλα

Όλες οι νέες ρυθμίσεις στα Ταμεία

18/07/2022

“Ανάσα” για όλους τους οφειλέτες των Ταμείων φέρνει η διπλή ρύθμιση την οποία εξήγγειλε την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής.

Όπως δήλωσε ο κ. Κ. Μητσοτάκης, “τις επόμενες εβδομάδες όσοι οφείλουν στον ΕΦΚΑ θα ενταχθούν στο ευνοϊκότερο καθεστώς περισσότερων δόσεων του υπουργείου Οικονομικών και εξορθολογίζεται η διαδικασία παραγραφής. Αυτή θα γίνεται στη δεκαετία, στη συνέχεια στην πενταετία, με συμμόρφωση στις αποφάσεις του ανώτατου δικαστηρίου που έκρινε αντισυνταγματικές και αυτές τις ρυθμίσεις του νόμου Κατρούγκαλου.”

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του “Κ” επίκειται η θέσπιση νέας “πάγιας ρύθμισης” των 24 δόσεων και δυνατότητα παραγραφής των αξιώσεων του e-ΕΦΚΑ μετά τη δεκαετία (αντί για την 20ετία).

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση θα αντικαταστήσει την υφιστάμενη “πάγια” δηλαδή μόνιμα “ανοιχτή” για όλους τους οφειλέτες (ανεξαρτήτως ύψους οφειλής) ρύθμιση των 12 δόσεων με μία εντελώς καινούρια η οποία θα διαφέρει μόνο με την υφιστάμενη στο πλήθος των δόσεων, καθώς αυτές θα ανέλθουν στις 24 δόσεις.

Παράλληλα, κατ’ εφαρμογή προηγούμενης απόφασης του ΣτΕ, η κυβέρνηση θα μειώσει τον χρόνο παραγραφής ασφαλιστικών χρεών στο μισό, δηλαδή από τα 20 στα 10 χρόνια, διευκολύνοντας τη συνταξιοδότηση των ελευθέρων επαγγελματιών οι οποίοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Τις πρωτοβουλίες αυτές είχε σκιαγραφήσει ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας, κ. Κωστής Χατζηδάκης, δηλώνοντας (πριν τον πρωθυπουργό) πως εξετάζεται η εναρμόνιση των Ταμείων με τα ισχύοντα (σε σχέση με την πάγια ρύθμιση) με την εφορία.

24 δόσεις

Υπενθυμίζεται πως από τον Δεκέμβριο του 2019 ισχύει η νέα πάγια ρύθμιση για χρέη στην εφορία από 24 έως 48 δόσεις.

Σε αντίθεση με την “παράδοση” που ήθελε την ευθυγράμμιση εφορίας-Ταμείων σε ό,τι έχει σχέση με τις ρυθμίσεις, η κυβέρνηση τότε δεν πέρασε τις 24 δόσεις και στα Ταμεία, καθώς, σύμφωνα με όσα ανέφεραν στο “Κ” υπηρεσιακά στελέχη του υπ. Εργασίας, τα ποσοστά των ρυθμισμένων οφειλετών στα Ταμεία ήταν πολύ μεγαλύτερα σε σχέση με εκείνα της εφορίας.

Ωστόσο, πλέον ήλθε η ώρα να συμβεί κάτι τέτοιο, όχι μόνο για λόγους (έστω καθυστερημένης) τήρησης της “παράδοσης” ευθυγράμμισης των Ταμείων με την εφορία, καθώς αμφότερα τα χρέη αφορούν το Δημόσιο, αλλά ιδίως λόγω της εξόδου που παρατηρήθηκε το α’ τρίμηνο από τις ρυθμίσεις (περίπου 1 στους 6 “έσπασαν” τις ρυθμίσεις τους) αλλά και της πολύ μικρής συμμετοχής των πληττομένων επιχειρήσεων στην έκτακτη ρύθμιση των 72 δόσεων για κορονο-οφειλές (Φεβρουαρίου 2020-Ιουνίου 2021). Η έλευση της ενεργειακής κρίσης από τις αρχές του τρέχοντος έτους έχει μειώσει σημαντικά τις οικονομικά τις αντοχές των επιχειρηματιών, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να διπλασιάσει τις δόσεις της μόνιμα ανοιχτής ρύθμισης.

Κύκλοι των Ταμείων ανέφεραν στο “Κ” πως όχι μόνο οποιασδήποτε οφειλέτης θα μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να εντάξει οποιαδήποτε ασφαλιστική οφειλή τους στις 24 δόσεις, ενώ όποιος έχει ενταχθεί ήδη στις 12 δόσεις, θα μπορεί να μεταπηδήσει στις 24 δόσεις, αναπροσαρμόζοντας προς τα κάτω το ύψος των δόσεων του.

Για παράδειγμα, επαγγελματίας με οφειλή 10.000 ευρώ. Εντάχθηκε στις 12 δόσεις τον Απρίλιο του 2022, πληρώνοντας  833 ευρώ/μήνα. Μέχρι και τον τρέχοντα μήνα, έχει πληρώσει 4 δόσεις ή το ποσό των 3.332. Συνεπώς του μένει ένα υπόλοιπο 6.668 ευρώ. Ο οφειλέτης αυτός θα μπορούσε να εντάξει το υπόλοιπο των 6.668 ευρώ στις 24 δόσεις, πληρώνοντας 277 ευρώ κάθε μήνα αντί για 833 ευρώ. Συνεπώς η μηνιαία δόση του θα μειωθεί κατά 556 ευρώ ή 66%.

Στελέχη των Ταμείων ανέφεραν στο “Κ” πως για τις ασφαλιστικές οφειλές δεν θα προβλεφθούν 48 δόσεις όπως για τις έκτακτες φορολογικές οφειλές, καθώς δεν υπάρχουν τέτοιες (έκτακτες οφειλές) στα Ταμεία.

Παραγραφή

Σε σχέση με τη δυνατότητα παραγραφής, θα τεθεί όριο στα 10 χρόνια, μετά το οποίο θα παραγράφονται οι αξιώσεις του ΕΦΚΑ προς επιχειρήσεις, αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, με ασφαλιστικές οφειλές.

Η διάταξη αυτή βασίζεται σε πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), σύμφωνα με την οποία ο κανόνας της 20ετούς παραγραφής αξιώσεων του e-ΕΦΚΑ κατά ασφαλισμένων και εργοδοτών για τη μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, την οποία έθετε ο νόμος Κατρούγκαλου, είναι αντισυνταγματικός καθώς είναι αντίθετος στην αρχή της ασφάλειας δικαίου και της αρχής της αναλογικότητας.

Μάλιστα, πηγές του “Κ” από το Υπ. Εργασίας αναφέρουν ότι εξετάζεται η μείωση του σχετικού χρόνου στα 5 έτη ή ακόμη χαμηλότερα.

Πρακτικά, σε σχέση με την επικείμενη παραγραφή στην 10ετία, σημαίνει αν περάσουν 10 χρόνια μεταξύ “γέννησης” ενός χρέους και της βεβαίωσής τους από τον e-ΕΦΚΑ, τότε ο επιπλέον χρόνος παραγραφής παραγράφεται.

Από το υπ. Εργασίας ξεκαθαρίζουν πως δεν θα χαθεί ασφαλιστικός χρόνος, εφόσον πληρωθούν οι οφειλές.

Σημειώνεται πως για τους ελεύθερους επαγγελματίες ο χρόνος για τον οποίο δεν έχουν καταβληθεί οφειλές δεν προσμετράται στα έτη ασφάλισης, προκειμένου κάποιος να συμπληρώσει τις απαιτούμενες προϋποθέσεις και να λάβει σύνταξη. Με το επερχόμενο “καθεστώς” η παραγραφή δεν σημαίνει και διαγραφή της αξίωσης, και έτσι δεν οδηγεί σε διαγραφή του ασφαλιστικού χρόνου. Όσον αφορά τον ασφαλισμένο, θα μπορεί να πληρώσει τις εισφορές που οφείλει για το διάστημα αυτό –ακόμη κι αν βάσει της 10ετίας έχει παραγραφεί– και ο συγκεκριμένος χρόνος να ληφθεί υπόψη για τη σύνταξή του.

Επίσης θα προβλέπεται για τους ασφαλισμένους, οι οποίοι τηρούν ενεργές ρυθμίσεις, το ποσό το οποίο θα παραγραφεί να αφαιρεθεί από τη ρύθμιση. 

Πηγή: Capital.gr