Τι προβλέπει το ν/σ για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό

Ποια εισοδήματα υπόκεινται σε εισφορά αλληλεγγύης
31 Μαρτίου, 2017
Φιλί ζωής δίνει η εξωδικαστική ρύθμιση οφελών στις επιχειρήσεις
31 Μαρτίου, 2017
Δείτε τα όλα

Τι προβλέπει το ν/σ για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό

[:el]31/03/2017

Όλες οι επιχειρήσεις μπορούν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, ανεξαρτήτως μεγέθους, περιλαμβανομένων και των ατομικών, αν έχουν συνολικές οφειλές σε Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, προμηθευτές και τράπεζες, έως 31/12/16, από 20.000 ευρώ και άνω. Η διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει ακόμα και αν εκδηλώσει ενδιαφέρον το 50% των πιστωτών της επιχείρησης.

Αυτό προβλέπει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομίας για την εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών των επιχειρήσεων, που θα συζητηθεί το απόγευμα της Παρασκευής στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής για να πάρει το δρόμο της ψήφισης.

Επίσης, το ν/σ προβλέπει ότι παρέχεται η δυνατότητα ένταξης και στις πλέον μικρές υπερχρεωμένες επιχειρήσεις υπό την προϋπόθεση ότι καλύπτουν τα λειτουργικά έξοδά τους μόνο σε μία χρήση κατά την τελευταία τριετία.

Προσφέρεται η ευκαιρία ρύθμισης προσαρμοσμένης στις ανάγκες της επιχείρησης και της πραγματικής ικανότητας εξυπηρέτησης των οφειλών της που μπορεί να περιλαμβάνει γενναίες μειώσεις επιτοκίων επιμηκύνσεις περιόδου αποπληρωμής έως και διαγραφές οφειλών.

Ο πιστωτής και ο οφειλέτης μπορούν να διαμορφώσουν ελεύθερα το περιεχόμενο της σύμβασης αναδιάρθρωσης οφειλών.

Προβλέπεται η δυνατότητα ρύθμισης χρεών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι και σε 120 μηνιαίες δόσεις με ελάχιστη καταβολή 50 ευρώ.

Διευκολύνεται η συμφωνία με τη συναίνεση της πλειοψηφίας 60% των συμμετεχόντων πιστωτών, η οποία επιβάλλεται στη μειοψηφία, αλλά δίνεται απόλυτη προστασία στους μικρούς πιστωτές, οι οποίοι μπορούν να διεκδικήσουν στο ακέραιο το σύνολο των απαιτήσεών τους.

Το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ΑΜΠΕ έδωσε στη δημοσιότητα ολόκληρο το νομοσχέδιο.

Πηγή: Ναυτεμπορική[:]