Τι «περιμένει» όσους χρωστούν και δεν μπουν στη ρύθμιση των 100 δόσεων.

Αλλαγή του τρόπου υποβολής των δηλώσεων των επιχειρήσεων
8 Μαΐου, 2015
Σκέψεις για παράταση των 100 δόσεων
13 Μαΐου, 2015
Δείτε τα όλα

Τι «περιμένει» όσους χρωστούν και δεν μπουν στη ρύθμιση των 100 δόσεων.

8/5/2015

Η αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη προειδοποίησε όσους δεν ενταχθούν στην πολύ ευνοϊκή ρύθμιση των οφειλών των 100 δόσεων με πακέτο μέτρων αναγκαστικής είσπραξης.

Τα μέτρα που θα λαμβάνει η Εφορία, κατά κύριο λόγο, είναι οι λεγόμενες κατασχέσεις στα χέρια τρίτων.

Τι σημαίνει αυτό: η εφορία εκδίδει ηλεκτρονικά κατασχετήρια, τα οποία προωθεί στις τράπεζες, οι οποίες με τη σειρά τους ψάχνουν τυχόν τραπεζικούς λογαριασμούς των οφειλετών. Όταν εντοπιστούν, προχωρούν σε δέσμευση του ποσού της οφειλής.

Εξαίρεση αποτελούν οι ακατάσχετοι λογαριασμοί (μισθοδοσίας ή σύνταξης) έως το ποσό των 1500 ευρώ (και εφόσον αυτοί έχουν δηλωθεί ως τέτοιοι στο taxisnet).

Υπολογίζεται ότι ο χρόνος από την ημέρα έκδοσης του κατασχετηρίου έως την απόδοση του ποσού από το λογαριασμό του οφειλέτη δε θα ξεπερνάει τις 30 ημέρες.

Εκτός από το παραπάνω μέτρο, οι υπηρεσίες του υπουργείου αναζητούν τρόπους, προκειμένου να μπορέσουν να προχωρήσουν και στον έλεγχο των τραπεζικών θυρίδων.

Εδώ τα πράγματα περιπλέκονται, καθώς δεν υπάρχει σχετική νομοθεσία για τις περιπτώσεις χρεών προς το Δημόσιο (αντίθετα με τις κακουργηματικές διώξεις στις περιπτώσεις μεγάλης φοροδιαφυγής).

Αν τελικά επεκταθεί το μέτρο αυτό και στις θυρίδες, οι τράπεζες, μετά το κατασχετήριο, θα υποχρεώνονται στη δέσμευσή τους. Το άνοιγμά τους θα γίνεται από επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχουν υποχρεωτικά ο προϊστάμενος του τραπεζικού καταστήματος και ένας εκπρόσωπος της φορολογικής διοίκησης. Θα καταγράφεται όλο το περιεχόμενο της θυρίδας, κι αν υπάρχει χρηματικό ποσό, θα κατάσχεται και θα αποδίδεται στο Δημόσιο προς αποπληρωμή των οφειλών.