Τέσσερα ζητούμενα των τραπεζών για τα "κόκκινα" δάνεια

Χαράτσι 27,1% και για τα στελέχη επιχειρήσεων
3 Φεβρουαρίου, 2017
Εκτός εξωδικαστικού γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί…
3 Φεβρουαρίου, 2017
Δείτε τα όλα

Τέσσερα ζητούμενα των τραπεζών για τα "κόκκινα" δάνεια

[:el]3/2/2017

Σημαντικά θέματα που άπτονται της διαχείρισης των “κόκκινων” δανείων και της επίτευξης του στόχου για μείωσή τους κατά 38% μέχρι τα τέλη του 2019, παραμένουν σε εκκρεμότητα για τις τράπεζες.

Σε πρώτη φάση, το ενδιαφέρον εστιάζεται στα “κόκκινα” επιχειρηματικά δάνεια, όπου οι τράπεζες έχουν δεσμευτεί για μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων από τα 63,9 δισ. ευρώ, τον Δεκέμβριο του 2016, στα 40,5 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2019. Με επίκεντρο τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, όπου το κρίσιμο είναι να ξεκινήσει και να αποδειχτεί λειτουργικός “ώστε να μην εξελιχθεί σε έναν νέο νόμο 3869”, όπως επισημαίνουν οι τραπεζίτες, υπάρχει μία σειρά θεμάτων που οι τράπεζες επιδιώκουν να ρυθμιστούν νομοθετικά ή να γίνουν θεσμικές παρεμβάσεις και βελτιώσεις. Ειδικότερα:

– Από τα βασικά θέματα που απασχολούν τις τράπεζες είναι η δυνατότητα άμεσης αντικατάστασης της διοίκησης  προβληματικών επιχειρήσεων. Για τις περιπτώσεις εταιρειών με αρνητικά κεφάλαια που μπορεί όμως να αποδειχτεί στο δικαστήριο ότι είναι βιώσιμες, οι τράπεζες ζητούν επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε να αναλαμβάνουν αυτές τον μετοχικό έλεγχο της επιχείρησης, αλλάζοντας και το μάνατζμεντ που ζημιώνει την επιχείρηση (δεν έχει περιουσία για να στηρίξει την εταιρεία, δεν βάζει το χέρι στην τσέπη για να πληρώσει τις υποχρεώσεις της ή κρίνεται εκ του αποτελέσματος ανεπαρκές). Ζητούμενο των τραπεζών είναι αυτή η αλλαγή του μάνατζμεντ της υπερχρεωμένης, αλλά βιώσιμης επιχείρησης να γίνεται άμεσα, χωρίς την ανάγκη έγκρισης από τη γενική συνέλευση των μετόχων.

– Καθώς οι τράπεζες πρόκειται να προχωρήσουν σε “κουρέματα” οφειλών, ζητούν να υπάρχει μία “παράλληλη στρατηγική” και για τα “κουρέματα” οφειλών στο Δημόσιο. Ειδικότερα, στην περίπτωση όπου μία επιχείρηση έχει τεράστια χρέη προς το Δημόσιο, οι τράπεζες δεν έχουν συμφέρον να “κουρεύουν” τις οφειλές της προς αυτές. Αν όμως οι οφειλές της επιχείρησης δεν “κουρευτούν” αναλογικά, η επιχείρηση δεν πρόκειται να επιβιώσει. Με αυτό το δεδομένο, οι τράπεζες ζητούν και το Δημόσιο να φτιάξει αντίστοιχα συστήματα με αυτά των τραπεζών ούτως ώστε να μπορεί να ρυθμίζει μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά τον τρόπο που τα ρυθμίζουν οι τράπεζες (με διαφοροποίηση δόσεων, πάγωμα μέρους της οφειλής τύπου balloon κ.λπ.).

– Σε εκκρεμότητα για τις τράπεζες παραμένει η ρύθμιση της φορολογικής αντιμετώπισης των διαγραφών δανείων. Ωστόσο, το συγκεκριμένο θέμα φαίνεται πως έχει ήδη συμφωνηθεί έτσι ώστε η απόσβεση της ζημίας που θα υποστούν οι τράπεζες από τη διαγραφή δανείων, να αποσβεστεί σε βάθος εικοσαετίας και όχι μέσα στο έτος, όπως προβλέπεται μετά την ανακεφαλαιοποίηση του 2015.

– Σημαντικό, τέλος, για τις τράπεζες και την αντιμετώπιση του φαινομένου των στρατηγικών κακοπληρωτών μεταξύ των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, είναι να γίνουν ηλεκτρονικές όλες οι μετοχές των ανωνύμων εταιρειών. Έτσι, όπως επισημαίνουν οι τραπεζίτες, θα παταχθεί το φαινόμενο των εικονικών μετόχων που παρεμποδίζει το “ξεκαθάρισμα” των προβληματικών επιχειρήσεων.

Πηγή: Capital.gr[:]