Στις περιφέρειες το πακέτο ενίσχυσης των μικρομεσαίων

Επιδοτήσεις: Από Ιούνιο θα «τρέξει» η «Κάρτα του Αγρότη»
5 Απριλίου, 2024
Αρχίζει η «μάχη» για υπεραπόδοση στα φορο-έσοδα
10 Απριλίου, 2024
Δείτε τα όλα

Στις περιφέρειες το πακέτο ενίσχυσης των μικρομεσαίων

8/4/24

Καλούνται να προκηρύξουν δράσεις για τη στήριξη του «επιχειρείν».

Τη «σκυτάλη» για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με την υλοποίηση προγραμμάτων επιχορήγησης επενδυτικών σχεδίων αρχίζουν να παίρνουν σταδιακά οι περιφέρειες της χώρας, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2021 – 2027.

ΕΙΔΙΚΌΤΕΡΑ, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα 2021 – 2027», που αποτελεί την αιχμή του δόρατος για την επιδότηση επενδυτικών σχεδίων μικρομεσαίων, υφιστάμενων ή υπό σύσταση, επιχειρήσεων έχει ήδη διατεθεί, η σειρά μεταφέρεται πλέον στις περιφέρειες που καλούνται να προκηρύξουν δράσεις για τη στήριξη του «επιχειρείν» στο πλαίσιο των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΠΕΠ).

Σύμφωνα με τους όρους υλοποίησης του ΕΣΠΑ, αλλά και από τα στοιχεία που αναφέρονται στους χρονοπρογραμματισμούς των ΠΕΠ, στο επόμενο διάστημα θα προκηρύσσονται σταδιακά ανά περιφέρεια διάφορα προγράμματα επιχορήγησης, το συνολικό ύψος των οποίων εκτιμάται ότι θα υπερβεί το 1,5 δισ. ευρώ.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στο τρέχον ΕΣΠΑ οι περιφέρειες έχουν λάβει για να διαχειριστούν περισσότερα κονδύλια σε σχέση με την προγραμματική περίοδο 2014 – 2020. Συγκεκριμένα, στο ΕΣΠΑ 2021 – 2027 το ποσό που αναλογεί στα ΠΕΠ ανέρχεται στα 8,1 δισ. ευρώ, έναντι των 5,9 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ 2014 -2020. Στο πλαίσιο αυτό, τα ΠΕΠ εκ των πραγμάτων έχουν μεγαλύτερη οικονομική δυνατότητα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας.

Οι δράσεις στήριξης της επιχειρηματικότητας που θα προκηρυχθούν ανά περιφέρεια θα έχουν ως βάση τους οκτώ τομείς που έχουν καθοριστεί από την Εθνική Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης 2021 – 2027 (ΕΣΕΕ – RIS3).

Οι τομείς αυτοί είναι οι εξής: *Αγροδιατροφική Αλυσίδα *Βιοεπιστήμες, Υγεία, Φάρμακα *Ψηφιακές Τεχνολογίες *Αειφόρος Ενέργεια *Περιβάλλον και Κυκλική Οικονομία *Μεταφορές και Εφοδιαστική Αλυσίδα *Υλικά, Κατασκευές και Βιομηχανία *Τουρισμός, Πολιτισμός και Δημιουργικές Βιομηχανίες.

Ωστόσο, ανά περιφέρεια δίνεται έμφαση στους τομείς που έχουν αναδειχτεί ως οι πλέον «στρατηγικοί» (περιφερειακές εξειδικεύσεις). Συνεπώς, κάθε δράση των ΠΕΠ θα πρέπει να είναι διαμορφωμένη ώστε να ενισχύει τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ή θα δραστηριοποιηθούν στους τομείς της περιφερειακής εξειδίκευσης.

Άρχισαν οι πρώτες προσκλήσεις

Και ενώ όπως προαναφέρθηκε στο επόμενο διάστημα θα αρχίσει η προκήρυξη των δράσεων από τα ΠΕΠ, οι Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ήδη έχουν προχωρήσει στην έκδοση των πρώτων προσκλήσεων για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας «τρέχει» (σ.σ. θα δέχεται αιτήσεις έως τις 22 Μαΐου) η δράση «Μετάβαση στην καινοτομική, εξωστρεφή και έξυπνη εξειδίκευση», προϋπολογισμού (δημόσια δαπάνη) 65 εκατ. ευρώ.

Η δράση στοχεύει στη στήριξη υφιστάμενων, πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, για την ανάπτυξη και διάχυση νέων τεχνολογιών, τον τεχνολογικό τους μετασχηματισμό, τη μεγέθυνση (scale up), την εξωστρέφεια και την προώθηση της διττής μετάβασης, δηλαδή του ψηφιακού μετασχηματισμού και της κυκλικής οικονομίας.

Αντίστοιχα, από το ΠΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχουν προκηρυχθεί τρεις δράσεις συνολικού προϋπολογισμού 42,5 εκατ. ευρώ.

Οι δράσεις είναι οι εξής:

1.«Ενίσχυση υφιστάμενων μεταποιητικών επιχειρήσεων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για τη βελτίωση της ενεργειακής τους απόδοσης», προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ. Οι αιτήσεις των επιχειρήσεων θα υποβάλλονται από τις 22 Απριλίου έως και τις 6 Ιουνίου.

H συγκεκριμένη δράση αφορά την ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων υφιστάμενων μεταποιητικών μικρών, πολύ μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, προκειμένου να υλοποιήσουν επεμβάσεις βελτίωσης της ενεργειακής τους απόδοσης, όπως θεμελιώδη αναβάθμιση-αντικατάσταση ενεργοβόρων μηχανών και γραμμών παραγωγής.

2.«Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (ΝΘΕ) για ανέργους σε επιχειρήσεις της στρατηγικής RIS3 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη», προϋπολογισμού 12,5 εκατ. ευρώ. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται έως τις 8 Μαΐου.

H εν λόγω δράση αφορά την ενίσχυση υφιστάμενων επιχειρήσεων, πολύ μικρών, μικρών ή μεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε τομείς της στρατηγικής RIS3 προκειμένου να αναβαθμίσουν και να βελτιώσουν την ανταγωνιστική τους θέση, επενδύοντας σε ανθρώπινο δυναμικό υψηλών προσόντων, να αυξηθεί η συμμετοχή στην αγορά εργασίας ανέργων και παράλληλα να περιοριστεί το φαινόμενο της διαρροής του επιστημονικού προσωπικού της Περιφέρειας. Οι επιχειρήσεις θα ενισχυθούν για επενδύσεις σε ανθρώπινο κεφάλαιο μέσω επιχορήγησης του μισθολογικού κόστους.

3.«Ενίσχυση ανέργων για ίδρυση επιχείρησης σε τομείς της στρατηγικής RIS3 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη», προϋπολογισμού πέντε εκατ. ευρώ. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται έως τις 14 Μαΐου.

H δράση αφορά την υποστήριξη ανέργων για άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας συναφούς με την ειδικότητά τους σε τομείς που περιλαμβάνονται στη στρατηγική έξυπνης εξειδίκευσης της Περιφέρειας. Επιδίωξη της δράσης είναι η μείωση της ανεργίας μέσω της ενθάρρυνσης για άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας και ο περιορισμός του φαινόμενου της διαρροής του επιστημονικού προσωπικού της Περιφέρειας.

Οι πόροι τείνουν να εξαντληθούν

ΟΙ ΠΌΡΟΙ του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα 2021 – 2027» που κατευθύνονται για την επιχορήγηση πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων τείνουν να εξαντληθούν. Και αυτό καθώς τόσο η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, όσο και ο αρμόδιος πλέον αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Νίκος Παπαθανάσης, επέλεξαν συνειδητά να προκηρύξουν άμεσα στοχευμένες δράσεις μεγάλου προϋπολογισμού, ούτως ώστε να τονωθεί η επενδυτική δραστηριότητα, αλλά και για να μην υπάρξει χρηματοδοτικό κενό μεταξύ των ΕΣΠΑ 2014 – 2020 και 2021 – 2027.

Υπενθυμίζουμε ότι στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» προκηρύχθηκαν οι δέσμες δράσεων «Πράσινη Μετάβαση ΜμΕ» δημόσιας δαπάνης 700 εκατ. ευρώ (σ.σ. το μεγαλύτερο πρόγραμμα που έχει προκηρυχθεί από υπάρξεως των ΕΣΠΑ), η δέσμη δράσεων «Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ» δημόσιας δαπάνης 300 εκατ. ευρώ, δύο δράσεις για «την ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας νέων ΜμΕ» προϋπολογισμού 350 εκατ. ευρώ, ενώ στο επόμενο διάστημα θα προκηρυχθεί πρόγραμμα προϋπολογισμού περίπου 150 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση υφισταμένων ΜμΕ.

Επίσης στα 300 εκατ. ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός του «Ερευνώ Καινοτομώ 2021 – 2027» που αναμένεται να προκηρυχθεί εντός του Απριλίου. Πλέον, στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ρίχνουν το βάρος για την ενίσχυση των ΜμΕ στη δημιουργία εργαλείων τα οποία χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» και τις τράπεζες.

Ήδη αναμένεται η ενεργοποίηση του ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ με τη δημιουργία δύο ταμείων (Ταμείο Δανείων και Ταμείο Εγγυοδοσίας) από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, μέσω των οποίων θα χορηγηθούν δάνεια με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, ύψους 2,25 δισ. ευρώ, όπως και του EquiFund II με αρχικό προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr