Στις 18 Σεπτεμβρίου βγαίνει στην αγορά το νέο ΤΕΠΙΧ

Πότε και πώς θα εκδικαστούν οι εκκρεμείς υποθέσεις του νόμου Κατσέλη
11 Σεπτεμβρίου, 2020
Δύο νέα προγράμματα στήριξης επιχειρήσεων στην Πελοπόννησο
18 Σεπτεμβρίου, 2020
Δείτε τα όλα

Στις 18 Σεπτεμβρίου βγαίνει στην αγορά το νέο ΤΕΠΙΧ

18/09/2020

Την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου θα βγει στην αγορά, σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο ΤΕΠΙΧ ΙΙ, επέκταση του προηγούμενου προγράμματος για να καλυφθεί η ζήτηση από τις επιχειρήσεις που δεν είχε ικανοποιηθεί. Το νέο πρόγραμμα είναι ύψους 800 εκατ. ευρώ και στοχεύει στην κάλυψη αναγκών κεφαλαίου κίνησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με 100% επιδότηση από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα των τόκων του δανείου για τα 2 πρώτα χρόνια.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στις 18 Σεπτεμβρίου η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα θα απευθύνει την πρόσκληση στις τράπεζες και για τη δεύτερη φάση του Ταμείου Εγγυοδοσίας. Πρόκειται για επιπλέον 1 δισ. ευρώ εγγυήσεων, οι οποίες με μόχλευση θα ενισχύσουν τις επιχειρήσεις με νέα δάνεια της τάξεως των 3,5 δισ. ευρώ, αθροίζοντας σε 7 δισ. ευρώ τα δάνεια που θα λάβουν οι επιχειρήσεις μέσω του προγράμματος.

Όπως συμφωνήθηκε σήμερα μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών, η σύνθεση της κατανομής των δανείων στη δεύτερη φάση του εγγυοδοτικού προγράμματος θα γίνει προς όφελος των μικρομεσαίων και μικρών επιχειρήσεων. Παράλληλα, τόσο για το εγγυοδοτικό, όσο και για το νέο ΤΕΠΙΧ, δεν θα επιτρέπεται δανειοδότηση επιχειρήσεων που ήδη έχουν λάβει δάνειο με εγγύηση του Δημοσίου.

Πρόθεση της κυβέρνησης που είχε γνωστοποιηθεί στις τράπεζες ήταν να τεθεί “απαγορευτικό” δανειοδότησης από το νέο ΤΕΠΙΧ ΙΙ ή το εγγυοδοτικό, εφόσον η αιτούμενη επιχείρηση έχει λάβει ήδη δάνειο “Covid” με εγγύηση του Δημοσίου. Στόχος είναι να καλυφθεί με χρηματοδότηση όσο μεγαλύτερος αριθμός μικρομεσαίων επιχειρήσεων γίνεται. 

Σημειώνεται ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν δανειοδοτηθεί μέχρι στιγμής από το ΤΕΠΙΧ ΙΙ ανέρχονται σε 15.000. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει διαπιστωθεί επικάλυψη (δηλ. χρηματοδότηση της ίδιας επιχείρησης τόσο από το ΤΕΠΙΧ ΙΙ όσο και από το πρόγραμμα εγγυοδοσίας) σε ποσοστό 20%.

Σχετικά με τη δεύτερη φάση του προγράμματος εγγυοδοσίας, το βάρος της χρηματοδότησης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα αυξηθεί στο 75% – 80% και το υπόλοιπο θα καλυφθεί από τις μεγάλες επιχειρήσεις (στον πρώτο γύρο του προγράμματος η αναλογία ήταν 50% – 50%). 

Πηγή: Capital.gr