"Σήμα" για επιτάχυνση στη διαχείριση "κόκκινων" επιχειρηματικών δανείων

Άρση των capital controls υπό όρους
6 Απριλίου, 2016
Αποτελέσματα του Φόρουμ Βιομηχανίας
8 Απριλίου, 2016
Δείτε τα όλα

"Σήμα" για επιτάχυνση στη διαχείριση "κόκκινων" επιχειρηματικών δανείων

[:el]6/04/2016

Τον τόνο στην εγχώρια αγορά για το πώς θα κινηθούν οι διαδικασίες στα “κόκκινα” δάνεια, ανοίγοντας παράλληλα συζητήσεις (προφανώς ανεξάρτητα από τα δάνεια των εκκαθαρίσεων) και με τις τράπεζες για τη διαχείριση προβληματικών τους χαρτοφυλακίων, θα δώσει η ενιαία bad bank των εκκαθαρίσεων της ΤτΕ. Την ίδια στιγμή, έντονη είναι η ζήτηση αδειών για τη σύσταση εταιρειών (τόσο με μετοχικό κεφάλαιο των 100 χιλ. ευρώ όσο και των 4,5 εκατ. ευρώ) που θα εμπλακούν με τη διαχείριση των “κόκκινων” δανείων.

Η ενιαία ειδική εκκαθάριση των υπό εκκαθάριση τραπεζών της ΤτΕ από την κοινοπραξία των PwC, Hoist και Qualco, θα αναλάβει δράση αμέσως μετά τη σχετική δημοσίευση στο ΦΕΚ. Και παρά το γεγονός ότι η εξειδίκευση της σουηδικής Hoist είναι στα δάνεια των ιδιωτών, τα οποία εξάλλου αποτελούν και την πλειοψηφία των προβληματικών χαρτοφυλακίων των υπό εκκαθάριση τραπεζών, το “σήμα” της επιτάχυνσης δίνεται για τη διαχείριση των “κόκκινων” επιχειρηματικών δανείων. Aυτό διότι αιχμή του δόρατος για την επίλυση του γόρδιου δεσμού των NPLs, είναι τα δάνεια προς μεγάλες, μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις, όπου επιδιώκεται εξυγίανση με παράλληλη εισροή “φρέσκων” κεφαλαίων με τελικό αποτέλεσμα την αναδιάταξη του επιχειρηματικού χάρτη της χώρας σε νέες, υγιείς βάσεις. Τα “κόκκινα” δάνεια των ιδιωτών θα ακολουθήσουν τη ροή των γεγονότων και οι ανακτήσεις οφειλών θα είναι σε άμεση συνάρτηση με την οικονομική ανάπτυξη της κοινωνίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, στο σύνολο των “κόκκινων” επιχειρηματικών δανείων που ανέρχονται σε 60 δισ. ευρώ, τα επιχειρηματικά δάνεια των “κακών” τραπεζών κινούνται στα 2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 600 εκατ. ευρώ ανήκουν σε ενώσεις και συνεταιρισμούς. Ωστόσο, η διαχείρισή τους, δεδομένου ότι μέσα σε αυτά περιλαμβάνονται και δάνεια όπως στην ΕΒΖ (από την “κακή” Αγροτική Τράπεζα) ή δάνεια με εγγυήσεις του Δημοσίου, θα αποτελέσει “πιλότο” για τις κινήσεις σε προβληματικά επιχειρηματικά δάνεια και άλλων τραπεζών.

Σημειώνεται ότι η ΕΒΖ βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, μετά την παραίτηση του προέδρου και δύο μελών του διοικητικού της συμβουλίου, κατόπιν διαφωνίας τους με την πρόταση διάσωσης της ΕΒΖ που έχουν συμφωνήσει ο κύριος πιστωτής (Τρ. Πειραιώς), ο βασικός μέτοχος (εκκαθαριστής πρώην ΑΤΕ) και το υπουργείο Οικονομίας. Η πιστώτρια Τράπεζα Πειραιώς εξέτασε τις προηγούμενες ημέρες το επιχειρηματικό σχέδιο που κατέθεσε η διοίκηση της εταιρίας για να εξασφαλίσει δάνειο 15 εκατ. ευρώ, θέτοντας πολύ αυστηρούς όρους και μάλιστα για δάνειο όχι 15 αλλά 12 εκατ. ευρώ. Οι όροι αυτοί αφορούν, σύμφωνα με πληροφορίες, κλείσιμο εργοστασίων και μείωση μισθών ώστε το λειτουργικό κόστος της επιχείρησης να μειωθεί κατά 30%, αγορά τεύτλων σε τιμές αγοράς και μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης στην Τράπεζα Πειραιώς ως εγγύηση για να καταβληθεί η νέα χρηματοδότηση. Μάλιστα, η τράπεζα αρχικά θα χορηγήσει 5 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα κεφάλαια σταδιακά, ανάλογα με την πώληση των περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης.

Παράλληλα με τις διαδικασίες που θα “τρέξουν” με αφορμή την ανάληψη του έργου των εκκαθαρίσεων της ΤτΕ από την κοινοπραξία PwC, Hoist και Qualco, συνεχίζονται οι συζητήσεις για την ανάληψη δράσης στα “κόκκινα” επιχειρηματικά δάνεια και από το fund KKR. Το εν λόγω fund, όπως είχε αποκαλύψει το Capital.gr, συζητά με τη Eurobank για την ανάληψη της διαχείρισης χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων της τάξεως των 600 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στις συζητήσεις με το KKR έχει μπει και η Alpha Bank και πλέον συζητείται ένα ευρύτερο σχήμα, κατά τα πρότυπα αυτού που αδειοδοτήθηκε από την Κεντρική Τράπεζα της Ιταλίας και αφορά τη σύμπραξη KKR με Intesa SanPaolo και Unicredit.

Πηγή: capital.gr[:]