Άρση των capital controls υπό όρους

Ηλεκτρονικές κατασχέσεις και μπαράζ φοροελέγχων
1 Απριλίου, 2016
"Σήμα" για επιτάχυνση στη διαχείριση "κόκκινων" επιχειρηματικών δανείων
6 Απριλίου, 2016
Δείτε τα όλα

Άρση των capital controls υπό όρους

[:el]6/04/2016

Την επιστροφή στην ομαλότητα για την ελληνική οικονομική και την επιχειρηματική δραστηριότητα, προανήγγειλε η Λούκα Κατσέλη, πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών με την άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls).

Μιλώντας στην DW στο περιθώριο Ελληνογερμανικού Επιχειρηματικού Συνεδρίου στο Βερολίνο του «Economist» η κυρία Κατσέλη εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να επισυμβεί μέσα στους επόμενους μήνες.

Οι όροι

H πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών όμως έθεσε κάποιες προϋποθέσεις: “Θα εξαρτηθεί από τα βήματα που θα γίνουν τους επόμενους μήνες. Τα βήματα είναι συγκεκριμένα.

Πρώτα, θα πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, η οποία ελπίζουμε να γίνει το συντομότερο δυνατόν.

Δεύτερον, η ΕΚΤ θα πρέπει να μας βάλει στην κανονική ροή χρηματοδότησης, δηλαδή να μπορούμε ως ελληνικές τράπεζες να δανειζόμαστε όπως όλες οι άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες με χαμηλό κόστος.

Αμέσως μετά θα αρθούν, φαντάζομαι, οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων. Ελπίζω όλα αυτά να γίνουν τους προσεχείς μήνες”.

Το κλίμα στο Βερολίνο ως προς την αξιολόγηση καταγράφεται ως θετικό. Το ίδιο θετικό μήνυμα εξέπεμψε και ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης. Από το βήμα των ομιλητών του Συνεδρίου αλλά και σε ενημέρωση των ελλήνων ανταποκριτών στη συνέχεια εκτίμησε ως ρεαλιστικό το χρονοδιάγραμμα να κλείσει η αξιολόγηση στις 22 Απριλίου και στη συνεχει να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή το ασφαλιστικό και το φορολογικό.

H εμπιστοσύνη

Ζητούμενο του Συνεδρίου στο Βερολίνο ήταν η ανάκτηση κλίματος εμπιστοσύνης στις ελληνογερμανικές σχέσεις, κάτι που είναι απαραίτητο για την επανεκκίνηση της οικονομίας και της ανάπτυξης.

Η Λούκα Κατσέλη, συνοψίζοντας τα θέματα του Συνεδρίου, επεσήμανε:

“Πρώτον, να εμπεδωθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης και θετικών προοπτικών για την ελληνική οικονομία,

Δεύτερον, να βελτιωθεί το ρυθμιστικό πλαίσιο, ιδιαίτερα οι διαδικασίες αδειοδότησης και λειτουργίας επιχειρήσεων και όλη η διαδικασία δικαστικής επίλυσης διαφορών.

Τέλος, να υπάρξει χρηματοδότηση για βιώσιμα επενδυτικά προγράμματα και μέσω των τραπεζών αλλά και των διεθνών εταίρων”.

Το μήνυμα ελήφθη και από τις δύο πλευρές, κυρίως όμως από την ελληνική που καλείται να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία στην Ελλάδα. Η κυρία Κατσέλη διαβεβαίωσε ότι μετά την ανακεφαλαιοποίηση το τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σε καλή πορεία, ανάπτυξη όμως με capital controls δεν γίνεται.

“Από την πλευρά μας, είμαστε πάντοτε έτοιμοι για την επαναφορά στην κανονικότητα”, είπε χαρακτηριστικά.[:]