Προαναγγελία σύστασης Εθνικού Συμβουλίου Βιομηχανικής Παραγωγής

Τα 12 νέα προγράμματα για 104.000 θέσεις εργασίας
12 Νοεμβρίου, 2015
Συμβιβαστική λύση για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας
12 Νοεμβρίου, 2015
Δείτε τα όλα

Προαναγγελία σύστασης Εθνικού Συμβουλίου Βιομηχανικής Παραγωγής

[:el]6/11/2015

Τη σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Βιομηχανικής Παραγωγής, στο οποίο θα συμμετέχουν όλοι οι παραγωγικοί φορείς, με σκοπό την κατάρτιση σχεδίου με ορίζοντας υλοποίησης το 2020, προανήγγειλε η υφυπουργός για θέματα βιομηχανίας Θεοδώρα Τζάκρη, μιλώντας στο συνέδριο Capital Vision “Εξωστρέφεια και ελληνική οικονομία: Η ώρα της ανασυγκρότησης”.

Όπως δήλωσε στην ομιλία της, οι επιχειρήσεις επιθυμούν να αναπτυχθούν σε ένα δύσκολο επιχειρηματικό περιβάλλον, με την κοινωνία να βρίσκεται στα όριά της.

“Όραμά μας είναι η επανεκκίνηση και ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας, έτσι ώστε η ελληνική κοινωνία να μπορέσει να ανακτήσει τον βηματισμό της,

Η ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης της χώρας και η οικονομική ανάπτυξη αποτελεί το μείζον ζητούμενο για την οικονομία και την κοινωνία τα επόμενα χρόνια, για να πετύχουμε έξοδο από την κρίση και αύξηση της απασχόλησης.

Μόνο αν δημιουργήσουμε πλούτο μέσα από την παραγωγή και νέες θέσεις εργασίας μπορούμε να λύσουμε τα συσσωρευμένα επί δεκαετίες προβλήματα της χώρας και παράλληλα να απαντήσουμε στις προκλήσεις του μέλλοντος.

Το πρώτο που απουσιάζει από τη χώρα είναι η πολιτική, κοινωνική και διοικητική συνεργασία στην τροχιά της ανασυγκρότησης του βιομηχανικού τομέα και της μεταποίησης. Μόνο μέσα από μία τέτοια ουσιαστική και πολυεπίπεδη συνεργασία μπορούν να δρομολογηθούν αποτελεσματικά οι αναγκαίες αλλαγές.

Για αυτό χρειαζόμαστε ένα κατάλληλο πολιτικό και θεσμικό “όργανο εθνικής συνεργασίας” το οποίο θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων του αύριο. Προχωρούμε λοιπόν σύντομα στη σύσταση, για πρώτη φορά, – και αυτό θα γίνει με κάθε μέσο – ενός Εθνικού Συμβουλίου Βιομηχανικής Πολιτικής, η δομή του οποίου θα ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες της χώρας.

Στο Συμβούλιο αυτό θα συμμετέχουν ισόρροπα όλοι οι παραγωγικοί φορείς και συνεπώς θα εκπροσωπούνται όλες οι τάσεις και απόψεις των επιχειρήσεων, της επιστήμης, της κοινωνίας και της διοίκησης, για την επίτευξη μίας εφικτής και εθνικά αποδεκτής βιομηχανικής πολιτικής, ως προϋπόθεση ανάπτυξης της συνολικής παραγωγικής βάσης της χώρα, αλλά κυρίως ως εργαλείο για την αύξηση του κοινωνικού μερίσματος και τη δημιουργία νέων και καλύτερων θέσεων εργασίας.

Αυτό το Εθνικό Συμβούλιο για τη Βιομηχανία θα αναλάβει να εκπονήσει ένα σχέδιο “εθνικής βιομηχανικής πολιτικής” με ορίζοντα υλοποίησης το 2020.”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα ανακοίνωσε την δημιουργία ενός “ΚΕΠ Εξωστρέφειας” στο υπουργείο Οικονομίας με στόχο την διευκόλυνση της εξωστρέφειας και την προσέλκυση επενδυτών.

Με στόχο την υποστήριξη των εξαγωγών, προχωράμε στη δημιουργία εξειδικευμένου μηχανισμού εξωστρέφειας “ΚΕΠ Εξωστρέφειας” στη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας.

Ο μηχανισμός αυτός θα απευθύνεται σε τρεις ομάδες – στόχους επιχειρήσεων. Κάθε ομάδα επιχειρήσεων διαθέτει διαφορετικά χαρακτηριστικά και διαφορετική εμπειρία/ ωριμότητα σε θέματα εξαγωγών, οπότε και έχει και διαφορετικές ανάγκες υποστήριξης.

Ομάδα 1: “Υποστήριξη για το επόμενο βήμα”. Που αφορά στον μεγαλύτερο αριθμό  επιχειρήσεων. Πρόκειται για μικρές επιχειρήσεις χωρίς εμπειρία σε εξαγωγική δραστηριότητα, οι οποίες βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο, και έχουν ανάγκες πληροφόρησης και καθοδήγησης.

Ομάδα 2: “Επιτάχυνση”. Που αφορά σε επιχειρήσεις με ανάγκη για βελτίωση της ετοιμότητάς τους και επιτάχυνση της εξόδου τους σε νέες αγορές. Πρόκειται για μικρές επιχειρήσεις με δυναμική και με μικρή ή καθόλου εμπειρία εξαγωγικής δραστηριότητας.

Ομάδα 3: “Εξειδικευμένη υποστήριξη”. Που αφορά σε περιορισμένο αριθμό επιχειρήσεων, με ανάγκες, κυρίως, δικτύωσης και διαμόρφωσης προτάσεων παρέμβασης για θεσμικές βελτιώσεις. Οι επιχειρήσεις αυτές διαθέτουν ήδη επιτυχημένο ιστορικό εξαγωγικής δραστηριότητας.

Σχεδιάζουμε τα νέα χρηματοδοτικά προγράμματα της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας για την υποστήριξη οριζόντιων δράσεων με πόρους που θα αντληθούν από το νέο ΕΣΠΑ. Σκοπός μας είναι τα Προγράμματα να έχουν πολυεπίπεδη δράση με έντονη περιφερειακή διάσταση.

“Δεν έχουμε άλλο χρόνο να χάσουμε”

Την επιτάχυνση των διαδικασιών πρόσβαση στην χρηματοδότηση και την άμεση προσέλκυση επενδύσεων σημείωσαν οι ομιλητές που συμμετείχαν στο πρώτο πάνελ του συνεδρίου.

Δεν έχουμε άλλο χρόνο να χάσουμε, δήλωσε συγκεκριμένα ο διευθύνων σύμβουλος της Enterprise Greece, Βελισσάριος Δότσης, τονίζοντας ότι η ανάκαμψη της οικονομίας παραμένει εύθραυστη.

Σταθερό φορολογικό σύστημα και την λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού ζήτησε από την πλευρά του ο Γιάννης Παπαδόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Attica Ventures, ενώ ο Μιχάλης Σπανός, διευθύνων εταίρος της Global Sustain προέκρινε την σημασία της αειφόρου ανάπτυξης .

Τέλος, ο Γιώργος Κεραμεύς, δικηγόρος της KPP Law σημείωσε πως το ελληνικό σύστημα δεν διαθέτει φορολογική σταθερότητα.

Πηγή: capital.gr[:]