Πώς οι τράπεζες θα «ψαλιδίσουν» τα «Κόκκινα» δάνεια κατά 41 δισ. Ευρώ

Από 40% έως 60% το "κούρεμα" στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια
11 Νοεμβρίου, 2016
150 εκατ. ευρώ για νέες επιχειρήσεις
18 Νοεμβρίου, 2016
Δείτε τα όλα

Πώς οι τράπεζες θα «ψαλιδίσουν» τα «Κόκκινα» δάνεια κατά 41 δισ. Ευρώ

[:el]18/11/2016

Επιτεύξιμο θεωρούν τον στόχο για μείωση των «κόκκινων» δανείων κατά περίπου 7 με 8 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2017 οι τράπεζες και οι επιδόσεις στο έτος αυτό είναι το πρώτο, κρίσιμο ορόσημο για την πορεία επιτυχούς κάλυψης των στόχων που φθάνουν έως το τέλος του 2019.

Τα μεγέθη της Τράπεζας Πειραιώς και της Eurobank στο «μέτωπο» της διαχείρισης των καθυστερήσεων αποτιμήθηκαν θετικά και μάλιστα σε αυτή την πρόοδο, η οποία αναμένεται να επιβεβαιωθεί από την Εθνική στις 23 Νοεμβρίου και την Alpha Bank στις 30 Νοεμβρίου, αποδίδεται και η «ευφορία» στη χρηματιστηριακή αγορά και στους τίτλους του κλάδου το τελευταίο διήμερο.

Οι τράπεζες «τρέχουν» την υλοποίηση των στόχων, οι οποίοι θα έχουν εξειδικευθεί σε τριμηνιαία βάση έως το τέλος του2017 και θα κληθούν να τους επικαιροποιήσουν το 2018 με ορίζοντα το 2020, ενώ κάτι ανάλογο θα γίνεται κάθε χρόνο μέχρι οι επισφάλειες του εγχώριου κλάδου να «πέσουν» στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Στην τριετiα έχει σχεδιαστεί η μείωση κατά τουλάχιστον 40 δισ. ευρώ των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, με έναν συνδυασμό ρυθμίσεων ύψους 15 δισ. ευρώ, πωλήσεων της τάξης των 6 με 7 δισ. ευρώ, ρευστοποιήσεων για είσπραξη 5 με 6. δισ. ευρώ και διαγραφών ύψους 15 δισ. ευρώ. Ως το τέλος του 2017 εκτιμάται ότι θα γίνουν διαγραφές δανείων ύψους 3 δισ. ευρώ, ρυθμίσεις ύψους 2 δισ. ευρώ και ρευστοποιήσεις για ακόμη 2 δισ. ευρώ, ενώ οι πωλήσεις δεν θα είναι αξιοσημείωτες 2017.

Ενώ για το 2017 οι στόχοι φαίνονται να είναι επιτεύξιμοι σχετικά άνετα υπό τις παρούσες συνθήκες, ακόμη και με μικρή επιδείνωσή τους, στη διετία 2018-2019, οπότε πέφτει το μεγαλύτερο βάρος της προσπάθειας, είναι κρίσιμη η βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος.

Η ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου είναι καίρια – κυρίως η αναμόρφωση του πτωχευτικού δικαίου και η καθιέρωση των νέων κανόνων εξωδικαστικού συμβιβασμού, όπως και η λειτουργία της αγοράς και διαχείρισης «κόκκινων» δανείων.

Εταιρείες Διαχείρισης

Η Aktua Hellas της Alpha Bank αναμένεται ότι θα είναι η πρώτη εταιρεία που θα λάβει άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ n πλατφόρμα διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων που συμφώνησαν η Eurobank και η Alpha Bank με την Pillarstone(KKR) και θα συμμετάσχει και n Τράπεζα Πειραιώς αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία της στις αρχές του έτους έχοντας υπό διαχείριση δάνεια 2-3 επιχειρήσεων.

Ενιαίο πλαίσιο, διαφάνεια και ευελιξία

Το μείζον πρόβλημα της χιονοστιβάδας των «κόκκινων» δανείων, που ξεπερνούν τα 100 δισ. ευρώ, πρέπει να αντιμετωπιστεί και απόλυτη προτεραιότητα με δίκαιο και αποτελεσματικό τρόπο, καθώς υπονομεύει κάθε έννοια δικαιοσύνης, αλλά και κάθε προσπάθεια ανάταξης της οικονομίας. Αυτό τονίζει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο ενημερωτικό δελτίο του, στηλιτεύοντας το γεγονός ότι έχουμε φθάσει στο σημείο να αποδεχόμαστε ως κάτι φυσιολογικό υγιείς επιχειρήσεις να πληρώνουν υψηλότερα επιτόκια από υπερχρεωμένους ανταγωνιστές τους. Ειδικότερα, σύμφωνα με τους αναλυτές του ΣΕΒ, το υφιστάμενο πλαίσιο εξυγίανσης επιχειρήσεων και νοικοκυριών ενθαρρύνει και διευκολύνει τη δημιουργία στρατηγικών κακοπληρωτών. Υπονομεύοντας την αποτελεσματική λειτουργία και πειθαρχία της αγοράς. «Η προσπάθεια να κρύψουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί είναι πλέον αδιέξοδη», τονίζεται χαρακτηριστικά. «Η απουσία των κατάλληλων νομικών εργαλείων εξυγίανσης που να επιλύουν σύντομα και αποτελεσματικά τα προβλήματα που προκύπτουν σε επιχειρήσεις ή νοικοκυριά που βρίσκονται σε αδυναμία εξυπηρέτησης των δανειακών υποχρεώσεών τους, αποτρέποντας ταυτόχρονα τον ηθικό κίνδυνο, αλλά και προσφέροντας τη δεύτερη ευκαιρία στον επιχειρηματία ή το νοικοκυριό που συνεργάζεται και συμμετέχει ενεργά στη διαδικασία εξυγίανσης, συμβάλλει καθοριστικά στη μεγέθυνση του προβλήματος». Κατά τον ΣΕΒ, είναι αναγκαίο το υφιστάμενο πλαίσιο των προπτωχευτικών και πτωχευτικών διαδικασιών, καθώς και ο υπό θεσμοθέτηση εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών να αποτελέσουν ένα ενιαίο λειτουργικό σύνολο και να αλληλοσυμπληρώνονται αρμονικά. Τα όρια προπτωχευτικής και πτωχευτικής διαδικασίας πρέπει να είναι σαφή και ενιαία επί της αρχής για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Επίσης, τα κριτήρια για αναδιάρθρωση ή εκκαθάριση πρέπει να είναι σαφή και ενιαία σε όλες τις περιπτώσεις και να οδηγούν σε διαδικασίες διαφανείς, ευέλικτες και με στόχο τη διάσωση αξίας. Η εμπλοκή, δε, της Δικαιοσύνης (και οι αναπόφευκτες καθυστερήσεις που αυτό συνεπάγεται) πρέπει να προβλέπεται μόνο όταν είναι απολύτως αναγκαίο.

sgeneric-2016111810251

Πηγή: Ναυτεμπορική[:]