08/04/2022
“Restart” στα προγράμματα στήριξης της απασχόλησης κάνει η κυβέρνηση, καθώς την περασμένη εβδομάδα προέβη σε τρεις σημαντικές ανακοινώσεις.
Κατά πρώτον προαναγγέλθηκαν βελτιώσεις στο πρόγραμμα “πρώτο ένσημο” που αφορά στην πρόσληψη ανέργων χωρίς προϋπηρεσία.
Κατά δεύτερον, ανακοινώθηκε η 2μηνη παράταση του μηχανισμού “Συν-Εργασίας” για ήδη εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης.
Κατά τρίτον, εξαγγέλθηκε νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για ανέργους.
Και αυτό την ώρα που η ανεργία στην Ελλάδα έπεσε στο 11,9% τον Φεβρουάριο 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.
Σύμφωνα με δήλωση του Υπ. Εργασίας, κου Κωστή Χατζηδάκη, τα στοιχεία της Eurostat υπογραμμίζουν τα αποτελέσματα της προσπάθειας της κυβέρνησης. Και μάλιστα μέσα σε ένα περιβάλλον μεγάλων δυσκολιών. Δεν είναι μόνο ότι η ανεργία έχει μειωθεί 5,3 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (από 17,2% στο 11,9%). Είναι και ότι από τον Φεβρουάριο 2021 έχει υποχωρήσει κατά 4,3 ποσοστιαίες μονάδες. Σημαντικό είναι ακόμα ότι η νεανική ανεργία έχει υποχωρήσει 9,1% σε σχέση με τον περσινό Φεβρουάριο, τόνισε ο κος Χατζηδάκης.
Πιο αναλυτικά, οι παρεμβάσεις που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα έχουν ως εξής:
Ο Υπ. Εργασίας, κ. Χατζηδάκης προανήγγειλε ενίσχυση των κινήτρων του προγράμματος “Πρώτο Ένσημο” του Υπουργείου Εργασίας –που “τρέχει” από τις αρχές του έτους και απευθύνεται σε νέους 18-29 ετών χωρίς προηγούμενη προϋπηρεσία- ώστε η επιδότηση που προβλέπει να είναι τουλάχιστον αντίστοιχη με αυτή του νέου προγράμματος του ΟΑΕΔ.
Το νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ προβλέπει μηνιαία αποζημίωση ίση με τον νόμιμο κατώτατο μισθό. Επιπρόσθετα καταβάλλεται αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας. Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα, για το χρόνο συμμετοχής τους σε αυτό, υπάγονται στη μεικτή ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ.
Οι αλλαγές στο “Πρώτο Ένσημο” θα έχουν αναδρομική ισχύ και θα οδηγήσουν σε σημαντική ενδυνάμωση των κινήτρων που δίνονται για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε σχέση με το ισχύον πλαίσιο που προβλέπει επιδότηση 1200 ευρώ για έξι μήνες – που κατανέμεται ισόποσα μεταξύ εργαζομένου και εργοδότη- για κάθε νέα θέση με σύμβαση εργασίας πλήρους απασχόλησης. Η εξειδίκευση των ρυθμίσεων για το “Πρώτο Ένσημο” θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα, σημείωσε ο ίδιος.
Την περασμένη εβδομάδα, τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας ανακοίνωσαν τη 2μηνη παράταση του μηχανισμού “Συν-Εργασία” (για τον Απρίλιο-Μάιο 2022). Μάλιστα θα ισχύσουν οι ίδιοι όροι, οι οποίοι ίσχυαν έως και κατά την 31η Μαρτίου 2022.
Αυτό σημαίνει πως οι δύο βασικές ρήτρες της “Συν-Εργασίας” θα ισχύσουν και για 2μηνο Απριλίου – Μαΐου 2022. Αυτές προβλέπουν :
α) ο τζίρος των επιχειρήσεων να έχει μειωθεί κατά τουλάχιστον 20% στο διάστημα Απριλίου 2020-Μαρτίου 2021 σε σχέση με το διάστημα Απριλίου 2019-Μαρτίου 2020.
β) οι εργαζόμενοι (πλήρους απασχόλησης) οι οποίοι θα ενταχθούν στο μηχανισμό να έχουν προσληφθεί έως και την 31η Οκτωβρίου 2021.
Δεδομένου ότι προστίθεται ο Απρίλιος και ο Μάιος του 2022 στο διάστημα της δυνατότητας ένταξης ενός εργαζομένου στο μηχανισμό “Συν-Εργασία” προκύπτουν δύο ακόμα θετικές συνέπειες για τον ίδιο:
– Αυξάνεται η συμμετοχή του κράτους στο δώρο Πάσχα 2022. Υπενθυμίζεται πως Δώρο Πάσχα λαμβάνουν όσοι εργαζόμενοι απασχολούνται στο διάστημα Ιανουαρίου -Απριλίου 2022. Καθώς προστίθεται ο Απρίλιος στους μήνες δυνατότητος ένταξης στη “Συν-Εργασία”, το κράτος θα καταβάλλει και για το μήνα Απρίλιο αναλογία του Δώρου Πάσχα.
– Κλειδώνει η συμμετοχή του κράτους στο δώρο Χριστουγέννων 2022. Υπενθυμίζεται πως Δώρο Χριστουγέννων θα εισπράξουν όσοι μισθωτοί απασχοληθούν στο διάστημα Μαΐου – Δεκεμβρίου 2022. Καθώς προστίθεται ο Μάιος του 2022 στους μήνες, κατά τους οποίους μπορεί ένας μισθωτός να ενταχθεί στη “Συν-Εργασία”, κλειδώνει η συμμετοχή του κράτους στο Δώρο Χριστουγέννων του 2022, όπως αυτή αναλογεί στο μήνα Μάιο του 2022.
Σε σχέση με τα προγράμματα αυτά, ο Διοικητής του ΟΑΕΔ, Σπύρος Πρωτοψάλτης, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως “το νέο πρόγραμμα που θα ξεκινήσει σύντομα αποτελεί μια από τις νέες συγχρηματοδούμενες δράσεις που έχει ανακοινώσει ο ΟΑΕΔ και αποτελεί μέρος των 86.000 επιδοτούμενων θέσεων εργασίας που θα “ανοίξουν” μέσα στο 2022. Συνεχίζουμε να δίνουμε έμφαση στις ενεργητικές πολιτικές , γιατί δουλειά μας είναι να βοηθήσουμε τους ανέργους να βρουν δουλειά. Τα προγράμματα που ενεργοποιούμε κάνουν ακριβώς αυτό. Θα συνεχίσουμε να βγάζουμε δράσεις και ελπίζουμε να έχουμε υψηλή ανταπόκριση από τις επιχειρήσεις”.
Στόχος του νέου προγράμματος, διάρκειας 7 μηνών και προϋπολογισμού 65 εκατ. ευρώ (με συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ) είναι η ενίσχυση της πρόσβασης των νέων στην αγορά εργασίας μέσω της απόκτησης εργασιακής εμπειρίας και την αντιμετώπιση της διαρροής επιστημονικού εργατικού δυναμικού.
Ωφελούμενοι είναι 10.000 άνεργοι νέοι, ηλικίας 18-29 ετών, εκτός εκπαίδευσης, απασχόλησης και κατάρτισης, απόφοιτοι τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων των Κέντρων Προώθησης Απασχόλησης του ΟΑΕΔ που εδρεύουν σε περιοχές αρμοδιότητας της Περιφέρειας Αττικής (6.500 άνεργοι) και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (3.500 άνεργοι). Στους συμμετέχοντες καταβάλλεται από τον ΟΑΕΔ μηνιαίως αποζημίωση ίση με τον νόμιμο κατώτατο μισθό. Επιπρόσθετα καταβάλλεται αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας. Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα, για το χρόνο συμμετοχής τους σε αυτό, υπάγονται στη μεικτή ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ.
Αναφορικά με τη διαδικασία, οι επιχειρήσεις υποβάλλουν αιτήσεις στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του ΟΑΕΔ και προσδιορίζουν την ειδικότητα και τα απαιτούμενα προσόντα της θέσης.
Ο ΟΑΕΔ επιβεβαιώνει ότι η επιχείρηση πληροί τις προϋποθέσεις και στη συνέχεια οι εργασιακοί σύμβουλοι του Οργανισμού υποδεικνύουν στην επιχείρηση υποψηφίους σύμφωνα με τα απαιτούμενα προσόντα της κενής θέσης.
Η επιχείρηση επιλέγει μεταξύ των υποψηφίων και προσλαμβάνει τον άνεργο.
Πηγή: Capital.gr
Για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση και/ή την πρόσβαση στις πληροφορίες της συσκευής σας. Η συναίνεση σας στην χρήση αυτών των τεχνολογιών θα μας επιτρέψει να επεξεργαστούμε δεδομένα όπως συμπεριφορά περιήγησης ή μοναδικά IDs σε αυτον τον ιστότοπο. Η μη συναίινεση ή η άρση αυτής μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ορισμένες λειτουργίες.