Οικονομική ενίσχυση για την ψηφιοποίηση μικρομεσαίων εταιρειών

«Ελλάδα 2.0»: Το σχέδιο ταχείας απορρόφησης κονδυλίων
8 Απριλίου, 2022
Όλα τα νέα προγράμματα στήριξης της απασχόλησης
8 Απριλίου, 2022
Δείτε τα όλα

Οικονομική ενίσχυση για την ψηφιοποίηση μικρομεσαίων εταιρειών

08/04/2022

Η αξία των κουπονιών που θα χορηγηθούν κυμαίνεται από 700 έως 1.400 ευρώ

Μέσα στο προσεχές διάστημα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η δημιουργία της ειδικής πλατφόρμας, μέσω της οποίας θα χορηγείται στους δικαιούχους –μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις– χρηματική ενίσχυση υπό μορφήν κουπονιού, με σκοπό τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους. Πριν από μερικές ημέρες τέθηκαν σε ισχύ (με τροπολογία στο νομοσχέδιο για τον Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων) οι ρυθμίσεις που καθιστούν εφικτή τη δυνατότητα εκπόνησης προγραμμάτων που υλοποιεί η Κοινωνία της Πληροφορίας με αντικείμενο την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω voucher ή άλλης ενίσχυσης. Εχει προηγηθεί η ένταξη στο ταμείο Ανάκαμψης του έργου, συνολικού προϋπολογισμού 180 εκατ. ευρώ, για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων. Μέσω του συγκεκριμένου έργου, για το οποίο προβλέπονται φέτος πιστώσεις της τάξεως των 90 εκατ. ευρώ, επιδιώκεται να ωφεληθούν περίπου 100.000 επιχειρήσεις με προσωπικό έως 10 ατόμων. Επίσης θα επιδοτηθούν 1.000 μικρομεσαίες για τη δημιουργία υποδομής υπολογιστικού νέφους (cloud), θα αναβαθμιστούν και θα αντικατασταθούν μισό εκατομμύριο ταμειακές μηχανές και θα αποσυρθούν 100.000 τερματικά αποδοχής συναλλαγών (POS).

Σύμφωνα με πληροφορίες, τη θέσπιση των αναγκαίων νομοθετικών ρυθμίσεων θα διαδεχθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), της οποίας το περιεχόμενο βρίσκεται από διαμόρφωση. Για τον σκοπό αυτό η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που χειρίζονται το έργο του ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων. Την έκδοση της ΚΥΑ θα διαδεχτεί η έκδοση του οδηγού εφαρμογής του προγράμματος, με την αξία των κουπονιών ανά δικαιούχο να κυμαίνεται από 700 έως 1.400 ευρώ.

Η δράση θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις, από τις οποίες καθεμιά θα είναι ύψους 90 εκατ. ευρώ. Οι δικαιούχοι θα εισέρχονται στην πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί για να αποκτήσουν το κουπόνι, το οποίο στη συνέχεια θα εξαργυρώνουν για να προμηθευτούν ηλεκτρονικές εφαρμογές, λογισμικό ή για να καλύψουν το μεγαλύτερο τμήμα του απαιτούμενου κόστους για την αντικατάσταση των ταμειακών μηχανών και POS. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να εξασφαλίσουν πιστοποιητικό για την ενσωμάτωση νέας τεχνολογίας ή προϊόντος και να προσκομίσουν απόδειξη πληρωμής που πιστοποιεί την αγορά προϊόντων και υπηρεσιών. Βάσει του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος, το έργο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2025.

Πηγή: kathimerini.gr