«Ελλάδα 2.0»: Το σχέδιο ταχείας απορρόφησης κονδυλίων

Αέρας ρευστότητας για τις επενδύσεις του αναπτυξιακού
8 Απριλίου, 2022
Οικονομική ενίσχυση για την ψηφιοποίηση μικρομεσαίων εταιρειών
8 Απριλίου, 2022
Δείτε τα όλα

«Ελλάδα 2.0»: Το σχέδιο ταχείας απορρόφησης κονδυλίων

08/04/2022

Με μαζικές προκηρύξεις έργων και προγραμμάτων που εντάσσονται στο Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης για την τόνωση της αγοράς αλλά και για την επίτευξη του ετήσιου στόχου δαπανών προχωρά η Ελλάδα. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται πλέον στην ενεργοποίηση επενδύσεων αλλά και στην αποτίμηση των όποιων παρενεργειών προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία σε συνδυασμό με το κατά πόσο αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αναθεωρήσεις προς το τέλος του έτους ώστε να προσαρμοστούν στις ανάγκες που δημιουργεί ο πόλεμος.

Οι αναθεωρήσεις αυτές μπορούν να εστιάζονται είτε προς την κατεύθυνση τόνωσης των επενδύσεων που συνδέονται με την ενεργειακή μετάβαση είτε προς την κάλυψη του υψηλού κόστους σε έργα υποδομής λόγω της αύξησης του κόστους των πρώτων υλών. Ωστόσο οι όποιες αλλαγές θα μπορούν να πραγματοποιηθούν έως το τέλος του έτους οπότε και θα προχωρήσει η σχετική διαδικασία αναθεώρησης των Σχεδίων Ανάκαμψης των κρατών-μελών.

Ειδικά στο σκέλος των επιδοτήσεων, όπως πρόσφατα δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, η απορρόφηση θα προκύψει μέσα από μία σειρά έργων και δράσεων όπως :

  • Ο διπλασιασμός των δικαιούχων από το νέο Εξοικονομώ το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της αξιολόγησης των προτάσεων.
  • Η έναρξη της πλειοψηφίας των προγραμμάτων κατάρτισης από φέτος.
  • Η διάθεση 1,5 δις. ευρώ προς μικρομεσαίους με προτεραιότητα να δίνεται στον αγροτοδιατροφικό τομέα και στις βιομηχανικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ακολουθούν το «Εξοικονομώ» για τις επιχειρήσεις όπως και η δράση για τη ψηφιακή τους αναβάθμιση. Στους σχεδιασμούς είναι το μεγαλύτερο μέρος των δράσεων να ξεκινήσει εντός του έτους και οι δαπάνες να ολοκληρωθούν τα επόμενα 2 με 2,5 χρόνια.
  • Η επιτάχυνση της προκήρυξης έργων υποδομών με στόχο να διατεθούν άμεσα οι προκαταβολές. Παράλληλα προωθείται σειρά άλλων προγραμμάτων τα οποία κρίνονται ώριμα για να παράξουν δαπάνες.

Στο σκέλος των δανείων, ήδη η Εθνική Τράπεζα  ενέκρινε την πρώτη χρηματοδότηση στην Ελλάδα με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Η χρηματοδότηση αφορά τη χορήγηση μακροπρόθεσμου δανείου 4,85 εκατ. ευρώ από πόρους του Ταμείου και 2,91 εκατ. ευρώ από κεφάλαια της Τράπεζας.

Στο μεταξύ, με αμείωτο ρυθμό προχωρά η διαδικασία για την έγκριση εκταμίευσης της πρώτης δόσης προς τη χώρα μας από το Ταμείο Ανάκαμψης καθώς ολοκληρώθηκε και το δεύτερο στάδιο της έγκρισης του πακέτου ύψους 3,56 δις. ευρώ (1,72 δις. ευρώ αφορούν στο σκέλος των επιδοτήσεων και 1,84 δις. ευρώ στο σκέλος των δανείων). Το συγκεκριμένο ποσό εκτιμάται ότι θα «φτάσει» στη χώρα μας το δεύτερο μισό του Απριλίου.

Πηγή: Capital.gr