Oδηγίες – Συμβουλές για την υποβολή προτάσεων ΕΣΠΑ 2014-2020

ΟΑΕΔ: Νέα διαδικασία επιλογής υποψηφίων για πρόσληψη ανέργων από εταιρείες
18 Μαρτίου, 2016
Εμπόδιο για το επιχειρείν ο φόβος της αποτυχίας
18 Μαρτίου, 2016
Δείτε τα όλα

Oδηγίες – Συμβουλές για την υποβολή προτάσεων ΕΣΠΑ 2014-2020

[:el]18/3/2016

Το πολυαναμενόμενο ΕΣΠΑ, από το οποίο περιμένουμε να δώσει ώθηση ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία και τις ελληνικές επιχιερήσεις, έφτασε. Προ ολίγων ημερών και χτες άνοιξαν οι δύο πρώτες δράσεις

  • «Ενίσχυση της Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης»
  • «Νεοφυής Επιχειρηματικότητα»

και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν τα επενδυτικά τους σχέδια προς προέγκριση.

Υπάρχουν όμως κάποια σημεία, στα οποία θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία.

Πριν τα επισημάνουμε, να τονίσουμε ότι δε χρειάζεται να βιαστείτε να καταθέσετε το επενδυτικό σας σχέδιο, καθώς δε θα υπάρχει σειρά προτεραιότητας. Χρησιμοποιήστε όλο το χρόνο που απαιτείται, ώστε να εξετάσετε την πρότασή σας και να παρουσιάσετε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο επένδυσης. Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι θα περιμένετε μέχρι την τελευταία μέρα, ακόμα και αν φημολογείται πολύ έντονα ότι θα δοθεί κάποια χρονική παράταση.

 

Να διευκρινίσουμε ότι αφού «κλείσει» η κατάθεση φακέλων, όλες οι προτάσεις θα προωθηθούν σε αξιολογητές εκτός της περιφέρειας κατάθεσης της πρότασης. Κανένας αξιολογητής στην Αττική, δηλαδή, δεν πρόκειται να αξιολογήσει έργο που προορίζεται για την περιφέρεια Αττικής.

 

Επίσης, δεν πρέπει στο φάκελο και στα πεδία αξιολόγησης να αναφέρεται το όνομα της εταιρίας προς επιδότηση. Διαφορετικά η πρόταση θα απορρίπτεται. Υπάρχουν συγκεκριμένα πεδία, που θα συμπληρώνονται τα στοιχεία αυτά και δε θα είναι προσβάσιμα στους αξιολογητές.

 

Ο φάκελος κατατίθεται αρχικά ηλεκτρονικά και στη συνέχεια, εφόσον πάρει προέγκριση, και «φυσικά». Για το λόγο αυτό, θα ήταν σώφρον, να υπάρχουν από την αρχή όλα τα απαραίτητα έγγραφα (μισθωτήριο, προτιμολόγια και προσφορές κλπ.) για τα στοιχεία που θα κατατεθούν, αρχικά, ηλεκτρονικά.

 

Πέρα από τα απλά κριτήρια αξιολόγησης του φακέλου (χρόνια ανεργίας ή έτος σύστασης της επιχείρησης, συμβατότητα πτυχίου του ενδιαφερόμενου με το έργο κλπ.) σημαντικότατο ρόλο στην τελική βαθμολογία και έγκριση της εκάστοτε πρότασης παίζει το επιχειρηματικό πλάνο, η τεκμηρίωσή του και η αποτελεσματικότητα της επένδυσης που προκύπτει από αυτό.

 

Το επιχειρηματικό πλάνο – για την περίπτωση του ΕΣΠΑ – πρέπει να «ακουμπάει» και να απαντάει στις ερωτήσεις – πεδία της αίτησης χρηματοδότησης (επιδότησης). Είναι απαραίτητο να είναι σαφές, συγκεκριμένο και να αιτιολογεί απόλυτα όλες τις δαπάνες και την επένδυση που προτίθεται να υλοποιήσει ο ενδιαφερόμενος.

 

Να δίνει σαφή εικόνα του ποιοι είμαστε, ποια τα προβλήματα και οι ανάγκες μας, ποια τα σχέδιά μας και ποιοι οι στόχοι μας, και όλη η προτεινόμενη επένδυση να έρχεται να δένει, να «κουμπώνει» αν θέλετε, με τα παραπάνω.

 

Περαιτέρω κρίνεται απαραίτητο ένα σαφές και τεκμηριωμένο marketing plan, το οποίο να βασίζεται σε υπαρκτά στοιχεία και όχι σε απλές προβλέψεις ή εικασίες.

 

Συνοψίζοντας, και για να συμπεριλάβουμε σε μία λέξη την πιθανότητα έγκρισης της επενδυτικής σας πρότασης, θα πρέπει να αποδεικνύεται η «ωριμότητα» της επένδυσης. Αυτό ζητάνε ουσιαστικά και οι διαχειριστές των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, θέλοντας έτσι να αποφύγουν την έγκριση επενδυτικών σχεδίων που δε θα ολοκληρωθούν. Ο λόγος είναι απλός: κάθε έτος κλείνει ο προϋπολογισμός των εγκεκριμένων προτάσεων και αφαιρείται από αυτόν των επόμενων ετών. Ένα σχέδιο που δεν υλοποιείται είναι χρήματα τα οποία μπορούσαν να διατεθούν, αλλά χάθηκαν.

 

Η Boxmind παραμένει στη διάθεσή σας για οποιοδήποτε θέμα, πρόβλημα ή έρώτηση έχετε για τις δράσεις του ΕΣΠΑ 2014 – 2020.[:]