Γιατί οι τράπεζες δεν θέλουν να «πουλήσουν» τα κόκκινα δάνεια

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τη φορολογική δήλωση
6 Μαΐου, 2015
Η τροπολογία για την επαναφορά της έκπτωσης για εφάπαξ πληρωμή του φόρου εισοδήματος
8 Μαΐου, 2015
Δείτε τα όλα

Γιατί οι τράπεζες δεν θέλουν να «πουλήσουν» τα κόκκινα δάνεια

6/5/2015

Για την ώρα δε φαίνεται να προχωράει η πώληση των προβληματικών δανείων σε distress funds. Ο λόγο είναι ότι οι προσφορές των εν λόγω funds είναι εξαιρετικά χαμηλές.
Για παράδειγμα και σύμφωνα με αναλυτές, εάν θεωρήσουμε ότι η τιμή ενός τέτοιου δανείου κυμαίνεται μεταξύ 50% και 60%, το distress fund θα έδινε μόλις ένα 5% με 10%, για να το αγοράσει.

Ενώ τα «κόκκινα» δάνεια των νοικοκυριών, αυτή τη στιγμή, ανέρχονται στα 45 με 50 δις ευρώ, οι ρυθμίσεις δε φαίνεται να έχουν κανένα αποτέλεσμα, καθώς όλοι περιμένουν «κούρεμα» και διαγραφή μέρους των οφειλών, με τις τράπεζες να ελπίζουν σε μία βελτίωση το προσεχές διάστημα.

Η κ. Λούκα Κατσέλη, πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας, δήλωσε την αντίθεσή της για «διαγραφή σε οριζόντιο επίπεδο», προκρίνοντας τη λύση των βιώσιμων και αποτελεσματικών ρυθμίσεων.

Η κ. Κατσέλη τόνισε ότι η σωστή ρύθμιση των δανείων, καθώς και νέα προϊόντα στον τομέα αυτό θα μπορούσε να δώσει άμεσες λύσεις, ώστε να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα που ταλανίζει χιλιάδες νοικοκυριά.

Στον αντίποδα και σε ότι αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια, οι τράπεζες είναι πρόθυμες να συνεχίσουν τις ρυθμίσεις εφόσον υπάρχει κλίμα συνεργασίας, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στο μοντέλο των συγχωνεύσεων ομοειδών εταιρειών.

Η κόντρα μεταξύ των τραπεζών και των distress funds συνεχίζεται, με τις πρώτες να θέλουν να “ξεφορτωθούν” τα προβληματικά δάνεια και τα δεύτερα να ενδιαφέρονται για ενήμαρ δάνει μεγάλων επιχειρήσεων.

Όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, οι τράπεζες θα πρέπει να υιοθετήσουν πιο γενναίες τακτικές, όσον αφορά σε επιχειρήσεις που αδυνατούν να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Ουσιαστικά αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να εκποιήσουν δάνεια, περιουσιακά στοιχεία, θυγατρικές ή και ακόμη και τις ίδιες τις επιχειρήσεις, σε περίπτωση που περιέλθουν στην κυριότητά τους λόγω «κόκκινων» χορηγήσεων.