Η τροπολογία για την επαναφορά της έκπτωσης για εφάπαξ πληρωμή του φόρου εισοδήματος

Γιατί οι τράπεζες δεν θέλουν να «πουλήσουν» τα κόκκινα δάνεια
6 Μαΐου, 2015
«Τέλος επιτηδεύματος» σε χιλιάδες επιχειρήσεις
8 Μαΐου, 2015
Δείτε τα όλα

Η τροπολογία για την επαναφορά της έκπτωσης για εφάπαξ πληρωμή του φόρου εισοδήματος

8/5/2015

Αν και αρχικά αναμενόταν μία υψηλότερη έκπτωση για την εφάπαξ πληρωμή του φόρου εισοδήματος, η αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, στο πακέτο ευνοϊκών ρυθμίσεων που έστειλε στη Βουλή, αποφάσισε το ύψος της έκπτωσης να ανέλθει στο 2%. Προϋπόθεση είναι η αποπληρωμή του φόρου εισοδήματος μέχρι την ημερομηνία της πρώτης δόσης.

Παρακάτω σας παραθέτουμε αναλυτικά την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών:

Κατατέθηκε σήμερα, από την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη προς συζήτηση και ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής, την προσεχή Τρίτη 12-05-2015, τροπολογία στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Κύρωση της από 27 Μαρτίου 2015 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου “Κατεπείγουσα ρύθμιση για τη βιωσιμότητα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης Α.Ε. και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές”».

Η νομοθετική ρύθμιση αναφέρεται κυρίως σε τροποποίηση Διατάξεων του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013, Α 167), οι οποίες αφορούν εισοδήματα τα οποία αποκτήθηκαν κατά το οικονομικό έτος 2014, και συγκεκριμένα στις ακόλουθες:

– Οι αποζημιώσεις για φυσικές καταστροφές στην αγροτική οικονομία, των οποίων προβλεπόταν φορολόγηση από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 13%, παραμένουν αφορολόγητες.

– Οι αγροτικές επιδοτήσεις, των οποίων επίσης προβλεπόταν φορολόγηση από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 13%, παραμένουν αφορολόγητες έως ύψους 12.000 ευρώ. Με την πρόβλεψη αυτή καλύπτεται περισσότερο από το 90% των περιπτώσεων, επιτρέποντας έτσι να παραμείνει αφορολόγητο το σύνολο του εισοδήματος από επιδοτήσεις της μικρής και μεσαίας αγροτιάς.

– Η προκαταβολή φόρου για τους αγρότες περιορίζεται στο μισό, δηλαδή από το προβλεπόμενο 55%, στο 27,5%.

– Ενοίκια, τα οποία έχουν παραμείνει ανείσπρακτα, δεν φορολογούνται εφόσον εκχωρηθούν στο Δημόσιο χωρίς αντάλλαγμα.

– Στις επιχειρήσεις επαγγελματιών πρακτόρων παιχνιδιών πρόγνωσης της εταιρείας Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. παρέχεται η δυνατότητα ποσοστού έκπτωσης επί των πραγματοποιούμενων ακαθάριστων πωλήσεων τους ως πρόβλεψη επισφαλών απαιτήσεων, καθώς δεν προβλέπεται η δικαιολόγηση δαπανών που συνδέονται με τον τρόπο λειτουργίας τους.

– Επανέρχεται στα φυσικά πρόσωπα έκπτωση, ύψους 2% επί του συνόλου του φόρου, για την εφάπαξ πληρωμή στις 31η Ιουλίου 2015 και των 3 δόσεων της οφειλής τους.

Στην παραπάνω τροπολογία, μεταξύ άλλων, δίνεται η δυνατότητα να ενταχθούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, σε βάρος των οποίων υπάρχει κατάσχεση στα χέρια πιστωτικών ιδρυμάτων.